x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, politică partizană prin intermediul instituției Prezidențiale

Klaus Iohannis, politică partizană prin intermediul instituției Prezidențiale

de Ion Alexandru1    |    01 Sep 2020   •   08:57
Klaus Iohannis, politică partizană prin intermediul instituției Prezidențiale

Administrația Prezidențială a dat, ieri, cu doar câteva ore înainte ca Parlamentul să înceapă ședința în care urma să fie dezbătută moțiunea de cenzură, un comunicat de presă prin care președintele Klaus Iohannis s-a poziționat, fără echivoc, de partea Guvernului Orban și a criticat în termeni duri demersul PSD de a dărâma Executivul. Astfel, șeful statului a încălcat, instituțional, articolul 84 din Constituția României, care interzice președintelui, ca, în timpul mandatului, să se comporte ca un membru al unui partid politic, el fiind obligat, de articolul 80 din Legea fundamentală, să exercite funcția de mediere între puterile statului.

 

Conform articolului 80, alineat 2, din Legea fundamentală, președintele României veghează la respectarea Constituției, scop în care exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate. La articolul 84, alineat 1, se arată clar că în timpul mandatului nu poate fi membru al unui partid politic și nu poate îndeplini nicio altă funcție publică sau privată. Mai mult, conform articolului 88 din Constituție, președintele adresează Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale națiunii.

În aceste condiții, ieri, cu doar câteva ore înaintea ședinței Plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului, Klaus Iohannis a emis, prin intermediul Administrației Prezidențiale, un comunicat de presă în care ia partea Guvernului PNL și a atacat la baionetă PSD. “În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce”, se arată în acest document.

 

Laude aduse Guvernului

Iohannis mai scrie că “depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. De altfel, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetățenii și autoritățile au făcut front comun pentru limitarea răspândirii coronavirusului, PSD s-a remarcat doar prin acțiuni de permanentă sabotare a acestui efort național. Este cu atât mai iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD cu cât tocmai acest partid a fost la guvernare în ultimii ani și a risipit fără discernământ banii publici, lăsând România complet nepregătită în fața unei astfel de crize”.

Șeful statului întreabă care sunt criticile aduse Guvernului Orban? “Că a reușit ca, în ciuda dezastrului găsit în bugetul statului, să găsească resurse pentru a susține cât mai multe categorii economice și sociale să treacă mai ușor prin această perioadă critică? Sau faptul că și-a asumat cu toată răspunderea gestionarea uneia dintre cele mai grave crize medicale, care a generat efecte negative în toate domeniile?”, a adăugat acesta, subliniind, instituțional, că moțiunea de cenzură împotriva actualului guvern “nu are, așadar, niciun temei real” și că depunerea ei, cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor parlamentare, “este complet neavenită”.

 

Președintele le-a cerut parlamentarilor să nu voteze

Însă paragraful din acest comunicat care intră în coliziune directă cu prevederile Constituției este cel în care președintele face un apel către toți parlamentarii, “indiferent de partidul din care provin sau de orientarea politică: nu deveniți complici la un astfel de act iresponsabil! Miza politică sau electorală nu trebuie să prevaleze sub nicio formă obiectivului prioritar național de a proteja sănătatea publică. Îmi exprim speranța că parlamentarii României înțeleg gravitatea momentului pe care țara noastră îl traversează și nu se vor alătura demersului PSD. PSD nu a avut și nu are soluții pentru români, PSD vrea să arunce țara în haos doar pentru a mai câștiga câteva voturi potențiale în perspectiva alegerilor care se apropie”.

 

Iohannis a intervenit neconstituțional în demersul parlamentar cu privire la dărâmarea Guvernului Orban

×