x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică FOTO + VIDEO. Metroul din Drumul Taberei se deschide astăzi, după aproape 9 ani de la începerea lucrărilor. În prima zi, accesul este gratuit

FOTO + VIDEO. Metroul din Drumul Taberei se deschide astăzi, după aproape 9 ani de la începerea lucrărilor. În prima zi, accesul este gratuit

de Georgiana Oprea    |    15 Sep 2020   •   12:47
FOTO + VIDEO. Metroul din Drumul Taberei se deschide astăzi, după aproape 9 ani de la începerea lucrărilor. În prima zi, accesul este gratuit
Sursa foto: Lucian Alecu

UPDATE. Șeful statului, alături de premierul Ludovic Orban, ministrul Transporturilor și alți oficiali au ajuns la metroul din Drumul Taberei, la ora 12:00. 

Principalele declarații ale ministrului Transporturilor:

„Este un moment istoric pentru tot ce înseamnă transportul public de călători în București (...) Punerea în funcțiune a magistralei, cu cele 10 stații, reprezintă cea mai importantă realizare a Metrorex în cei 41 de ani de activitate. Bucureștenii vor beneficia de una dintre cele mai spectaculoase magistrale de metrou, atât din punct de vedere al arhitecturii și al tehnologiei. Așadar, iată că se poate. Vă asigur că suntem determinați să demonstrăm că se poate și mai mult. M5 își va continua extinderea cu încă șase stații, Eroilor - Universitate - Piața Iancului. În prezent, proiectul e în faza de licitație a procedurii de proiectare. Le mulțumesc bucureștenilor din această zonă pentru răbdarea lor. Metrorex a decis ca astăzi, până la ora 23:00, accesul pe această magistrală să fie liber.”, a declarat Bode, la inaugurarea metroului din Drumul Taberei. 

Principalele declarații ale premierului Orban:

„Coincidența face ca directorul general al Metrorex, Gabriel Mocanu, era director în 2008 și eu eram ministrul Transporturilor când am negociat finanțarea și când a fost adoptată strategia de dezvoltare a metroului. În 2007 și 2008 au fost reluate investițiile la metrou, am finalizat tronsonul dintre Autostrada Soarelui, am reluat lucrările și le-am dus aproape de final la Piața Chibrit. Vom fi mult mai atenți în tot ce înseamnă contractele de execuție pe infrastructura de transport. Infrastructura de transport este prioritatea zero.”, a spus Ludovic Orban.

Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

„Este o mare realizare, trebuie să recunoaștem. Este cea mai mare realizare de după revoluție. Această linie risca să devină o legendă a amânărilor. Este foarte important să se continue pe această linie, oamenii își doresc infrastructură și Guvernul va trebui să insiste foarte mult, și eu voi insista foarte mult. Trebuie să ajungem și cu infrastructura de transport în secolul XXI.  E important de subliniat că o bună parte a investiției a fost finanțată din fonduri europene. Avem în continuare fonduri europene și avem sume imense, deci se poate continua într-un ritm alert. Pentru că perioada în care trăim este una complicată, și pe această linie este important să circulăm în siguranță. Așadar, nu uitați masca, igiena. Domnule prim-ministru, domnule ministru, vă așteaptă multe lucrări, vă doresc mult succes și multă energie.”, a spus Klaus Iohannis.

-------------------------------------

Știre inițială. Președintele Klaus Iohannis participă, marți, 15 septembrie, ora 12:00, alături de premierul Ludovic Orban și ministrul Transporturilor, Lucian Bode, la inaugurarea megistralei de metrou Eroilor – Drumul Taberei, potrivit Administrației Prezidențiale.

La finalul vizitei, președintele Iohannis va susține o declarație de presă.

Linia de metrou din Drumul Taberei se deschide la aproape nouă ani de la începerea lucrărilor.  

Contractele pentru magistrala M5 au fost semnate în primăvara anului 2011, durata lucrărilor urmând să fie de trei ani. Primul termen avansat petru metroul din Drumul Taberei a fost 2015, iar ulterior au tot fost avansate diverse termene limită, în contextul în care au apărut tot felul de probleme: de la avize la probleme de finanțare.

Tunelurile în sine au fost începute în anul 2013, după „sfințirea” celor două cârtițe.

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei – Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Magistrala M5 are o lungime de 7,2 kilometri și este formată din 10 stații de metrou și un depou: Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor (PS Opera), este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou: Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2.

De la începutul lucrărilor pentru magistrala M5, la conducerea Ministerului Transporturilor s-au succedat 17 miniștri

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat, luni, că metroul din Drumul Taberei – Eroilor va fi dat în folosință începând de marți.

„După ani de aşteptare, sunt bucuros să anunţ public că mâine, începând cu ora 12:00, magistrala de metrou M5 va fi dată în funcţiune. Ca să ajungem în această etapă nu a fost deloc uşor. A fost nevoie să depăşim, împreună cu colegii de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi implicit cu cei de Metrorex SA, o serie de bariere, începând de la cele birocratice, la cele administrative. Astfel, astăzi, putem spune că povestea lucrărilor de la magistrala M5 s-a încheiat. Le mulţumesc tuturor celor care au contribuit la bucuria pe care o împărtăşim alături de toţi bucureştenii, şi nu numai!", a scris Bode, pe Facebook.

Cum arată stațiile de metrou de pe magistrala M5:

 

×