x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Lista miniştrilor a fost stabilită fără premier

Lista miniştrilor a fost stabilită fără premier

de Xenia Croitoru    |    26 Ian 2018   •   07:46
Lista miniştrilor a fost stabilită fără premier
Sursa foto: Karina Knapek

Noul cabinet condus de Viorica Dăncilă este aproape gata. Ieri, în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaţilor s-au tras ultimele sfori ale noului Executiv, însă fără prezenţa viitorului premier la aceste discuţii care au avut ca protagonişti şefii PSD şi ALDE şi lideri judeţeni ai social-democraţilor.

La negocierile din biroul din Camera Deputaţilor al lui Liviu Dragnea au participat Călin Popescu-Tăriceanu, Mihai Fifor, premierul interimar, care ar urma să ramână în continuare la Ministerul Apărării, precum şi mai mulţi lideri judeţeni ai PSD, printre care Ionel Arsene şi Adrian Gâdea, preşedinţii consiliilor judeţene din Neamţ şi Teleorman. Tăriceanu şi Dragnea au stat în birou peste o oră, timp în care au discutat despre lista miniştrilor noului cabinet. Se pare că ALDE îşi va păstra cele patru ministere, adică Ministerul Energiei, cu Toma Petcu, cel despre care se spunea ca l-ar vrea PSD, Ministerul de Externe, cu Teodor Melescanu, Ministerul Mediului si Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul. Însă sunt şi nume noi care au apărut pe lista ministeriabililor. De pildă, la Ministerul Culturii ar putea ajunge actorul George Ivaşcu sau Ionuţ Vulpescu. Cel din urmă a mai fost ministru al Culturii, prima experienţă în Guvern fiind în cabinetul lui Sorin Grindeanu. La Ministerul Sănătăţii ar urma să rămână Florian Bodog, deşi aici a mai fost vehiculat şi numele Rodicăi Nassar, secretar de stat în acelaşi minister. La Ministerul Educaţiei lupta se dă în acest moment între Ecaterina Andronescu şi Cezar Spînu, rectorul Universităţii din Craiova. Printre miniştrii care îşi vor păstra portofoliile se numără Carmen Dan (Interne), Petre Daea (Agricultură), Ionuţ Mişa (Finanţe) şi Lia Olguţa Vasilescu (Muncă). Astăzi cele două partide din coaliţia guvernamentală au şedinţe separate pentru validarea miniştrilor. Tot azi ar trebui să se reunească Birourile Permanente ale Camerei şi Senatului, iar luni ar urma să fie audierea minştrilor în comisiile parlamentare de specialitate. Tot luni este preconizat şi votul în plen pentru noul guvern.

Dispus să demisioneze

Vicepremierul Paul Stănescu, ministrul al Dezvoltării Regionale, a declarat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că va demisiona din funcţie dacă va fi inculpat în dosarul care are ca obiect deturnarea de fonduri de la Consiliul Judeţean Olt, transmite Agerpres. „În momentul în care voi deveni inculpat în acest dosar, eu, Paul Stănescu, îmi voi pune imediat demisia pe masa prim-ministrului”, a declarat Stănescu, la sediul ÎCCJ.

Premierul desemnat, Viorica Dăncilă, nu a participat la discuţiile dintre Dragnea şi Tăriceanu

×
Subiecte în articol: guvern dancila