x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis: Fondurile pentru service și mentenanță sunt masiv subdimensionate în spitalele publice

VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis: Fondurile pentru service și mentenanță sunt masiv subdimensionate în spitalele publice

18 Noi 2020   •   17:01
VIDEO + LIVETEXT. Klaus Iohannis: Fondurile pentru service și mentenanță sunt masiv subdimensionate în spitalele publice

UPDATE 2. Principalele declarații: „Am avut o discuție foarte tehnică pe un domeniu de mare importanță, dar de multe ori neglijat – echipamentele medicale și rețelele de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, într-o perioadă de mare presiune pe sistemul medical. Specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile ATI din spitalele publice, secții suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19. A fost prezentată o analiză a defecțiunilor care pot apărea. Pentru a avea o imagine mai corectă asupra situației la zi, am cerut ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și de mentenanță. E evident că fondurile pentru service și mentenanță sunt masiv subdimensionate. Au fost identificate deja câteva soluții concrete care fi puse în aplicare. E necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale și a celor electrice. Se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și de mentenanță. Un rol important îl are resursa umană, inginerii medicali. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind refoma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare. Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale, neglijate de ani de zile. Împreună cu guvernul sunt decis să facem ceea ce nu s-a realizat de fapt după 1989, să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată  care trebuie să demareze imediat ce în Parlament vom avea o nouă majoritate responsabilă, deplin angajată în slujba românilor.”

UPDATE 1. Președintele Klaus Iohannis va avea, miercuri, la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o nouă ședință de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei de COVID-19, potrivit Administrației Prezidențiale. La ora 17:00, șeful statului va susține o declarație de presă. 

La întâlnire participă prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, şi mai mulţi specialişti. De asemenea, vor fi prezenți şi vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc; şeful Secţiei Anestezie şi Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central "Carol Davila", col. dr. Dan Corneci; managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş", dr. Emilian Imbri; Elena Ovreiu, lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti.

------------------------------------------

Știre inițială. Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu experții din domeniul sanitar pe tema echipamentelor pentru secțiile ATI, miercuri, al Palatul Cotroceni. 

„În ceea ce priveşte situaţia la zi din sistemul sanitar, mâine voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secţiile de terapie intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică. Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate", a declarat şeful statului, marţi seară, în cadrul unei conferințe de presă.

Preşedintele a mai afirmat că a solicitat autorităţilor o analiză a situaţiei reale a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.

„Am convocat şi specialişti în instalaţii, în special în instalaţii sanitare. Lucrurile pot fi rezolvate. Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face, evident, cu respectarea normelor în vigoare. Lucrurile care clar trebuie evitate sunt suprasolicitarea unor reţele şi improvizaţiile. Ştiţi foarte bine că improvizaţiile la reţele, în special electrice, sunt deosebit de periculoase, nu doar pentru un spital şi pentru o terapie intensivă, ci şi pentru oricine face astfel de improvizaţie acasă. Deci, tocmai pentru a preveni aceste improvizaţii doresc să pun problema mâine pe tapet şi să găsim soluţii urgente, foarte urgente, fiindcă aici nu este nevoie doar de control, de verificare, este nevoie efectiv de intervenţie, de refacere a unor sisteme, de îmbunătăţire a unor sisteme şi de crearea unor proceduri care pe viitor nu mai permit astfel de acţiuni heirupiste, de mutat azi secţia, mâine injectomatul şi, din toată improvizaţia, iată că au murit oameni", a mai afirmat șeful statului. 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis terapie intensiva