x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Iohannis și piața: închide-te să te protejezi, deschide-te să mă votezi

Iohannis și piața: închide-te să te protejezi, deschide-te să mă votezi

de Ion Alexandru    |    03 Dec 2020   •   08:03
Iohannis și piața: închide-te să te protejezi, deschide-te să mă votezi

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, ieri, că a decis redeschiderea piețelor la sfârșitul acestei săptămâni. Vestea, catalogată ca fiind una bună, se va concretiza, practic, cu o zi înaintea alegerilor parlamentare de duminică, în condițiile în care, nu mai devreme de vinerea trecută, Guvernul Orban a atacat la CCR legea adoptată de Parlament care prevedea exact faptul că piețele din spațiile închise trebuie să funcționeze în timpul stării de alertă. Legea ar fi trebuit să fie promulgată zilele trecute de către Klaus Iohannis.

 

“Am putut să constatăm că, în ultimele săptămâni, numărul de persoane nou infectate a scăzut semnificativ. Este adevărat că, în perioada sărbătorilor, s-a testat un pic mai puțin, dar sunt tot felul de interpreți politici. Această situație este valabilă și în Europa, unde s-au luat măsuri. Asta fiind discuția, am vorbit cu specialiștii și am decis să deschidem piețele la sfârșitul acestei săptămâni. Aceasta este o veste bună și pentru producătorii care vând în piață, dar și pentru românii care vor să-și facă cumpărăturile”, a declarat, ieri, Klaus Iohannis, cu ocazia inaugurării unui tronson de drum de la Buzău. Anunțul arată, concret, că piețele vor fi redeschise cu câteva ore înainte de votul pentru alegerile parlamentare.

Curtea Constituțională va lua în discuție pe 16 decembrie sesizarea făcută de Guvernul Orban împotriva Legii pentru aprobarea OUG 79/2019, prin care Parlamentul a stabilit că, pe perioada stării de alertă, piețele din spații închise continuă să-și desfășoare activitatea, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Guvernul a atacat această lege la CCR cu două zile înainte de expirarea termenului pe care președintele României îl avea la dispoziție pentru a promulga actul normativ.

 

Ciolacu: Este un gest sinistru

 

Reamintim faptul că decizia închiderii piețelor a fost luată de Guvern, luna trecută, în cadrul ședinței prezidate de însuși Klaus Iohannis, care, la începutul acestei săptămâni, răspundea unei întrebări a jurnaliștilor, că Legea care interzicea această măsură nu a ajuns pe masa sa pentru promulgare.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a reacționat dur la anunțul făcut de șeful statului. “Iohannis mai avea puțin și dădea cu pălăria de pământ că PNL-ul va deschide piețele electoral fix înainte de alegeri. Așa cum au făcut și cu școlile. Și cu restaurantele. Le deschid în dispreț doar pentru a le închide iar! Iohannis uită voit că Orban a contestat (după aproape 20 de zile!!!) legea votată în Parlament prin care redeschideam piețele în siguranță. Un gest sinistru doar ca să poată regiza o scenetă de prost gust cu Iohannis spunând că n-a avut legea la promulgare, deși o primise încă din 12 noiembrie!”, scrie pe contul său de socializare liderul social-democrat.

Ciolacu arată că anunțul “este un gest cinic caracteristic liberalilor, o mare bătaie de joc pentru cei care au înghețat săptămâni în șir în frig pentru ca Iohannis să facă acum gesturi penibile în campanie. Și sunt sigur că românii au înțeles asta și nu mai înghit asemenea mizerii electorale”.

 

Gura bate… discursul

 

Vestea anunțată de președinte, cu câteva zile înaintea alegerilor, îl plasează pe Iohannis exact discursul propriu pe care l-a ținut, luna trecută, prin care ataca PSD-ul de atitudini populiste. Președintele a acuzat în acest sens PSD, pentru că a propus deschiderea piețelor din motive politicianiste. ”Eu cred că măsura luată de Guvern este una justă. Faptul că Guvernul hotărăşte ceva şi majoritatea pesedistă din Parlament, fără să se documenteze, doar din motive politicianiste, hotărăşte inversul este încă un argument pentru care trebuie să facem alegeri la termen. Nu se poate să se funcţioneze aşa. Suntem în plină criză sanitară. Guvernul împreună cu experţii hotărăsc anumite măsuri, PSD-ul din Parlament doar să arate că este acolo cu mulţi parlamentari hotărăşte inversul, ori aşa gestiunea va fi cu siguranţă una complicată şi nu este ceea ce îşi doresc românii”, afirma, în urmă cu o lună, președintele României.

 

Iohannis, în noiembrie 2020: Intenția PSD de a redeschide piețele este politicianistă. Iohannis, cu patru zile înainte de alegeri: Am decis să deschidem piețele la sfârșitul acestei săptămâni

 

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis alegeri parlamentare