x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Klaus Iohannis: E inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului

VIDEO. Klaus Iohannis: E inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului

30 Sep 2020   •   18:01
VIDEO. Klaus Iohannis: E inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului

UPDATE. Principalele declarații: „Am avut azi o întâlnire cu premierul Orban și cu ministrul Justiției, pentru a discuta proiectele de lege reparatorii a legilor justiției. Am insistat de acum câteva luni să se lucreze intens la minister. Doar prin dialog transparent se pot repara prevederile toxice. Intervențiile intempestive și brutale ale PSD asupra legilor justiției au fost extrem de criticate. Reintroducerea concursului pentru promocarea la ICCJ, independența procurorului, o procedură transparentă de numire a procurorilor șefi, reinstituirea unui echilibru instituțional, reducerea influenței factorului politic, desființarea Secției Speciale, iată câteva aspecte care trebuie rezolvate. O justiție corectă și egalitatea în fața legii sunt pilonii esențiali ai democrației autentice. (...) Pentru a crea o reală schimbare pe termen lung, toate aceste deziderate nu pot fi susținute conjunctural doar de un partid sau altul, ele trebuie să fie permanente și asumate de toți factorii decizionali. Un pas a fost deja făcut, rezultatele alegerilor locale au arătat că cetățenii vor administrație eficientă. În decembrie, trebuie să continuăm acest drum. Majoritatea nocivă care a acționat până acum în Parlament poate fi sancționată doar prin vot. E inadmisibil ca în 2020 să avem încă discuții aprinse despre fraudarea votului. E inadmisibil ca practici toxice continuă să fie îmbrățișate de politicieni retrograzi, care nu înțeleg că minciuna și dezinformarea nu mai sunt tolerate. (...) Opinia specialiștilor este că un al doilea val al pandemiei e iminent. Nici la noi situația nu e bună. Azi am avut un nou record negativ. E imperativ să facem toate eforturile pentru a inversa acest trend. Acest virus nu va dispărea prea curând. Până la un vaccin, trebuie să găsim soluții care să permită o societate și o economie funcționale. Dragi români, respectați cu rigoare regulile. Fiți prudenți, evitați aglomerațiile și deplasările inutile.”

Î: PSD a înregistrat pierderi în teritoriu, dar are cele mai multe șefii de CJ. PNL a avut anumite puncte slabe?

R: Aceste alegeri au fost câștigate de PNL, cu un scor politic de 34%. E prima dată când PSD pierde alegerile locale. Această victorie e și una simbolică. E prima oară după revoluție când un partid de dreapta câștigă net alegerile locale.

Î: Luni spuneați că alegerile au decurs fără probleme majore. Vă mențineți evaluarea? Ce lecții sunt de tras?

R: Rămân la opinia mea, procesul a decurs peste așteptări de bine. Comisiile electorale din secții au lucrat mult. Se pare încă că după vot unii indivizi au încercat să fraudeze rezultatele. Este pur și simplu inacceptabil și aceste proceduri trebuie net îmbunătățite. Dacă se constată că PSD a încercat să fraudeze rezultatul, atunci e clar că electoratul va sancționa drastic acest comportament. Autoritățiel trebuie să verifice la sânge și cât se poate de rapid. Dincolo de aceste aspecte, este foarte clar că există și proceduri care sunt folosite de anumiți candidați pentru a se pune în scenă. Dacă ele nu depășesc cadrul legal, ele trebuie luate ca atare. Cei vinovați vor fi trași la răspundere.

Î: România a atins un nou record negativ. Ce măsuri intenționează să ia autoritățile? Vă gândiți la anumite restricții?

R: Măsurile care trebuie luate sunt cele individuale simple, clare: masca, distanța, igiena. Sunt persoane care nu respectă toate normele și atunci trebuie să se intervină. E evident că dacă numărul infectărilor crește în anumite localități, sunt posibile anumite restricții, altfel lucrurile scapă de sub control. Nu-mi doresc restricții, dar dacă lumea nu e atentă și numărul de infectări crește, acolo unde avem incidența cea mai mare este foarte posibil să se introducă anumite restricții local sau regional.

Î: Un primar care își începe mandatul în contextul acuzațiilor de fraudă are legitimitate?

R: Un primar are legitimitate prin votul popular, toate aceste acuzații vor fi clarificate de autorități și niciun primar nu-și va începe mandatul sub semnul invalidării alegerilor.

Î: Ce schimbări așteptați de la primarii PSD care au trecut la PNL?

R: Sunt convins că numărul de primari care vor veni cu proiecte bune pentru comunitate e semnificativ mai mare decât al celor care doar așteaptă să treacă timpul. În politică e nevoie și de partide care în ansamblu sunt dispuse să-și asume riscul schimbărilor, toate schimbările vin cu un risc politic. PNL și USR au dovedit că doresc să vină cu reforme bune pentru România.

Î: PNL a decis să creeze majorități cu USR și PMP și să interzică alianțele cu PSD. Neoficial, unii lideri spun că în localitățile mici e mai rezonabilă o majoritate cu PSD. Sunteți împotriva unei colaborări cu PSD?

R: Mi se pare corect ca partidele să discute cu cine pot face alianțe. Consider că PNL e forța politică care poate să bată PSD și să schimbe modul în care se face politică. Colaborările PNL și PSD sunt excluse. PNL e motorul schimbării, PSD este promotorul politicii toxice.

Î: Dezbaterea Biden – Trump a fost criticată de aproape toată lumea. În campania noastră, am avut un discurs radical de excludere. Ați contribuit la o încredere mai scăzută a românilor în politicieni și democrație?

R: Nu. Eu cred că prin ceea ce spun public, mai des acum, a contribuit la o mai bună informare și înțelegere a politicii din partea românilor. Sunt președintele tuturor românilor și lucrurile pe care le spun le spun în interes public.

Î: De câte ori v-ați testat?

R: Nu m-am testat, pentru că nu am fost în contact cu nicio persoană bolnavă. Port mască la toate întâlnirile, păstrez distanța, evit total participarea la evenimente aglomerate. Recomand tuturor românilor să fie precauți. E mai bine, e mai sănătos.

Î: De Paște ați recomandat românilor să stea acasă. La alegeri ați recomandat românilor să iasă în număr cât mai mare la vot. Ce recomandați românilor la parlamentare și la Crăciun?

R: Recomand tuturor să respecte toate măsurile. Evoluția e fluidă, trebuie să vedem de la o zi la alta. Avem prea puține informații încă și medicii cercetează cum se evaluează situația pandemiei, cum poate fi tratată, etc. Trebuie să recunoaștem că acum știm mult mai multe despre virus. În acest moment, experții spun că alegerile sunt posibile, dacă respectăm toate normele. Până atunci mai e mult, observăm, și dacă totul merge bine putem avea alegeri parlamentare ca și locale, sper fără circul aferent de renumărare a voturilor și fără posibile furtișaguri. În ce privește sărbătorile de iarnă, nu cred că virusul va dispărea. Recomand tuturor românilor să se întâlnească cu puțină lume, să păstreze distanța, să poarte masca. Și Crăciunul se poate sărăbători cu precauție.  

Î: După patru ani de luptă politică cu PSD, tot PSD are cei mai mulți primari, șefi de CJ și este cu doar 4% în urma PNL.

R: Schimbările în politică nu se produc peste noapte. PSD, cu toate apucăturile lui, are încă un număr destul de mare de votanți. Dacă eu sau cineva din PNL critică PSD, atunci noi criticăm partidul, nu alegătorii. Fiecare român are dreptul să aleagă pe cine dorește.

Î: Societatea civilă își arată tot mai des îngrijorarea că lupta împotriva justiției a stagnat. Mai este lupta împotriva corupției o prioritate?

R: Pentru mine este extrem de improtantă și nu am de gând să-mi schimb abordarea. Mă interesează întreaga justiție, din care face parte lupta anticorupție. Au fost mai multe inițiative pentru repornirea luptei împotriva corupției, toate acestea trebuie repornite. Acest asalt brutal al PSD a stopat într-un fel nu numai actul de justiție. De ce credeți că PSD s-a străduit să pună cizma pe gâtul justiției? Pentru că a vrut să oprească lupta împotriva justiției, Nu a reușit, dar a încetinit-o. Acum întregul proces trebuie reimpulsionat și la asta lucrăm.

Î: Cum comentați decizia CCR ca Parlamentul să stabilească data alegerilor parlamentare?

R: Eu nu comentez deciziile CCR. Până nu văd motivarea e difcil de evaluat.

Î: Românie susține condiționarea fondurilor europene de respectarea statutului de drept?

R: Apreciez apariția raportului de țară, e primul care analizează situația statului de drept, libertatea presei, etc. România susține de multă vreme că de așa ceva avem nevoie în locul MCV-ului. E foarte bine că avem acest raport, în care lucrurile sunt spuse așa cum le vedem și noi.

Î: Ministrul Justiției are în plan testarea tuturor călătorilor din aeroporturi?

R: Dacă avem tot mai multe persoane infectate în Europa, statele au reînceput să reintroduce tot felul de restricții. Sper să nu fie cazul să introducem noi restricții. Pentru românii noștri care trăiesc în afara țării, să se informeze foarte bine, să se ferească de această boală cruntă și să respecte cu sfințenie măsurile impuse de autorități.

Î: Cum pot fi organizate alegerile în decembrie, dacă unele localități vor fi în carantină?

R: Alegerile se pot organiza exact ca cele locale. Nu sunt alegeri obișnuite, vor trebuie respectate norme stricte, se măsoară temperatura, sunt proceduri speciale. Și iată am reușit să organizăm în condiții rezonabil de bune alegeri locale. Carantina nu înseamnă că omul nu iese din casă, ci din localitate. Așa cum merge să cumpere pâine, poate merge și la secția de vot.

Î: Ce veți face când veți primi motivarea CCR? Veți promulga legea?

R: O voi citi cu mare atenție alături de experți, analizăm situația și luăm o măsură pe care ulterior o anunțăm public.

--------------------------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține, miercuri, la ora 18:00, o conferință de presă la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.

Conferința de presă are loc în ziua în care România înregistrează un nou record negativ al infecțiilor cu noul coronavirus, respectiv 2.158 de cazuri noi raportate în ultimele 24 de ore.

Şeful statului are, miercuri, o întrevedere cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, iar tema principală este corectarea legilor justiţiei.

×
Subiecte în articol: klaus iohannis conferinta de presa