x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică De la Orban pentru Cîțu: Guvernul va angaja un sfat al înțelepților, plătiți cu 140 lei/oră

De la Orban pentru Cîțu: Guvernul va angaja un sfat al înțelepților, plătiți cu 140 lei/oră

de Adrian Stoica    |    28 Apr 2021   •   07:20
De la Orban pentru Cîțu: Guvernul va angaja un sfat al înțelepților, plătiți cu 140 lei/oră

Guvernul Orban a descoperit ce îi lipsește Românei să fie durabilă. Un Consiliu Consultativ, un adevărat sfat al înțelepților, care să ajute guvernul să elaboreze politici pentru implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, un program marcat până acum doar de eșecuri. De sfaturile Consiliului Consultativ va beneficia însă premierul Cîțu, iar astăzi este termenul-limită pentru depunerea candidaturilor.

Conform calendarului de selecție, pe data de 19 mai ar urma să știm cine vor fi cei care ar trebui să urnească din loc programul România durabilă 2030, pentru că până acum am reușit să ratăm toate țintele stabilite prin acest program care face parte din Agenda 2030 a Comisiei Europene. Consiliul urmează să fie format din 34 de membri și va funcționa pe lângă Departamentul pentru dezvoltare durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului. Membrii lui vor fi remunerați cu suma brută de 140 lei pe oră, ei urmând să se reunească trimestrial sau ori de câte ori este nevoie.

 

Strategia, un eșec total

 

Adoptarea în anul 2008 a Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României trebuia să marcheze începutul unui proces consistent al țării. De exemplu, aplicarea acestei strategii trebuia să ducă până în 2013, la „încorporarea organică a principiilor şi practicilor dezvoltării durabile”, până în 2020, la „atingerea nivelului mediu actual al ţărilor Uniunii Europene la principalii indicatori ai dezvoltării durabile”, iar până în 2030, la „apropierea semnificativă a României de nivelul mediu din acel an al ţărilor membre ale UE din punctul de vedere al indicatorilor dezvoltării durabile”. Vi se pare că am atins acest obiectiv? 

 

Strategia prevedea că până în 2020 sistemul medical va atinge parametrii apropiaţi de cei ai sistemelor medicale din UE, iar în 2030, aceştia se vor alinia în totalitate. Deocamdată, toate acestea au rămas doar simple promisiuni.

 

Organism-mamut, cu activitate la secret

 

Ludovic Orban ne demonstrează că a avut o mare deschidere pentru înființarea comitetelor de sprijin în perioada în care a condus executivul. Imediat după ce și Guvernul s-a convins că vine o mare criză, premierul anunța în luna aprilie a anului trecut înființarea un comitet-mamut, în care să fie cooptate nu mai puţin de 33 de organizaţii patronale, camere de comerţ, mediu universitar, reprezentanţi ai societăţii civile etc. Noua structură, cu rol consultativ, se numea Comitetul pentru Parteneriatul cu Mediul de Afaceri şi era plasată în subordinea  Ministerului Fondurilor Europene. Totuși, la un an de zile de la înființarea lui, activitatea și rezultatele sfaturilor competente date executivului sunt un subiect tabu. 

×
Subiecte în articol: ludovic orban florin citu