x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ionel Manţog, condamnat la un an şi opt luni cu suspendare

Ionel Manţog, condamnat la un an şi opt luni cu suspendare

de Gabriela Mladin    |    04 Apr 2011   •   14:26
Ionel Manţog, condamnat la un an şi opt luni cu suspendare

Tribunalul Sibiu a decis să-l condamne pe Ionel Manţog şi Ion Vulpe, la un an şi opt luni închisoare pentru fals în declaraţii. Judecătorii sibieni au mai constatat că cei doi se fac vinovaţi şi de comiterea infracţiunii de abuzz în serviciu, însă faptele s-au prescris.

Într-un comunicat de presă, instanţa de la Sibiu explică decizia luată: “Urmare a schimbării încadrărilor juridice din infracţiuni prevăzute de Legea nr. 78/2000 privind sancţionarea faptelor de corupţie în infracţiuni de fals, uz de fals, abuz în serviciu prevăzute de Codul penal, instanţa a dispus în ceea ce-l priveşte pe inculpatul Manţog Ionel condamnarea la o pedeapsă de 1 an si 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi l-a achitat pentru două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătura privată şi 3 infracţiuni de fals în declaraţii”

Pedepse suspendate!

În ce-l priveşte pe Ion Vulpe, fost director al Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia, instanţa a dispus condamnarea lui la o pedeapsă de 1 an si 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii şi achitarea lui pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

Tot Tribunalul Sibiu a mai stabilit ca ambilor inculpaţi să le fie suspendată pedeapsa. “În ceea ce priveşte infracţiunea de abuz in serviciu, deşi faptele sunt prescrise, la cererea inculpaţilor procesul a continuat şi instanţa a constatat vinovăţia ambilor inculpaţi pentru aceasta faptă. Au fost dispuse confiscări speciale”, mai susţine Laura Roxana Popa, purtător de cuvânt al Tribunalului Sibiu.

Decizia nu este definitivă, ea putând fi atacată cu apel.

Rechizitoriu!

În rechizitoriul întocmit în 2006 de Direcţia Naţională Anticorupţie se precizează că: “Manţog Ionel şi Vulpe Ion, directori în cadrul CNLO, profitând de funcţiile deţinute şi având cunoştinţă de planurile de producţie şi investiţii ale CNLO, au cumpărat la preţuri modice, direct sau prin interpuşi, gospodării ţărăneşti situate în mai multe localităţi din judeţul Gorj, de la persoane despre care ştiau că urmează să fie strămutate din cauza lucrărilor miniere prevăzute în planurile de producţie şi investiţii de la CNLO. În schimbul acestor case, care aveau să fie demolate din cauza exploatărilor miniere Roşia, Rovinari şi Jilţ, cei doi inculpaţi au cerut să le fie construite, din fondurile CNLO, vile de lux în cartierul Primăverii din municipiul Târgu Jiu. În felul acesta ei au beneficiat de un folos necuvenit totalizând 8.693.003.490 lei vechi, sumă care reprezintă prejudiciul adus CNLO. De menţionat că planurile de producţie şi investiţii ale CNLO erau informaţii de serviciu, nepublice”.

Practici de înşelăciune

Procurorii indică şi practica folosită de cei doi pentru a profita de vile construite din banii companiei de lignit: “identificau în preliminarul activităţii de producţie sau în perimetrul de locuinţă persoanele ce urmau a fi afectate de exploatările miniere, după care trimiteau subordonaţi pentru a-i convinge pe aceştia să vândă, spunându-le persoanelor afectate, fie că exploatarea nu va ajunge niciodată să-i afecteze gospodăria, fie că i se vor plăti sume de bani tardiv şi mai mici decât cele plătite de inculpaţi. În acest mod convingeau persoanele să vândă, iar în scurt timp încheiau convenţiile de schimb cu exploatările miniere, în virtutea cărora le erau reconstruite vile de lux în municipiul Târgu Jiu, din banii CNLO”.

Falsurile lui Manţog

Se ştie că Manţog a cumpărat atât direct cât şi prin intermediul soţiei sale şi al cumnatei sale, trei gospodării ţărăneşti pentru care a plătit în total 360.000.000 de lei vechi. Imobilul reconstruit de CNLO lui Manţog are o valoare de 7.243.692.000 lei vechi, valoare stabilită la nivelul anului 2004. Din această valoare suma de peste 4 miliarde de lei vechi a fost achitată de cele trei exploatări miniere - Roşia, Rovinari şi Jilţ, care au contribuit la finanţarea reconstrucţiei vilei sale. Din cercetările efectuate de procurori a mai reieşit că Manţog Ionel a întocmit în fals două înscrisuri datate 21 şi 22 aprilie 2006, în care menţiona în mod nereal că ar fi creditat societatea care i-a reconstruit vila cu diverse sume de bani. În realitate Manţog avea o datorie către societatea respectivă de peste 3 miliarde de lei vechi.

×