x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică UPDATE. Klaus Iohannis anunță prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile

UPDATE. Klaus Iohannis anunță prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile

14 Apr 2020   •   14:03
UPDATE.  Klaus Iohannis anunță prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile

UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a anunțat prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile. 

Principalele declarații: „Am emis astăzi decretul de prelungire cu 30 de zile a stării de urgență pe întreg teritoriul României. În pofida restricțiilor fără porecedent, nu există semne certe ale unei eventuale încetiniri a pandemiei. Cu siguranță că fără aceste măsuri de izolare, ne-am fi confruntat cu o explozie a cazurilor. Este scenariul pe care ne-am propus încă de la început să îl evităm.”, a spus șeful statului.

„Dragi români, pericolul încă nu a trecut, iar o relaxare, cum cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul sanitar.”

„Vor fi luate noi măsuri și reglementări. Sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea administrației, justiției, serviciilor esențiale. Școlile rămân închise și se organizează, în măsura posibilităților, activități didactice online. Am hotărâr prin decret că Guvernul va lua toate măsurile pentru continuarea aprovizionării cu bunurile de strictă necesitate. Se pot plafona prețurile la medicamente și la serviciile de strictă necesitate, alimente, carburanți. O mențiune specială pentru situația în care se va constata o scădere a prețurilor la gaze și energie pe piețele regionale. Guvernul va lua măsura ca ele să se reflecte în prețul plătit de consumatori.”, a mai declarat Klaus Iohannis.

„Se vor putea lua măsuri, precum demiterea, pentru cei care nu își exercită atribuțiile în domeniul sănătății, asistenței și protecției sociale. Decretul menționează posibilitatea ca managementul unităților sanitare publice civile să poată fi asigurat de militari.” 

„Termenele de preaviz în sistemul sanitar și MAI se suspendă pe durata stării de urgență. Protejarea suplimentară a unor categorii vulnerabile: Este interzisă încetarea sau suspendarea centrelor de îngrijire pentru vârstnici, copii și adulți și alte categorii vulnerabile, publice și private. E permis ca reprezentanții lor să îi poată transfera la domicilii, temporar.”, a mai declarat președintele Iohannis.

De asemenea, Klaus Iohannis a precizat faptul că activitatea de judecată continuă doar în cazul urgențelor deosebite. Mai mult, furnizorii de comunicații electronice au obligativitatea de a evita întreruperile de comunicații.

„Fac un apel la toți cei care cred că lucrurile nu sunt atât de grave și continuă să ignore reglementările. Nu păcăliți instituțiile statului, vă păcăliți singuri, pe voi, pe cei dragi. (...) Nu vă expuneți și nu îi expuneți pe cei de lângă voi! Fiți responsabili și solidari! Dacă restricțiile sunt respectate, putem salva vieți. Criza nu poate fi depășită decât împreună.”

Klaus Iohannis a lansat și un mesaj dedicat cadrelor medicale. „Mă adresez medicilor. Vă mulțumesc încă o dată, lupta continuă și avem nevoie de profesionalismul vostru.”

„Pandemia a afectat numeroase sectoare economice. Va fi nevoie de infuzie de capital, de continuarea proiectelor de infrastructură, de digitalizare, de audit extins. Guvernul Orban va pregăti și implementarea acestor măsuri. Orice criză aduce și oportunități. Doar uniți putem trece cu bine peste această perioadă dificilă.”, a adăugat șeful statului.

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Guvernul României pe Marţi, 14 aprilie 2020

----------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis va susține marți, 14 aprilie, începând cu ora 14:00, la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Declarația va fi transmisă online.

Știre în curs de actualizare

×
Subiecte în articol: klaus iohannis declaratie de presa