x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lider PDL cu datorii blochează fonduri europene

Lider PDL cu datorii blochează fonduri europene

de Monalise Hihn    |    17 Aug 2011   •   10:53
Lider PDL cu datorii blochează fonduri europene

Gradul de absorbtie a fondurilor europene este in Romania de circa trei la suta. Cu toate acestea, chiar membri ai PDL blocheaza o investitie de cateva milioane de euro destinata repararii drumurilor principale din municipiul Hunedoara, obtinute, culmea, chiar cu semnatura ministrului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

Este vorba despre firma Olbia Renold Construct SRL din Hunedoara. Aceasta il are ca director general pe un membru cu state vechi in PDL, Janin Antonescu, fost vicepresedinte al organizatiei municipale. Culmea culmilor, Antonescu este dator vandut in relatia cu Primaria Hunedoara, pe care vrea sa o actioneze in judecata. El are de platit catre municipalitate taxe si impozite locale, dar si amenzi in valoare de 61 de milioane de lei vechi, motiv pentru care deja se afla in executare silita. Acestea nu mai sunt achitate din anul 2006. Cu toate acestea, Janin Antonescu vrea sa castige un proiect in valoare de peste sapte milioane de euro, cu o firma obscura, care are doar 16 angajati.

De fapt, in martie 2009 a fost depus la ADR V Vest un proiect pentru obtinerea de fonduri europene pentru repararea si modernizarea celor noua artere principale din Hunedoara. Abia in decembrie 2010 a fost pusa si ultima semnatura pe proiectul aprobat, cea de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Cu toate acestea, la aproape doi ani si jumatate de la depunerea proiectului, in Hunedoara lucrarile nu au putut incepe. Intai, firma Olbia Renold Construct SRL a depus recurs in contencios administrativ la o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC), institutie care i-a respins contestatiile ca nefondate. CNSC si-a argumentat decizia sustinand ca, pe de o parte, contestatarul nu a depus toate documentele solicitate si, pe de alta parte, aspectele semnalate au fost deja remediate prin interventiile altor operatori.

Primul termen de judecata a fost stabilit pentru 13 iulie, dar, surpriza, firma nu a timbrat cererea si procesul s-a incheiat. Primarul municipiului Hunedoara, Ovidiu Hada, a declarat atunci ca a luat aceasta decizie pentru ca firma ar fi tergiversat nepermis de mult inceperea lucrarilor prin procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia. Surse neoficiale spun ca in spatele actiunii lui Janin Antonescu, care a mai fost director la o firma ce a intrat in faliment, dupa ce a primit in jur de 43 de miliarde de lei vechi de la Guvern si din alte surse pentru construirea Catedralei Eroilor din Hunedoara, sta deputatul Viorel Arion (PDL). Acesta doreste sa candideze la Primarie, iar intarzierea lucrarilor ar aduce mari prejudicii de imagine si de capital politic actualului primar al orasului, Ovidiu Hada (PNL). Dupa ce s-a incheiat procesul, Janin Antonescu a depus la Primaria municipiului Hunedoara un document prin care cere sa se i se explice de ce a fost anulata licitatia, anuntand ca documentul constituie "procedura prealabila (…) privind contenciosul administrativ'.

Practic, el anunta astfel ca are de gand sa se judece cu Primaria, lucru care ar putea impiedica realizarea proiectului si pierderea finantarii. N-ar fi fost rau ca atunci cand a dus documentele la Primarie, Janin Antonescu sa-si fi platit si datoriile fata de bugetul local. De altfel, chiar el a declarat in cotidianul "Glasul Hunedoarei', oficios al PDL, ca nu crede ca proiectul se va realiza si ca banii se vor pierde, in conditiile in care lucrarile trebuie efectuate pe parcursul a 21 de luni. Initial, in acelasi ziar, Janin Antonescu a spus ca nu are nicio legatura PDL si cu firma respectiva, dupa care a revenit si a declarat ca este membru cu state vechi in PDL, ajungand chiar si vicepresedinte al organizatiei din Hunedoara.

×