x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Guvernul, criticat aspru pentru întârzierea elaborării normelor de aplicare pentru legea amânării plății chiriilor

Guvernul, criticat aspru pentru întârzierea elaborării normelor de aplicare pentru legea amânării plății chiriilor

05 Aug 2020   •   13:21
Guvernul, criticat aspru pentru întârzierea elaborării normelor de aplicare pentru legea amânării plății chiriilor

Ingrid Iordache, liderul Clubului Tinerilor Umaniști, critică Executivul Orban, care întârzie să dea normele de aplicare ale legii privind amânarea plății chiriilor, pentru că legea nu a fost inițiată și promovată de liberali.

Politicianul umanist afirmă că este o dovadă de rea-voință, legea fiind promulgată de aproape trei luni, iar ministerele ar fi trebuit să dea normele de aplicare în termen de 15 zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Iată mesajul integral transmis de Ingrid Iordache:

„Cadrul legislativ in România, pe perioada pandemiei sau in funcție de contextul ales de guvernanți: sa ai lege promulgată, însă, pentru ca nu e lege făcută la inițiativa PNL-ului, sa nu existe norme de aplicare.

Ma refer la normele de aplicare privind amânarea plății chiriilor. Facilitățile prevăzute ar trebui sa se aplice în mod corespunzător pentru toată perioada stării de urgență, precum și pentru luna următoare celei în care a încetat starea de urgență. Legea 62 din 20 mai 2020 ar fi ajutat nu doar antreprenorii, cât și persoanele fizice, care au avut afectate veniturile din cauza pandemiei. Vorbim aici de operatori economici, practicanți ai profesiilor liberale, entitățile juridice de drept privat, a căror activitate a fost întreruptă sau ale căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puțin 15% în luna martie 2020 față de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgență, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgență.

Stim cu toții ca in urma cu o luna, domnul Orban sugera cetățenilor României sa nu tina cont de deciziile CCR, pentru a exista o așa-zisa “baza” pentru refuzul acestuia de a dubla alocațiile, asa cum prevedea legea. Este a doua oară, practic, când asistam la încălcarea legii, de parca legea nu este făcută pentru toți cetățenii, iar doar pentru o parte selectiva dintre aceștia.

A scăzut economia, antreprenorii s-au gestionat cum au putut, neavând un sprijin real din partea Guvernului, s-au pedepsit copiii, prin nealocarea de drept a alocațiilor, iar acum, asistam și la refuzul acestora de a face norme de aplicare privind amânarea plății chiriilor. Mi se pare mie, sau ei se comporta cu toți cetățenii statului de parca noi am fi vinovați pentru pandemie, in loc sa isi asume coerent guvernarea și sa ne ocrotească?”

 

×