x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis avertizează că „urmează săptămâni critice”

Iohannis avertizează că „urmează săptămâni critice”

de Ion Alexandru    |    24 Mar 2020   •   08:54
Iohannis avertizează că „urmează săptămâni critice”
Președintele României a anunțat, ieri, de la Palatul Cotroceni, că în următoarele săptămâni urmează o perioadă critică, precizând că actuala criză cu care se confruntă omenirea este una fără precedent. Șeful statului face apel la responsabilitate și cere persoanelor în vârstă să nu se expună unui risc inutil, în această perioadă. Klaus Iohannis lasă de înțeles că urmează ca autoritățile să ia măsuri și mai drastice cu privire la limitarea drepturilor individuale și, pentru prima dată de la preluarea funcției prezidențiale, spune că nu mai dorește „răfuieli politice”
 
Klaus Iohannis a declarat, ieri, că, din nefericire, inevitabilul s-a produs și țara noastră se confruntă cu situația tragică a primelor decese în contextul infectării cu noul coronavirus. „Sunt cu sufletul alături de familiile îndoliate și le transmit condoleanțe și putere în aceste momente dramatice. Toate datele o arată – și situația de până acum din România o confirmă – noul coronavirus are o particularitate aparte și poate fi letal într-o proporție mult mai mare pentru persoanele în vârstă față de cele tinere”, susține președintele, cerând pensionarilor să nu se expună unui risc inutil. „Într-o cumplită ironie a sorții, a-i ajuta pe ceilalți înseamnă astăzi și în săptămânile care vor veni a sta departe de ei. Oricât de crud și paradoxal ar suna acest lucru, este adevărat. Menținerea distanțării sociale este calea care ne va scoate la lumină după această incredibil de dificilă perioadă. Să avem, așadar, în aceste zile mare grijă de părinții și bunicii noștri, dar de la distanță”, a adăugat acesta.

Șeful statului atrage atenția că trăim momente de cumpănă pentru întreaga omenire, pe care „niciunul dintre noi nu le-ar fi crezut posibile” și avertizează că „urmează săptămâni critice, care vor pune la grea încercare toate capacitățile statului, dar și rezistența noastră morală și emoțională”. „În aceste zile și în lunile care urmează, solidaritatea trebuie să fie realitatea noastră de zi cu zi, având grijă de sănătatea noastră și protejându-i pe cei de lângă noi. Adevărata forță a unei națiuni este capacitatea de a avea grijă unii de alții. (…) Să fim responsabili și să nu contribuim la prelungirea unei perioade grele pentru toată lumea! În aceste momente dramatice, cu atât mai reprobabile sunt încercările unor politicieni, inclusiv aleși locali, de a folosi criza generată de noul coronavirus în bătălia electorală”, spune Iohannis.
 
Nu mai vrea răfuieli politice
Președintele a mai arătat: „Nu este momentul răfuielilor politice! A încerca să câștigi capital politic în aceste clipe denotă un cinism înfiorător și o lipsă de responsabilitate de neimaginat.
Gravitatea situației cu care ne confruntăm este fără precedent și tocmai de aceea trebuie să ne unim forțele pentru a izbândi împreună în această luptă de durată și de uzură. Este inadmisibilă încurajarea discriminării împotriva celor care sunt, în aceste momente, vulnerabili. Toți cetățenii români, indiferent că sunt sănătoși sau bolnavi, au dreptul la protecție din partea statului român. Și vă asigur că statul român face toate eforturile pentru a depăși cu bine această grea încercare”.
Totodată, Iohannis a lăsat de înțeles că vor fi luate măsuri noi de limitare a drepturilor individuale. „Viața fiecărui cetățean depinde de decizii ferme. Vreau ca fiecare român să înțeleagă că nu ne vom opri și vom lua măsuri chiar mai dure în momentul în care vor deveni absolut obligatorii pentru limitarea răspândirii virusului. În egală măsură însă, vom continua să-i ajutăm pe toți cei afectați de această criză. Măsurilor sociale și economice adoptate zilele trecute li se va adăuga un nou pachet, care să rezolve problemele și mai multor categorii de întreprinzători și oameni de afaceri care se confruntă cu mari greutăți. Este timpul compasiunii, al generozității și altruismului, trăsăturile de caracter definitorii ale unui popor greu încercat de istorie”, a mai adăugat Klaus Iohannis.
 
 
 
 

×