x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ion Iliescu: La 30 de ani de la Revoluție, tinerii sunt de acord cu un regim totalitar

Ion Iliescu: La 30 de ani de la Revoluție, tinerii sunt de acord cu un regim totalitar

de Ion Alexandru    |    10 Dec 2019   •   10:15
Ion Iliescu: La 30 de ani de la Revoluție, tinerii sunt de acord cu un regim totalitar
Sursa foto: Bogdan Iurascu/Intact Images

Fostul președinte Ion Iliescu a afirmat, în cadrul unui interviu acordat agenției ruse de presă TASS, că, la 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, jumătate dintre tinerii români „se declară de acord cu un regim totalitar de mână forte”. Este ultima ieșire a fostului președinte, după o lungă absență, în care vorbește despre amenințările moderne și despre globalizare.

 

Ion Iliescu susține că procesul de transformare a României e departe de a fi deplin, iar schimbările viitoare depind de tinerele generații. „Viața trebuie să-i maturizeze pe cei tineri, să-i conducă la abandonarea individualismului care se promovează în acest moment, să-i facă să înțeleagă că amenințările moderne pot fi anihiliate doar printr-un efort colectiv. Și că asta nu se poate fără stat și fără democrație”, arată fostul președinte al României, care adaugă că „e foarte greu pentru mine să înțeleg cum, la 30 ani de la revoluție, jumătate dintre tinerii români se declară de acord cu un regim totalitar de mână forte și cred că acesta ar putea rezolva problemele create de slăbiciunea unui stat care și-a pierdut caracterul social”.

Fostul președinte este de părere că „așa-zisa societate liberală e în criză din cauza eșecului modelului economic neo-liberal, cu care în mod frivol s-a identificat. Liberalismul politic înseamnă respect pentru drepturile și libertățile civile, al căror principal garant e statul, în timp ce liberalismul economic neînfrânat încearcă să reducă statele la nivelul unor forme goale în tentativa de a obține profituri maxime. Astfel, suveranitatea devine un pretext pentru a-i demoniza pe apărătorii independenței statului. Nu puteți uniformiza planeta, nu puteți distruge identitățile culturale și naționale, ar însemna că nu ați învățat nimic din lecțiile trecutului”.

Iliescu vorbește și despre globalizare, ca având și părți bune, și părți rele. „Un asemenea proces ar trebui să se desfășoare după reguli stricte, în care accentul să cadă pe aspectele sociale. Motorul creșterii economice a României de azi e tocmai globalizarea, grație companiilor multinaționale. Din nefericire, prea puțin din profitul lor e lăsat în țară pentru dezvoltarea României și creșterea nivelului de trai. Acest mecanism transformă cu certitudine globalizarea în inamicul nostru”, mai arată fostul șef al statului.

 

×