x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Igaş face măcel la Interne: mii de disponibilizări

Igaş face măcel la Interne: mii de disponibilizări

de Mara Raducanu    |    08 Mar 2011   •   19:12
Igaş face măcel la Interne: mii de disponibilizări
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

155550-mr-20110216114246001.jpgMult trâmbiţata reorganizare din Ministerul de Interne pare să fie mai aproape ca oricând. Dacă acest lucru se va întâmpla, mii de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) ar putea fi concediaţi, ca urmare a unui proiect de lege aprobat luni de Guvern. Informatiile neoficiale cu privire la numarul disponibilizatilor sunt inca incerte. Surse din interiorul MAI sustin ca, in cazul in care proiectul va fi aprobat de Parlament, aproximativ 10.000 de angajati din MAI vor fi dati afara. Pe de alta parte, numarul vehiculat in presa este chiar mai mare, ajungand la 18.000 de disponibilizati, in doua transe.

Actul normativ trebuie însă aprobat şi de Parlament, acolo unde a fost transmis în procedură de urgenţă. Criteriile de selecţie pentru disponibilizare? - Din informaţiile primite de la Biroul de Presă al MAI, rezervat deocamdată în a oferi detalii legate de proiect, selecţia cadrelor se va face pe criterii şi evaluări profesionale.

MAI afirma, la sfârşitul lunii decembrie, că trebuie să implementeze măsuri de redimensionare a numărului de posturi ocupate de poliţişti, cadre militare, soldaţi şi gradaţi voluntari, funcţionari publici şi personal contractual, România având o medie de 500 de lucrători la 100.000 de locuitori, cu 25 la sută peste media europeană. MAI a supus la acea vreme dezbaterii publice proiectul Legii privind unele măsuri speciale pentru reducerea cheltuielilor bugetare la nivelul MAI, care cuprinde şi criteriile pentru micşorarea numărului de posturi de personal.

În expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege se arăta că programul anticriză - susţinut de Fondul Monetar Internaţional, Uniunea Europeană şi Banca Mondială - reprezintă pentru România mecanismul care va conduce la normalizarea condiţiilor financiare menite să inverseze dezechilibrele economice şi să pregătească redresarea economică. Astfel, cheltuielile bugetare ale MAI vor fi reduse de la 1,74% din PIB (8,9 miliarde de lei) în 2010, la 1,38% din PIB (7,5 miliarde de lei) în 2011, la 1,24% din PIB (7,4 miliarde de lei) în 2012 şi la 1,17% din PIB (7,7 miliarde de lei) în 2013. În acelaşi timp, spunea MAI, raţionalizarea cheltuielilor publice nu trebuie să afecteze calitatea serviciilor publice furnizate, creşterea eficienţei politicilor publice constând în asigurarea unor servicii publice de cât mai bună calitate în condiţiile unor costuri cât mai reduse.

“Deocamdată nu putem să facem publice prea multe informaţii în legătură cu acest subiect. Nu ştim ce, cum şI câţi oameni vor fi disponibilizaţi. Dar, criteriile de delimitare vor fi aceleaşi la toate structurile ministerului. Adică, sunt niste criterii profesionale”, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din MAI. “Pentru realizarea măsurii, personalul Ministerului Administraţiei şi Internelor, al cărui raport de serviciu sau de muncă urmează a înceta, va fi stabilit pe baza unei analize a situaţiei profesionale individuale, care va ţine seama de: implicarea în fapte cu caracter penal; analiza antecedentelor disciplinare; comportamentul necorespunzător cerinţelor de etică şi deontologie profesională; pregătirea necesară ocupării postului; experienţa profesională; evaluarea activităţii profesionale individuale. Persoanele vizate de aplicarea măsurilor de reorganizare vor beneficia de măsuri active de protecţie care au ca scop combaterea şomajului şi sprijinirea persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în vederea angajării”, sublinia MAI în expunerea de motive pentru adoptarea proiectului de lege.

×