x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică VIDEO. Klaus Iohannis, la testul pe ruta feroviară Gara de Nord - Aeroport „Henri Coandă”: În acest fel și în acest ritm vom reuși să modernizăm infrastructura din România

VIDEO. Klaus Iohannis, la testul pe ruta feroviară Gara de Nord - Aeroport „Henri Coandă”: În acest fel și în acest ritm vom reuși să modernizăm infrastructura din România

de Georgiana Oprea    |    21 Sep 2020   •   14:11
VIDEO. Klaus Iohannis, la testul pe ruta feroviară Gara de Nord - Aeroport „Henri Coandă”: În acest fel și în acest ritm vom reuși să modernizăm infrastructura din România

UPDATE. „Iată că planul de relansare economică pe care l-am elaborat împreună cu Guvernul Orban începe să-şi arate şi partea practică şi pentru a sublinia importanţa infrastructurii feroviare am participat astăzi la un test pe singura linie nouă de cale ferată construită - atenţie -, nu din '89 încoace, din '84 încoace - cum ne-a spus domnul ministru. Noi dorim să dezvoltăm aeroportul internaţional, să-i dăm amploare, dar pentru asta e nevoie să poţi să ajungi în aeroport în condiţii foarte bune, în condiţii predictibile şi pentru asta legătura de la Gara de Nord până în aeroport este absolut esenţială. Este evident că în acest fel şi în acest ritm vom reuşi să modernizăm infrastructura din România.”, a declarat Klaus Iohannis.

De asemenea, șeful statului a criticat din nou guvernările PSD, în contextul în care în perioada 2016-2019 a fost realizat doar 11% din tronsonul Gara de Nord – Aeroportul „Henri Coandă”.

„Nu întâmplător am participat în ultimele zile la metrou, la autostradă şi iată acum la testarea acestei noi căi ferate. Dezvoltarea infrastructurii de transport este fundaţia pe care se clădeşte planul de relansare economică. România are nevoie de o dezvoltare economică sustenabilă, puternică şi pentru asta este nevoie de infrastructură de transport, iar pentru a putea realiza această infrastructură de transport avem o şansă enormă acum, în anii care urmează, când putem să folosim bani europeni care ne sunt puşi la dispoziţie. Trebuie să recunoaştem că bani europeni am avut şi până acum, doar voinţă politică până acum a fost puţină. Dacă ne gândim doar că din 2016 până în 2019 s-a realizat din această linie 11% şi în niciun an de când a venit Guvernul liberal s-a realizat practic tot restul, linia este ca şi finalizată, putem să ne dăm seama cam care este voinţa politică şi putinţa politică", a afirmat Iohannis.

-----------------------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis participă, luni, la deplasarea test cu trenul pe conexiunea feroviară Gara de Nord – Aeroport „Henri Coandă”, informează Administrația Prezidențială.

La finalul deplasării, șeful statului va susține o declarație de presă.

La deplasarea test vor participa și premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Noua cale ferată spre aeroport pornește din zona de racordare (fosta Haltă Odăile) pe aprocimativ 600 de metri, traseul continuă cu o zonă de consolidare, cu o lungime de 900 de metri, și un viaduct de 1,52 kilometri, care supratraversează DN1, până la Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, informează CFR SA.

Valoarea contractului este de 398,1 milioane de lei, finanțat prin fonduri europene nerambursabile.

Contractul a fost semnat cu firma SC ARCADA COMPANY, cel mai mare constructor din Galați, deținută de milionarii Spiru Manta și Mihai Humă.

Ruta ar putea fi dată în folosință generală abia spre sfârșitul anului. De asemenea, șeful CFR Călători, Dan Costescu, a declarat că pe linia de cale ferată Gara de Nord – Aeroportul „Henri Coandă” ar putea circula un singur tren la fiecare 50 de minute.

×