x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Liderul social-democrat acuză PNL că a preluat “jaful PDL-ist” la ANRP

Liderul social-democrat acuză PNL că a preluat “jaful PDL-ist” la ANRP

de Ion Alexandru    |    11 Iun 2020   •   07:34
Liderul social-democrat acuză PNL că a preluat “jaful PDL-ist” la ANRP

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a publicat, pe contul său de socializare, un document din care rezultă că Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a efectuat, în plină stare de urgență, plăți de 415 milioane de lei, în condițiile în care achitarea acestor despăgubiri avea date scadente începând cu luna august. Ciolacu susține că „aici sunt banii împrumutați de Cîțu” și că „așa fură PNL, cu legea în mână”. În urma acestor acuzații, liberalii au cerut Parchetului să se autosesizeze.

 

Conform lui Marcel Ciolacu, peste 415 milioane de lei este suma totală a plăților făcute în avans de către Guvernul liberal pentru „despăgubirea prietenilor de casă”. „În vreme ce o țară întreagă suferea în pandemie - închisă în casă, în vreme ce medicii luptau cu virusul fără echipamente de protecție și medicamente, în vreme ce bolnavii cronici sunt lăsați să moară la ușa spitalelor, în vreme ce pentru copii și pensionari nu sunt bani, în vreme ce avem un milion de șomeri, în vreme ce firmele românești se închid pe capete... iată ce face Guvernul PNL! Împrumută sute de milioane de lei, ca să dea pe despăgubiri plătite în avans”, scrie liderul social-democrat. 


Președintele PSD postează un document, numit Anexă la o adresă datată 9 iunie 2020, emisă de ANRP, titlurile de proprietate emise, data la care trebuiau să fie achitate despăgubirile și data la care au fost efectuate aceste plăți. Astfel, din acest document rezultă că, în data de 24 martie 2020, au fost efectuate plăți în valoare de 23.031.701,86 de lei, deși termenul de plată era 3 august. În aceeași zi, au fost efectuate plăți în valoare de 14.840.367,71 de lei, în condițiile în care termenul de plată era 17 august. La data de 15 aprilie au fost efectuate două plăți, prima în valoare de 124.209.785,38 de lei, iar a doua, de 89.800.900,50 lei, cu termene scadente la 2, respectiv 9 septembrie. Nu în ultimul rând, în data de 14 mai, cu o zi înaintea expirării stării de urgență, s-au efectuat plăți de 96.566.857,64 lei, respectiv de 67.255.685,03 lei, în condițiile în care termenele scadente erau stabilite pentru datele de 23 și 30 septembrie.

 

În aceeași zi s-a emis și un OUG

Marcel Ciolacu arată că, și mai revoltător, fix pe 14 mai, „când a dat peste 150 de milioane și și-a îndestulat ultimii clienți, guvernul PNL a dat Ordonanță prin care amână până anul viitor noul mod de calcul al despăgubirilor”. Este vorba despre OUG 72/ 14 mai 2020, pentru suspendarea aplicării prevederilor articolului 21 alineat 6, din Legea 165/2013. „De ce au făcut plăți în avans, prejudiciind cu bună știință statul roman, în condițiile în care - în aceeași zi! - au dat OUG prin care statul ar fi fost net avantajat? Cine sunt cei care au beneficiat de plăți în avans?”, mai spune liderul PSD. Conform acestuia, Guvernul trebuie să explice public aceste plăți, în plină pandemie, iar OUG 72/2020 a fost retrimisă la Comisia juridică.

 

PNL a sesizat Parchetul

PNL solicită procurorilor să se autosesizeze cu privire la acuzaţile aduse de preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, în legătură cu această chestiune. Liderul deputaților liberali, Florin Roman, a declarat, ieri, că „afirmaţia domnului Ciolacu nu este doar foarte gravă, ci şi o mare minciună, întrucât potrivit Legii 16502013, ANRP emite titluri de plată în general în 5 tranşe anuale, iar Ministerul Finanţelor are obligaţia de a achita sumele în termen de 6 luni. Exact cum s-a procedat în perioada invocată de domnul Ciolacu, s-au achitat acele tranşe şi în perioada 2018 şi în perioada 2019, când România era condusă de guvernul social-democrat al Vioricăi Dăncilă. (...) Dacă pentru domnul Ciolacu aceste plăţi reprezintă un tun, înseamnă că şi ceea ce au făcut ei în 2019 şi în 2018 este un tun”.
 

×
Subiecte în articol: anrp