x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Negocieri fără niciun rezultat între PNL, USR-PLUS și UDMR, după șase ore. Discuțiile se vor relua duminică

UPDATE. Negocieri fără niciun rezultat între PNL, USR-PLUS și UDMR, după șase ore. Discuțiile se vor relua duminică

12 Dec 2020   •   16:11
UPDATE. Negocieri fără niciun rezultat între PNL, USR-PLUS și UDMR, după șase ore. Discuțiile se vor relua duminică
Sursa foto: Lucian Alecu/ Hepta/gov.ro

UPDATE 2. PNL, USR-PLUS și UDMR vor relua mâine discuțiile, după ce discuțiile de sâmbătă s-au încheiat în jurul orei 15:30 fără un rezultat, după circa șase ore, scrie Mediafax.

Într-un comunicat comun, cele trei formațiuni politice anunță că echipele de negociere ale PNL, USR-PLUS și UDMR au avut o primă rundă de discuții pentru constituirea noii majorități parlamentare.

„A fost convenită structurarea negocierii pe trei paliere, cel politic, cel legat de programul de guvernare și cel privitor la funcționarea majorității parlamentare.

La negocierile politice fiecare formațiune și-a prezentat punctul de vedere referitor la organizarea și funcționarea coaliției.

În ceea ce privește programul de guvernare, a fost stabilită structura acestuia și modul în care se armonizează programele celor trei formațiuni politice, fiind făcute progrese pe o serie de capitole.

Totodată, s-au convenit coordonatele activității comune la nivel parlamentar care stau la baza funcționării majorității.

Liderii celor trei formațiuni și-au afirmat voința de a oferi împreună o formulă de guvernare stabilă României, care să asigure cele mai bune soluții pentru ieșirea din criză și pentru realizarea reformelor de care are nevoie România”, arată comunicatul, semnat de Ludovic Orban, Președintele PNL, Dan Barna, co-președinte USR-PLUS, Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS și Kelemen Hunor, Președinte UDMR.

UPDATE 1.  Dragoș Pîslaru anunță că au fost finalizate negocierile pe capitolul digitalizare al programului comun de guvernare USRPLUS-PNL-UDMR, scrie Mediafax.

Într-o postare pe Facebook, Dragoș Pîslaru anunță primul succes al negocierilor de sâmbătă dintre USRPLUS, PNL și UDMR.

„Fum alb pe primul capitol din Programul comun de Guvernare al coaliției USRPLUS-PNL-UDMR. Și ce capitol fain pentru o revoluție a bunei guvernări - capitolul legat de digitalizare!!! Suntem pe drumul cel bun pentru o Românie orientată spre viitor”, a scris fostul ministru al Muncii.

„Grupul pentru programul de guvernare a închis capitolul Digitalizare. Pentru că secolul... XXI. USR PLUS, PNL și UDMR la aceeași masă. Am stabilit cadrul de lucru, progresăm. Reformăm România”, a scris pe rețeaua de socilizare și Cristian Ghinea (USRPLUS).

Aceștia au publicat și fotografii de la întâlnirea reprezentanților celor trei partide.

-----------------------------------------------------------

Știre inițială. Sâmbătă încep negocierile oficiale între cele trei partide – PNL, USR-PLUS și UDMR – în vederea formării unei majorități parlamentare și a guvernării comune, după ce joi dimineață liderii acestor partide au participat la o întâlnire informală cu președintele Klaus Iohannis.

Discuţiile ar urma să înceapă la ora 9,00, la Vila Lac1, iar negocierile se anunţă dure, mai ales că există o presiune uriaşă de la Palatul Cotroceni.

Potrivit unor surse politice citate de Antena 3, preşedintele Klaus Iohannis ar fi cerut ca noul Guvern să fie învestit înaintea Crăciunului.

Președintele PNL, Ludovic Orban, spunea despre viitorul guvern că nu vor fi înființate „ministere pentru portofolii”. El a precizat că la întâlnirea de la Cotroceni nu s-a discutat despre repartizarea portofoliilor, ci doar chestiuni care țin de cadrul general și de calendar.

„Nu a existat niciun fel de discuție legată de repartizare de portofolii. Am discutat lucruri care țin de cadrul general, de voința de a forma o majoritate de centru-dreapta și de calendar. Ne dorim să finalizăm cât mai repede aceste negocieri. Un guvern în care să nu înființăm ministere pentru portofolii și care să aibă un număr cât mai redus de ministere - 16, 17 maxim 18 ministere, astfel încât să existe cu adevărat ministere care să aibă competențe serioase și capacitatea de a pune în aplicare programul de guvernare”, a spus Ludovic Orban.

Liberalii au anunțat că îl susțin pe actualul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu, pentru funcția de premier. Totodată, PNL vrea șefia Camerei Deputaților pentru Ludovic Orban.

Primarul municipiului Timișoara, Dominic Fritz, membru al echipei de negociere a USR pentru formarea noului guvern, spune că, „într-un parteneriat adevărat” PNL nu poate avea și funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

„Totuși, trebuie să spun că sunt două funcții foarte importante la nivelul statului, Parlament și Guvern, prim-ministru și președintele Camerei Deputaților. Într-un parteneriat adevărat nu un singur partid poate să aibă ambele funcții”, a afirmat, vineri seara, la Digi24, Dominic Fritz.

Potrivit unor surse politice, liberalii nu vor să renunțe la ministere precum Apărare, Externe, Justiție, Transporturi sau Dezvoltare, dar ar putea renunța la portofolii precum Educație, Sănătate, Muncă, Tineret și Sport, Agricultură și Cultură.

Pe de altă parte, Alianța USR PLUS vizează două ministere importante, respectiv Finanțe, unde ar putea fi ministru Claudiu Năsui sau Anca Dragu, precum și Ministerul Dezvoltării.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: florin citu guvern usr plus pnl udmr