x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liberalii susțin că o moțiune de cenzură pe timp de vacanță parlamentară este neconstituțională

Liberalii susțin că o moțiune de cenzură pe timp de vacanță parlamentară este neconstituțională

de Ion Alexandru    |    01 Iul 2020   •   10:49
Liberalii susțin că o moțiune de cenzură pe timp de vacanță parlamentară este neconstituțională

Partidul de guvernământ se teme că Opoziția ar intenționa să depună, în această vară, o moțiune de cenzură prin care să fie demis Executivul condus de Ludovic Orban. Liderul deputaților liberali, Florin Roman, consideră că un astfel de demers al Parlamentului, făcut în sesiune extraordinară, este neconstituțional. Liberalul mai arată că președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat în mai multe rânduri că nu va susține depunerea unei moțiuni în timpuil stării de urgență sau de alertă. La jumătatea acestei luni, starea de alertă, prelungită fără acordul Parlamentului, expiră.

Florin Roman a declarat, ieri, la Camera Deputaților că, în ceea ce privește depunerea unei moțiuni de cenzură, anunțată de PSD, “poziția Partidului Național Liberal este conformă cu prevederile constituţionale”. “Mai exact cu prevederile articolului 113, care spune că moţiunea de cenzură ca instrument parlamentar de control politic asupra Guvernului poate fi depusă, pentru retragerea încrederii acordate la învestitură, numai o dată pe sesiune parlamentară. Constituţia a avut în vedere faptul că există posibilitatea depunerii moţiunii de cenzură în sesiune ordinară, întrucât, dacă s-ar fi dorit 2, 3,10 sesiuni extraordinare, atunci ar fi existat posibilitatea de 2, 3, 10 moţiuni de cenzură. Din punctul de vedere al PNL şi al Constituţiei, problema este extrem de clar precizată în Constituţie, iar un eventual demers de depunere a unei moţiuni în sesiunea extraordinară, din punctul nostru de vedere, încalcă atât Constituţia, cât şi tot ceea ce înseamnă reguli ale unei democraţii moderne", a precizat liderul deputaților PNL. Acesta a adăugat că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat de mai multe ori că nu va introduce o moţiune de cenzură atât timp cât suntem în stare de urgenţă sau stare de alertă.

 

Ciolacu a promis moțiune a doua zi după expirarea stării de alertă

 

Reamintim faptul că, în ziua în care Guvernul a prelungit starea de alertă, fără să mai ceară votul Parlamentului, liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a promis că, în prima zi după încetarea stării de alertă, social-democrații vor depune moțiunea de cenzură. 
Temerea liberalilor că acest lucru ar urma să se întâmple în perioada imediat următoare este alimentată și de faptul că, ieri, Senatul a fost convocat în sesiune extraordinară între data 1 și 15 iulie, în aceeași perioadă în care și Camera Deputaților se va afla în sesiune extraordinară. Acest termen poate fi prelungit, întrucât, în lipsa activității Parlamenului, Guvernul poate legifera prin ordonanțe de urgență, lucru nedorit de actuala Opoziție parlamentară.
Actuala sesiune parlamentară s-a încheiat ieri, odată cu finalul lunii iunie, însă social-democrații, prin vocea liderilor acestei formațiuni politice, care controlează, totodată, ambele camere ale Parlamentului, au precizat, în mai multe rânduri, că, anul acesta, nu va fi vacanță legislativă. 
Eventuala depunere a moțiunii de cenzură are toate șansele să se soldeze cu demiterea Guvernului Orban, având în vedere faptul că, în acest moment, PSD împreună cu ALDE și Pro România au cele 233 de voturi necesare.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, arată că, din punctul său de vedere, moțiunile pot fi depuse numai în timpul sesiunii ordinare

 

×