x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică În plină criză, Guvernul și Președinția, acuzate de bâlbe și de inconștiență

În plină criză, Guvernul și Președinția, acuzate de bâlbe și de inconștiență

de Ion Alexandru    |    26 Mar 2020   •   07:42
În plină criză, Guvernul și Președinția, acuzate de bâlbe și de inconștiență
Sursa foto: Dan Marinescu

Maria Grapini, europarlamentar, a sancționat dur dublul limbaj al autorităților implicate în gestionarea stării de urgență decretate ca urmare a pandemiei de coronavirus. Aceasta acuză Guvernul și Președinția de faptul că emit, în spațiul public, comunicări contradictorii, lucru nemaiîntâlnit la un asemenea nivel politic. Pe de altă parte, senatorul Daniel Zamfir face public un document din care rezultă că Organizația Mondială a Sănătății a adus la cunoștința tuturor statelor, inclusiv a României, despre pericolul răspândirii infecției în UE, încă din data de 22 ianuarie, cerând statelor membre să ia măsuri drastice. La acel moment, Ludovic Orban și Klaus Iohannis erau preocupați cu tema alegerilor anticipate.

 

Eurodeputatul Maria Grapini a izbucnit, pe contul său de socializare, la adresa bâlbelor de comunicare ale autorităților statului, după ce, marți, președintele Iohannis vorbea despre izolarea totală a persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, în timp ce Guvernul și Ministerul de Interne a restricționat circulația acestora, cu excepția a două ore pe zi.

Maria Grapini susține că, “sincet, nu mai pot! Auziți cum răspunde premierul la întrebări? Cum să ieși în conferință de presă, într-o perioadă declarată stare de urgență, când operezi cu ordonanțe militare, fără date precise, fără situații exacte”. “De ce naiba mai ies în conferință de presă?”, se întreabă europarlamentarul, în contextul în care, la prânz, Klaus Iohannis le cerea medicilor să folosească echipamentele de protecție pe care nu le au. “Spunea că bătrânii (peste 65 de ani) să nu iasă din casă, dar nu spunea cine are grijă de ei. La întrebarea unui jurnalist – «Cine garantează că nu se încalcă drepturile omului», Orban răspunde ca el. Eu așa dezordine în logică și așa lipsă de pregătire a unor înalți funcționari publici, într-un stat, nu am mai văzut!”, mai precizează Grapini, conchizând, trist, că “doar noi și Dumnezeu ne mai poate salva!”.

 

Daniel Zamfir: Orban o ținea langa cu anticipatele

La rândul său, senatorul social-democrat Daniel Zamfir îi acuză pe șeful Executivului, Ludovic Orban, dar și pe președintele Klaus Iohannis de faptul că, deși știau, oficial, încă din 22 ianuarie, despre pericolul răspândirii infecției cu coronavirus, având în vedere modul în care a acționat focarul din China, nu au luat nicio măsură la acel moment, deoarece principala lor preocupare era declanșarea alegerilor anticipate.

Daniel Zamfir a prezentat un referat al Minsterului Sănătății – Direcția Generală de Asistență Medicală și de Sănătate Publică, în care scrie negru pe alb că premierul Ludovic Orban știa, încă din luna ianuarie, de pericolul epidemiei de coronavirus. “Iată dovada că Orban știa din ianuarie de pericolul epidemiei și o ținea langa cu anticipatele!”, arată senatorul.

Conform documentului prezentat, emis la data de 23 martie, denumit “Referat”, “ținând cont de caracterul înalt contagios al virusului care a provocat decesul unui număr mare de persoane pe terotoriul Republicii Populare Chineze, dar și în alte state, precum și faptul că zilnic sunt raportate cazuri de infectare cu coronavirus în statele din Uniunea Europeană, în considerarea recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății dispuse în cadrul reuniunii din data de 22-23 ianuarie 2020, România trebuie să asigure gestionarea infecțiilor cu noul virus, inclusiv supravegherea activă, depistarea timpurie, izolarea și tratamentul cazurilor, urmărirea și prevenirea răspândirii continue a infecției”.

Maria Grapini: “Așa dezordine în logică și așa lipsă de pregătire a unor înalți funcționari publici, într-un stat, nu am mai văzut! Doar noi și Dumnezeu ne mai poate salva!”

 

 

 

×