x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis, urmărit de 13

Klaus Iohannis, urmărit de 13

de Mihaela Bârzilă    |    13 Iun 2019   •   09:30
Klaus Iohannis, urmărit de 13
Sursa foto: Adrian Manolache

Născut pe 13 iunie 1959 la Sibiu, Klaus Iohannis își serbează astăzi cea de-a cincea aniversare din funcția de președinte. Nu i-a purtat ghinion numărul 13, ba, dimpotrivă, mai multe evenimente importante se învârt în jurul acestui număr de care alții se feresc.

 

În 2013, Klaus Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, se înscria în PNL, și dobândea imediat și funcția de prim-vicepreședinte al partidului. Tot într-o zi de 13, în octombrie 2009, a fost propus premierul USL, după ce Guvernul Boc căzuse prin moțiune de cenzură. Nominalizarea a fost ignorată însă de Traian Băsescu, acesta propunându-l pe Lucian Croitoru prim-ministru, cu argumentul că făcea parte din cel mai mare partid din Parlament, PDL la acea vreme. 

În 2000, la câteva zile după aniversarea de pe 13 iunie, a câștigat primul mandat de primar al Sibiului, oraș pe care l-a condus timp de 13 ani în calitate de reprezentant al Forumului Democratic al Germanilor din România. În 2014, anul în care a câștigat cea mai înaltă funcție în stat, tot în luna iunie, la două săptămâni după petrecerea de ziua lui, a devenit președinte al PNL, apoi, luna următoare, a fost desemnat candidatul partidului la Președinție. 

În 2017, a avut parte de un cadou nesperat: cu doar câteva zile înainte de ziua sa de naștere, a fost primit la Casă Albă, fiind primul lider european invitat în Biroul Oval după instalarea lui Donald Trump ca președinte.

Anul trecut, la puțin timp după aniversare, Klaus Iohannis anunța că va candida pentru un al doilea mandat de președinte. A făcut anunțul la Sibiu, pe stradă, în fața liceului “Samuel von Brukenthal”, unde a fost elev. Era într-o sâmbătă dimineață și s-a oprit în fața jurnaliștilor chiar înainte să intre în liceu pentru întâlnirea festivă cu foștii colegi din promoția 1974. 

Soția lui Klaus Iohannis este mai tânără decât președintele cu un an şi cinci luni, va împlini 59 de ani pe 2 noiembrie. Și, tot în noiembrie, cei doi împlinesc 30 de ani de căsnicie. S-au căsătorit în 1989, la Sibiu. Iohannis avea 30 de ani când a făcut primul mare pas.

Prima aniversare ca președinte, în 2015, a sărbătorit-o la vila de protocol de la Neptun. A rupt atunci tradiția petrecerilor cu apropiații din Sibiu.

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis