x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Laszlo Tokes: În România se continuă colonizarea ortodoxă a Transilvaniei

Laszlo Tokes: În România se continuă colonizarea ortodoxă a Transilvaniei

23 Iul 2011   •   09:51
Laszlo Tokes: În România se continuă colonizarea ortodoxă a Transilvaniei

Vicepresedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes, a declarat, astazi, la Baile Tusnad, ca Romania duce o politica de colonizare ortodoxa a Transilvaniei. El a precizat ca maghiarii nu au putut obtine, in 20 de ani, autonomia pe care si-o doresc.

Europarlamentarul afirma ca Romania trece printr-o "perioada postsecurista", fapt care ingreuneaza situatia maghiarilor de aici. "In 20 de ani nu am reusit sa obtinem nimic important din punct de vedere strategic, suntem intr-o tranzitie postcomunista, mostenirea Trianonului, mostenirea comunismului ne blocheaza. In Romania nu suntem nici in perioada postcomunista, ci doar in perioada postsecurista, si asta ingreuneaza situatia celor 1,5 milioane de maghiari", a declarat Laszlo Tokes, potrivit traducerii oficiale.

El a amintit ca nu s-a realizat in totalitate restituirea proprietatilor bisericesti, ca maghiarii nu au obtinut autonomie si ca doar "cu chiu cu vai" s-a creat un sistem de universitati particulare maghiare, care, spune europarlamentarul, "este meritul primului Guvern Orban".

Tokes a avertizat ca numarul maghiarilor continua sa scada si ca ii asteapta o "catastrofa demografica". "In aproape 30 de ani, cu peste 1 milion a scazut numarul maghiarilor din Bazinul Carpatic. Ceea ce depaseste pierderea de sange din cel de-Al Doilea Razboi Mondial, inclusiv distrugerea evreilor unguri. Tara e ciopartita, comunitatea maghiara este ciopartita de la Trianon incoace", a spus Laszlo Tokes, potrivit Agerpres.

Vicepresedintele PE l-a acuzat pe Traian Basescu ca a propus un proiect de reorganizare teritoriala care "ataca maghiarii" si a subliniat ca in aceasta chestiune nu este loc de compromis. "Prin reorganizarea teritoriala surprinzatoare, Traian Basescu, oaspetele nostru de anul trecut si partidul majoritar, sub pretextul regionalizarii europene, ne ataca impreuna cu UDMR, care e aliat. Bravo tie regiune Secuiasca. In Slovacia deja au infaptuit regionalizarea antimaghiara, la care am asistat fara sa cracnim si acum asteptam sa se intample asta si la noi. Nu e loc pentru compromis, acest loc liber de langa mine (n.r cel pe care a stat la editiile de anii trecuti presedintele Traian Basescu) imi spune ca nu suntem apti de compromis", a afirmat Laszlo Tokes.

El a readus in atentie ideea potrivit careia in zonele locuite de maghiari din tara noastra se poarta o politica de "romanizare", prin construirea de biserici ortodoxe.

"In Romania se continua politica de omogenizare. Continua colonizarea ortodoxa a Transilvaniei. (...) Vorbim de un un stat national pan-ortodox si pan-romanesc. Daca nu spunem aceasta nici sansa nu vom avea sa gasim solutii si vindecare pentru aceasta problema", a conchis deputatul european.

×
Subiecte în articol: basescu tokes maghiari maghiarii