x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Au început consultările dintre Klaus Iohannis și partidele politice. Tăriceanu: Soluția optimă pentru rezolvarea crizei este un premier independent

UPDATE. Au început consultările dintre Klaus Iohannis și partidele politice. Tăriceanu: Soluția optimă pentru rezolvarea crizei este un premier independent

26 Feb 2020   •   19:45
UPDATE. Au început consultările dintre Klaus Iohannis și partidele politice. Tăriceanu: Soluția optimă pentru rezolvarea crizei este un premier independent

UPDATE 19:50  Conducerea ALDE nu a propus un nume de premier la consultările de miercuri cu președintele Klaus Iohannis, dar Călin Popescu Tăriceanu susține că un premier independent ar duce la rezolvarea crizei politice.

UPDATE 19:40 Victor Ponta i-a spus, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că propunerea de premier a Pro România este chiar el.

„Propunerea de premier din partea Pro România sunt eu”, a spus Ponta, președintele Pro România, la finalul consultărilor de la Cotroceni.

 

Update 18:40 Delegaţia PMP i-a transmis lui Klaus Iohannis că îl vrea premier pe Cristian Diaconescu, a anunțat liderul partidului Eugen Tomac. El a revenit, marți, în PMP.

 

UPDATE 17:40 Delegaţia USR-PLUS a mers, miercuri, la consultările de la Cotroceni cu propunerea de prim-ministru în persoana lui Dacian Cioloş. Dan Barna, președintele USR, i-a transmis lui Klaus Iohannis că formațiunea pe care o conduce vrea să facă parte din viitorul guvern.

„USR şi-a exprimat foarte clar disponibilitatea şi dorinţa de a participa la guvernare, în măsura în care se va constitui o majoritate în Parlament. Vorbim despre o participare la guvernare asumată, cu miniştri, în care să putem implementa politicile publice pe care USR şi alianţa le susţin în spaţiul public”, a spus Dan Barna, după consultările de la Cotroceni

Mai mult, USR își dorește ca viitorul Guvern să îşi asume OUG pe alegerea primarilor în două tururi.

„Am avut o discuţie foarte sintetică cu preşedintele Iohannis. Am transmis poziţia alianţei USR-PLUS. Ceea ce se întâmplă în momentul de faţă în România e o criză politică reală şi acută. Este o criză care dovedeşte că soluţia pe care preşedintele a susţinut-o, aceea ca PNL guverneze singur, nu a funcţionat. Este nevoie în momentul de faţă de o colaborare onestă şi consistentă mai largă, pentru a putea scoate România din criză”, a declarat Barna citat de Mediafax.

UPDATE 16:50. „De data aceasta am luat doar act de dorinţa preşedintelui şi a PNL de a prelungi această criză, după ce data trecută am venit cu o propunere concretă”, a spus preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, după discuțiile cu Klaus Iohannis. Ciolacu a anunțat că PSD va susține un guvern tehnocrat sau unul de uniune națională. 

De asemenea, Marcel Ciolacu a spus că nu va vota niciodată un guvern condus de Florin Cîțu.

UPDATE 16:20Au început consultările dintre Klaus Iohannis și partidele politice pentru desemnarea unui nou premier. 

Prima delegație este cea a PNL, formată din Ludovic Orban, Raluca Turcan, Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu și Robert Sighiartău. PNL nu vine cu o propunere de premier, ci a decis să susțină decizia șefului statului.

La ora 16:30, este așteptată la consultări delegația PSD.

”Așteptăm decizia președintelui. PNL va susține decizia președintelui. Avem încredere în președintele României. Există un parteneriat pentru România și avem convingerea că va lua decizia corectă, pe care noi o vom susține. Vom acționa în linia și spiritul Constituției și vom încerca să strângem o majoritate” a spus Ludovic Orban, după consultările PNL cu Klaus Iohannis. 

---------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis a chemat la consultări partidele politice pentru desemnarea unui nou premier, miercuri. Delegațiile PNL, PSD și USR vor fi primele care vor discuta cu șeful statului, urmate de UDMR, PMP, ALDE, Pro Europa și minoritățile naționale.

Consultările încep de la ora 16:00. Administrația prezidențială a anunțat programul complet al consultărilor:

Ora 16:00 – PNL;

Ora 16:30 – PSD;

Ora 17:00 – USR;

Ora 17:30 – UDMR;

Ora 18:00 – PMP;

Ora 18:30 – ALDE;

Ora 19:00 – Pro Europa;

Ora 19:30 – Grupul parlamentar al minorităților naționale.

Candidatul care va fi desemnat pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile, votul de încredere al Parlamentului asupra întregii liste a Guvernului.

Klaus Iohannis este nevoit să facă o nouă propunere de premier, după ce Curtea Constituțională a stabilit că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier. Klaus Iohannis a anunțat, marți, că Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim-ministru desemnat după expirarea termenului de 15 zile în care ar fi trebuit ca Guvernul să primească votul de învestitură.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis consultări