x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ilie Sârbu: Băsescu este un pericol pentru democraţie

Ilie Sârbu: Băsescu este un pericol pentru democraţie

28 Oct 2011   •   10:03
Ilie Sârbu: Băsescu este un pericol pentru democraţie

Traian Basescu reprezinta un pericol pentru democratie, iar jignirea adusa de acesta Parlamentului si in mod special Senatului este inacceptabila, a afirmat astazi liderul senatorilor social-democrati, Ilie Sarbu.

"Este inadmisibila jignirea adusa de seful statului Parlamentului si in mod special Senatului. Prin declaratiile din 27 octombrie a.c. la TVR presedintele Traian Basescu demonstreaza indubitabil ca este un pericol pentru democratie. Presedintele a adus Parlamentului grave prejudicii de credibilitate si imagine, prin declaratiile denigratoare si presiunile asupra activitatii institutiei. Afirmatia potrivit careia: 'Senatul in ansamblul lui s-a compromis de la presedinte de la senator. Sa refuzi sa adopti legea privind mecansimul de promovare a magistratilor de la ICCJ e descalificant', il descalifica numai pe Traian Basescu", a declarat Ilie Sarbu, potrivit Agerpres.

Sarbu a precizat ca, potrivit Articolului 61, alineatul 1 din Constitutie "Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii".

"Or, a submina autoritatea Parlamentului se adauga sirului de incalcari grave ale Legii Fundamentale alaturi de ingerinta nepermisa in problemele executivului si ale autoritatii judecatoresti. A controla direct activitatea legislativa a Parlamentului prin presiuni asupra parlamentarilor, in vederea sustinerii masurilor ce afecteaza grav populatia si impunerea lor discretionara, fara dialog, prin asumare guvernamentala, denota incalcarea principiului separatiei puterilor in stat. Atitudinea dictatoriala, prin ignorarea totala a opozitiei, si mai mult, insultele si jignirea adusa Senatului Romaniei contribuie la acutizarea tensiunilor dintre stat si o societate din ce in ce mai supusa necazurilor", a mai spus Ilie Sarbu.

Presedintele Traian Basescu a declarat aseara la TVR ca reforma sanatatii, legea asistentei sociale si legislatia legata de justitie trebuie adoptate prin asumarea raspunderii de catre Guvern, afirmand ca Senatul s-a "compromis de la presedinte pana la ultimul senator" amanand discutiile pe aceste subiecte.

"Am discutat cu premierul Boc sa le lasam prin Parlament, desi erau obligatii asumate de statul roman, acum nu mai am ce sa fac decat sa concluzionez ca nu ne putem pune nadejde in dorinta Parlamentului de a moderniza, de a continua procesele de reforma. Si atunci reforma sanatatii, legislatia legata de justitie, de asistenta sociala trebuie asumate de Guvern prin asumarea raspunderii", a spus seful statului.

"Senatul in ansamblul lui, cu tot cu presedinte, s-a compromis. Sa refuzi sa adopti legea cu privire la crearea mecanismului de promovare si selectare a judecatorilor pentru Inalta Curte este descalificant pentru Senat. Nu se punea problema decat a gasirii unui sistem care sa scoata cumetriile in procesul de promovare la Inalta Curte, or, Senatul s-a descalificat. Pot intelege ideologic problematica legata de codul asistentei sociale si atunci Guvernul trebuie sa-si traga aer in piept sa-si asume raspunderea, pentru ca asta este vointa de modernizare a sistemului de asistenta sociala. Senatul este compromis de la presedinte pana la ultimul senator, din toate grupurile", a afirmat Traian Basescu.

×