x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Încă o tentativă de a organiza două tururi la locale, respinsă de Senat

Încă o tentativă de a organiza două tururi la locale, respinsă de Senat

de Ion Alexandru    |    09 Sep 2020   •   12:10
Încă o tentativă de a organiza două tururi la locale, respinsă de Senat

Plenul Senatului a respins, un alt proiect de lege al Opoziției, privind organizarea votului la alegerile locale pe parcursul a două zile, în loc de o singură zi. Scorul a fost unul zdrobitor: 86 de senatori au votat „împotrivă”, în timp ce doar 44 au votat „pentru”.

Inițiativa aparține senatoarei USR, Florina Presadă, care a susținut că a repus ca durata procesului de vot să fie de două zile, “astfel încât să diminuăm riscul de infectare cu SARS-COV2 în rândul alegătorilor. Avem nevoie de vot pe timpul a două zile pentru un vot în siguranţă pe 27 septembrie. Sunt lucruri pe care şi le doresc şi românii, după cum arată un sondaj recent - 63% dintre simpatizanţii tuturor partidelor şi-au exprimat interesul pentru mai multe zile de vot, pentru securizarea procesului de vot în pandemie, iar 82% dintre românii cu drept de vot cer creşterea numărului secţiilor de votare”. Conform acesteia, “vedem cum evoluţia pandemiei e din ce în ce mai îngrijorătoare. În ultima săptămână, avem o medie zilnică de 1.200 cazuri noi de infectări cu noul coronavirus. La Comisia juridică s-a dat un raport de respingere fără discuţii serioase cu experţi epidemiologi. Modificarea poate fi adoptată în timp util, iar ajustarea calendarului electoral putea fi făcută prin hotărâre de Guvern", a afirmat senatoarea Florina Presadă (USR) în plen.

Conform proiectului de lege respins, ar fi urmat să se revadă amenajarea secţiilor de votare pentru scrutinul din 27 septembrie în construcţii temporare. “La alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, sediile secţiilor de votare pot fi amplasate şi în construcţii uşoare şi containere de locuit”, se arată în propunerea legislativă, respinsă marţi de Senat. Legea respinsă a fost transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

×