x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Iohannis: „Că e Orban îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva”

UPDATE. Iohannis: „Că e Orban îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva”

16 Dec 2020   •   14:00
UPDATE. Iohannis: „Că e Orban îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva”
Sursa foto: Captura Video

UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, 16 decembrie, că principalul motiv pentru care s-au blocat negocierile pentru formarea noului guvern este că unii politicieni au încercat să negocieze prin intermediul presei.

„Principalul motiv este că au încercat, cel puțin unii, să negocieze via media, ceea ce nu se face. Prin astfel de comunicări nu se face decât să se scadă încrederea publicului în politicieni”, a spus șeful statului.

„Că e Orban, îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar la urmă vor veni să propună ceva. Este prima variantă și sper să meargă repede mai departe. Așa că să avem puțină răbdare să urmărim aceste negocieri fără să încerce fiecare să se implice prin articole de presă sau prin intervenții. Pentru mine e important să se formeze relativ repede un guvern ca să gestioneze pandemia și criza economică, să avem guvern care se bazează de preferat pe o majoritate solidă în parlament”, a declarat președintele Iohannis.

În ceea ce privește momentul în care se va instala un nou Guvern, Iohannis a precizat că momentul „optimal ar fi imediat după Crăciun”.

„Nu voi lăsa țara fără Guvern, dar în acest moment rolul partidelor este de a negocia și asta aștept de la partide. (...) N-ar trebui să dureze mai mult de câteva săptămâni”, a mai spus acesta.

De asemenea, în privința demisiei lui Ludovic Orban din funcția de premier, Klaus Iohannis a afirmat că aceasta a reprezentat un „gest onorabil”.

„Mi s-a părut un gest corect şi absolut onorabil, în condiţiile în care PNL a declarat şi a sperat să obţină cel mai mare număr de voturi şi nu l-a obţinut. E un gest foarte onorabil pe care l-a făcut Ludovic Orban că s-a retras”.

----------------------------------------------

Președintele Klaus Iohannis a făcut noi declarații, miercuri, la evenimentul organizat cu prilejul închiderii oficiale a campaniei naționale de împădurire „O pădure cât o țară”, în comuna Bolintin-Vale, județul Giurgiu. 

Președintele Klaus Iohannis spune despre negocierile pentru formarea noului guvern că trebuie să avem răbdare, pentru că în alte state negocierile au durat luni sau ani. Iohannis așteaptă propunerea și o va accepta, „că este Orban, că este Cîțu”.

Președintele a spus că politica așa funcționează de când există, cu negocieri și discuții între partide.

Pe de altă parte, în negocierile de acum „lucrurile sunt complicate”: „doar la început pare simplu, dar cum intri în negociere, îți dai seama că sunt viziuni diferite, sunt programe de guvernare diferite, sunt scheme de ministere și atunci trebuie să avem suficientă răbdare să așteptăm ca partidele să negocieze toate aceste lucruri”.

Referitor la faptul că au trecut deja 10 zile de la alegeri, Iohannis a spus: „dați-mi voie să vă dau câteva exemple fără să nominalizez țările, dar puteți să căutați datele foarte ușor pe internet. Recent s-au finalizat negocierile pentru guvern într-o țară din Uniune după doi ani jumate de la alegeri. Într-o altă țară europeană s-a format guvernul acum mai mult timp după opt luni de negocieri. Deci vă dați seama că suntem foarte departe de acel calendar foarte extins. Nu mă înțelegeți greșit, nici nu vreau să ajungem la așa ceva, dar trebuie să avem puțină răbdare să vedem cum negociază partidele. Este posibil să se înțeleagă în coaliția de centru dreapta și să vină cu o propunere, asta aștept eu ca și președinte, să se formeze o majoritate și să-mi propună un nume”.

Iohannis a adăugat că dacă se înțeleg PNL, USR PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o va accepta: „că este Orban, îl accept, că este Cîțu îl accept. Nu știu pe cine negociază ei acolo, dar vor veni să propună ceva”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: klaus iohannis declaratii guvern negocieri