x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lazăr a trimis protocoalele DNA cu SRI la CSM

Lazăr a trimis protocoalele DNA cu SRI la CSM

de Adrian Ilie    |    21 Mar 2018   •   08:56
Lazăr a trimis protocoalele DNA cu SRI la CSM
Sursa foto: Karina Knapek

Procurorul general Augustin Lazăr a trimis protocoalele încheiate între Parchete şi Serviciul Româna de Informaţii către Consiliul Suprem al Magistraturii şi Ministerul Justiţiei, după ce Cristina Tarcea, preşedintele ÎCCJ, a solicitat suplimentarea ordinii de zi a CSM de ieri cu acest subiect pentru a fi lămurit. Lazăr a anunţat totodată că este analizată, la Ministerul Public, legalitatea unei eventuale declasificări a acestor protocoale.

„Conducerea Ministerului Public a transmis protocoalele clasificate Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului Justiţiei, spre informare, potrivit prerogativelor constituţionale şi competenţelor legale, precum şi a principiului 'nevoii de a cunoaşte'”, se arată într-un comunicat al Parchetului General. Lazăr a afirmat că protocoalele au fost clasificate însă ele nu ar conţine decât chestiuni procedurale care ţin de colaborarea dintre procurori şi SRI. „Ele nu reprezintă altceva decât proceduri tehnice de lucru care reglementează cine, unde se prezintă cu informaţiile clasificate, cui i le predă şi se mai reglementa acel procedeu probator de supraveghere tehnică atunci când SRI avea competenţa să îl pună în aplicare, cu precizarea că acea procedură de lucru, parţial, este în vigoare cu referire la infracţiunea securitatea naţională”, a spus Augustin Lazăr. El susţine că decizia finală de desecretizare ar trebui să ţină seama de un echilibru între binele şi interesul public şi securitatea naţională. Confruntat cu cererile de desecretizare a controversatelor protocoale venite şi din mediul politic, Lazăr susţine că posibila declasificarea trebuie făcută exclusiv pe temeiuri legale şi nu la solicitarea politicienilor. „Noi nu avem nimic împotrivă dacă hotărăsc instituţiile justiţiei, şi nu un politician, care vine azi şi spune ca mâine să se desecretizeze. Pentru noi, orice acţiune trebuie făcută în temeiul legii. În acest moment, este în curs de a se efectua o analiză: care este temeiul legal de desecretizare şi cum s-ar putea proteja procedurile care trebuie să meargă în continuare, procedurile de lucru, care nu ar trebui făcute publice în acest moment, fără să afecteze activitatea investigativă care priveşte securitatea naţională”, a mai spus Lazăr. Pe lângă subiectul protocoalelor, în şedinţa CSM de ieri, Cristina Tarcea a apreciat că în Consiliu mai trebuie lămurite şi chestiunile legate de arhiva SIPA şi de ofiţerii acoperiţi printre magistraţi.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, ieri, că desecretizarea protocoalelor trebuie făcută „fără multe fiţe şi învârteli” şi a catalogat drept „poveşti” argumentul că aceste protocoale ţin de siguranţa naţională.

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr protocoale dna SRI CSM