x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis: România nu are în Parlament partide extremiste; sper ca alegerile să reconfirme acest adevăr

Iohannis: România nu are în Parlament partide extremiste; sper ca alegerile să reconfirme acest adevăr

18 Noi 2016   •   22:15
Iohannis: România nu are în Parlament partide extremiste; sper ca alegerile să reconfirme acest adevăr
Sursa foto: Facebook.com

Preşedintele Klaus Iohannis îşi exprimă speranţa că alegerile parlamentare din decembrie vor reconfirma faptul că România nu are în Parlament partide extremiste.

"România este o ţară în care spiritul european se manifestă în mod natural, fără accente sau tendinţe xenofobe sau antieuropene dezbinatoare. O ţară care nu are în Parlamentul său partide extremiste - şi sper ca alegerile parlamentare din 11 decembrie să reconfirme acest adevăr. O ţară care, prin societatea sa deschisă, prin performanţa economică, prin conduita faţă de cetăţean şi prin raportarea la construcţia europeană contribuie solid la păstrarea unităţii Uniunii Europene de care este acum mai mult decât oricând nevoie", a declarat Iohannis vineri, în Olanda, la Kerkrade, unde a primit placheta "Martin Buber" a Fundaţiei Euriade.

El a arătat că România este "un stat în care dialogul între minorităţile naţionale poate constitui un veritabil model în materie de promovare a interculturalităţii, a diversităţii culturale".

Şeful statului a precizat şi că România îşi asumă ca ţară aflată la limita externă a UE, dar şi a NATO, responsabilitatea de a proiecta stabilitate şi valori democratice în această vecinătate. De asemenea, el a arătat că România se pregăteşte să preia în 2019 preşedinţia Consiliului UE, apreciind că acest fapt este un "test al maturităţii noastre europene".

Preşedintele Iohannis a amintit că în urmă cu 25 de ani a fost semnat Tratatul privind Uniunea Europeană, remarcând că anul viitor se împlinesc zece ani de la aderarea României la UE.

"Este o aniversare deosebit de importantă pentru Europa, îndeosebi în această perioadă în care trăinicia proiectului european este pusă la încercare. În egală măsura, se împlinesc foarte curând 10 ani de când, la 1 ianuarie 2007, România a aderat la Uniune şi a reconfirmat, astfel, istoria sa profund europeană. Iată că după un deceniu de la reîntoarcerea noastră în comunitatea de valori căreia am ştiut mereu că îi aparţinem, românii cred cu tărie în proiectul european, în capacitatea sa de a asigura pacea, democraţia şi prosperitatea. Într-adevăr, cetăţenii români sunt în prezent cei mai favorabili Uniunii dintre toţi cetăţenii statelor membre", a spus preşedintele Iohannis.

Şeful statului a afirmat că el crede cu tărie în relevanţa continuă a proiectului european, mai ales în contextul în care există provocări.

"Sunt convins că o Uniune pragmatică şi coerentă, o Uniune mai flexibilă şi mai credibilă, apropiată de cetăţenii sai, o Uniune care să respecte valorile şi principiile sale fundamentale ei reprezintă calea prin care vom reuşi să progresăm către o Europă prosperă, puternică şi sigură. (...) România este convinsă ca doar prin unitatea statelor membre pot fi preîntâmpinate tendinţele de divizare pe care, din păcate, le întâlnim astăzi în interiorul Uniunii", a declarat el.

Preşedintele Iohannis a subliniat că lumea se confruntă cu provocări de o amploare fără precedent în ultimele decenii, dintre care cele mai pregnante sunt criza migraţiei, fenomenul terorismului, Brexit-ul, populismul, provocările la adresa statului de drept.

"Avem datoria să găsim împreună soluţiile reale şi vizionare pentru viitorul Uniunii Europene şi al cetăţenilor săi. Este nevoie să asigurăm creştere economică, noi locuri de muncă - în special pentru tineri - coeziune economică şi sociala şi, mai ales, securitate internă şi externă", a adăugat şeful statului, declarându-se convins că UE va depăşi întărită aceasta perioadă în care este supusă unor adevărate teste de rezistentă.

El a mulţumit preşedintelui Euriade, prof. dr. Werner Janssen, precum şi întregii conduceri a Fundaţiei, pentru distincţia primită.

"Acordarea acestei plachete mă onorează întrucât face trimitere la 'filosofia dialogului' promovată de Martin Buber. Convingerea privind forţa dialogului mi-a călăuzit mereu atât viaţa personală, cât şi cea publică, în slujba cetăţeanului", a spus preşedintele Iohannis.

Sursa: AGERPRES

×