x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor trebuie recunoscut și studiat în școli

Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor trebuie recunoscut și studiat în școli

02 Aug 2020   •   11:24
Klaus Iohannis: Genocidul împotriva romilor trebuie recunoscut și studiat în școli

Cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, prin asumarea Holocaustului și a atrocităților petrecute în acea perioadă, președintele Klaus Iohannis a transmis că genocidul împotriva romilor este ignorat și puțin studiat, fiind important ca acesta să fie recunoscut și studiat în școli.

El spuns că circa 500.000 de copii, femei și bărbați romi au fost uciși în timpul ocupației naziste din Europa, iar în România, 25.000 de romi au fost deportați în Transnistria, la ordinul generalului Ion Antonescu.

”Aproximativ 11.000 de romi și-au pierdut viața. O durere de neconceput, cauzată de o pierdere irecuperabilă. Mulți dintre ei au murit din cauza bolilor, a frigului sau a foamei. A fost, fără îndoială, un act de ucidere deliberată și sistematică. Discriminați, umiliți, privați de drepturile lor, excluși din societate și, în cele din urmă, închiși și uciși, romii au fost victimele unui regim criminal, caracterizat de rasism, discriminare, teroare, propagandă, persecuție și încălcări ale drepturilor omului. Admitem, cu durere, că printre făptuitori s-au aflat și români”, se arată în mesajul președintelui.

Acesta mai spune că România poate fi considerată un model regional în privința asumării Holocaustului și combaterea antisemitismului.

”Am făcut pași fermi și decisivi în ceea ce privește protejarea memoriei victimelor Holocaustului și lupta împotriva extremismului, intoleranței, revizionismului și discriminării. Trecutul întunecat reprezintă un avertisment care ar trebui să ne ghideze în prezent”, a transmis șeful statului.

În ce privește comunitățile de romi, România este angajată în lupta împotriva discriminării, urii și marginalizării, promovând incluziunea socială.

”Astăzi, Europa se confruntă cu o serie de crize care pot submina valorile noastre fundamentale. Populismul, extremismul, rasismul, xenofobia și negarea Holocaustului cresc amenințător. În acest context, este datoria noastră să apărăm drepturile omului și să promovăm respectul pentru lege, tratamentul egal al persoanelor indiferent de originea rasială sau etnică, toleranța, solidaritatea. De asemenea, educația și cercetarea despre Holocaust sunt esențiale pentru sănătatea democrațiilor noastre”, a precizat Iohannis.

 Mediafax

×
Subiecte în articol: romi holocaust klaus iohannis