x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis, contra președintelui CJ Iași, Costel Alexe: Penalii nu au ce căuta în funcții publice!

Iohannis, contra președintelui CJ Iași, Costel Alexe: Penalii nu au ce căuta în funcții publice!

12 Ian 2021   •   19:18
Iohannis, contra președintelui CJ Iași, Costel Alexe: Penalii nu au ce căuta în funcții publice!
Sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat marți, întrebat fiind despre acuzațiile care i se aduc fostului ministru Costel Alexe, că persoanele urmărite penal „nu au ce căuta în funcții publice”.

„Sincer, eu cred ca această discuție trebuia să aibă loc de mult și să fie mult mai scurtă. Eu am spus dintotdeauna că persoanele urmărite penal, sau cum le-am spus penali, nu au ce căuta în funcții publice. Nu știu dacă PNL trebuia să discute mai repede sau mai încet despre aceste chestiuni, însă dacă domnul Alexe va fi cercetat penal atunci, cu siguranță, eu m-aș aștepta cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le deține, până când se clarifică cu siguranță aceste aspecte”, a spus Klaus Iohannis.

Întrebat dacă PNL ar trebui să îi retragă sprijinul, șeful statului a răspuns: „Se poate teoretic, dar e o decizie de partid, în care nu m-aș amesteca”.

Ludovic Orban a sărit, marți, în apărarea lui Costel Alexe şi a susținut că nimeni nu îi poate cere să demisioneze. Solicitarea a venit de la USR, care şi-a susţinut toată campania electorală cu sloganul "fără penali în funcţii publice".

Costel Alexe, preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, este urmărit penal pentru suspiciunea de luare de mită. Fostul ministru al Mediului este acuzat că ar fi luat mită 22 tone de tablă

Mai exact, acesta este acuzat ca, în perioada în care a fost ministru al Mediului, ar fi cerut şpagă 22 de tone de tablă, pentru a aloca gratuit unei fabrici certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

Conform DNA, în perioada martie-aprilie 2020, fostul ministru ar fi pretins, în mod direct, de la managerul unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă.

În schimbul mitei, ministrul de atunci se angaja, în virtutea atribuțiilor sale de serviciu, să aloce cu titlu gratuit către compania respectivă certificate de emisii de gaze cu efect de seră. De asemenea, Alexe şi-a luat angajamente referitoare la monitorizarea măsurilor dispuse de combinatul siderurgic pentru închiderea unui depozit de deșeuri neconforme.

Produse în valoare de 100.000 lei ar fi ajuns ulterior la o firmă administrată de o rudă.

Cererea de urmărire penală a primit avizul preşedintelui Klaus Iohannis.

Ludovic Orban: ''A fost ales prin votul cetăţenilor''

''Domnul Alexe a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean, a fost ales cu un scor de peste 40% şi nu există în momentul de faţă, nicio constrângere legală care să îl împiedice să îşi exercite acest mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean. Asta e o decizie pe care poate să o ia domnul Costel. Cum să impună partidul ca cineva să îşi dea demisia din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean. Aici e o relaţie directă. A fost ales prin votul cetăţenilor'', a spus fostul premier Ludovic Orban.

Săptămâna trecută. DNA a cerut să fie începută urmărirea penală față de fostul ministru Costel Alexe, cercetat pentru luare de mită și instigare la delapidare. În prezent președinte al Consiliului Județean Iași, Alexe este cercetat pentru o şpagă de 22 tone de tablă în perioada martie-aprilie 2020, perioadă în care România era lovită în plin de pandemia de coronavirus.

Statul are nevoie de resetare!

Statul are nevoie de resetare, de debirocratizare și de informatizare, a mai declarat marți, într-o conferință de presă, președintele Klaus Iohannis, care spune că 2021 ar trebui să fie anul în care pandemia trebuie stopată, economia repornită și reformele începute.

„2021 este anul în care ar trebui puse bazele unei sănătoase reașezări a societății românești, dar trebuie să punem capăt epidemiei”, a spus președintele. „Suntem departe de incidența care să ne permită relaxarea actualelor restricții”.

Iohannis spune că situația economiei nu este chiar gravă, contracția de anul trecut fiind sub 5%. Repornirea economiei va fi posibilă prin reluarea activității în companii și, acolo unde este cazul, acordarea de sprijin financiar din partea Guvernului, după ce campania de vaccinare își va face efectul.

În context, președintele a declarat că sunt mai puțini bani la buget și nu poate fi vorba de mărirea unor salarii ale bugetarilor în 2021. „Nu vorbim de austeritate, pentru că nu se taie salariile, nu se taie pensiile, pensionarii rămân cu majorarea decisă în toamna anului trecut. Însă din păcatee, în criză economică, nu putem să vorbim de majorări în zona bugetarilor”.

Președintele s-a declarrat convins că România va ieși în acest an din criza economică.

Fără certificat european pentru cei vaccinați

Ideea unui certificat de vaccinat la nivel european, măsură sugerată de Grecia, nu este o idee bună, pentru că ar crea un cadru discriminatoriu, a declaran, tot la conferința de presă de marți, președintele Klaus Iohannis.

Un astfel de certificat ar trebui folosit pentru motive medicale, a spus președintele, dar nu pentru a împărți populația Europei în cei ce au fost vaccinați și cei ce nu au fost vaccinați.

În context, președintele a apreciat drept un succes caampania de vaccinare din România.

Președintele spune că România se află pe locul 8 la nivel european în materie de vaccinare, ceea ce nu este rău.

E trist ce s-a întâmplat la Capitoliu!

Iohannis a mai susținut, apoi, că democrația americană este solidă și va trece de această etapă, după violențele care au avut loc la Capitoliu. Șeful statului spune că după preluarea mandatului de către noua administrație parteneriatul strategic trebuie consolidat.

„Democrația americană este una foarte solidă și va trece și de această etapă. Este trist ce s-a întâmplat la Capitoliu, însă noua administrație își va prelua efectiv atribuțiile”, a spus, marți seara, Klaus Iohannis.

Acesta susține că se va implica, atât el, cât și noul Guvern, în consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.

„Eu sunt hotărât să mă implic pentru a duce parteneriatul strategic mai departe, să-l consolidăm și să-l facem mai funcțional, mai eficient și mai vizibil. Avem nevoie în continuare nevoie de contacte politice foarte bune, avem nevoie de colaborarea pe securitate și pe NATO și avem nevoie de colaborare în plan economic”, a mai spus Iohannis.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis