x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Listele pentru parlamentare - secţiunea pile

Listele pentru parlamentare - secţiunea pile

de Marius Gîrlașiu    |    01 Noi 2016   •   16:43
Listele pentru parlamentare - secţiunea pile

Revenirea la votul pe liste de partid, folosit pentru ultima dată la alegerile parlamentare din 2004, a încurajat nepotismul, pilele şi relaţiile sus-puse în partidele tradiţionale. Aşa se face că printre candidaţii la un loc de senator sau deputat vom regăsi anul acesta mame, fiice, soţii, fraţi sau consiliere ale unor politicieni cu influenţă. Asta pe lângă puzderia de aleşi condamnaţi sau cercetaţi pentru corupţie.

Dacă în 2012 şi-a trimis în Parlament fiul de numai 29 de ani, baronul PSD Prahova Mircea Cosma şi-a pus anul acesta fiica pe listele filialei judeţene. Andreea Cosma, fata fostului preşedinte al CJ Prahova, se regăseşte pe locul al şaptelea pe lista PSD Prahova pentru Camera Deputaţilor. Trimisă în judecată pentru compli-citate la abuz în serviciu, Andreea Cosma (de profesie notar) i-a luat locul fratelui său, deputatul Vlad Cosma, urmărit penal şi trimis în judecată în mai multe dosare instrumentate de DNA Ploieşti. Un caz similar există şi printre liberali. La Braşov, prima pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor este tânăra Mara Mareş (24 de ani), nimeni alta decât fiica fostului lider al PDL Făgăraş, Ioan Mareş, în prezent consilier judeţean liberal. Absolventă a Facultăţii de Studii Europene şi Internationale din cadrul King’s College, University of London, mezina PNL l-a „scos din joc” pe fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, dar susţine că în politică nu a ajutat-o cu nimic faptul că este „fata lu’ tata”. „Cred că oricine îşi imaginează că un consilier judeţean ar putea să impună pe oricine pe listă, fiica lui sau o persoană apropiată, este naiv”, s-a apărat tânăra „ama- zoană” liberală. O altă mezină cu aspiraţii liberale, Ioana Ciupe, candidează în Capitală pe lista ALDE pentru Capera Deputaţilor. Ioana Ciupe este copreşedintele tineretului ALDE şi fiica liderului ALDE din Arad, fostul liberal Ioan Ciupe.

Fraţii Stănescu, pe liste la Olt

Pe listele PSD Olt vor apărea anul acesta fraţii Paul şi Alexandru Stănescu. Fost şef al CJ Olt timp de două mandate, Paul Stănescu este liderul PSD Olt şi cel care va deschide lista filialei judeţene pentru Senat, în vreme ce fratele său, deputatul Alexandru Stănescu, îşi doreşte al doilea mandat în Parlamentul României, fiind al treilea pe lista pentru Camera Deputaţilor. „Ni s-a părut de bun-simţ să ne consultăm cu tot partidul, pentru că n-am vrut să facem un simulacru de voturi, ci am vrut să avem o consultare sinceră, iar toată lumea să-şi spună punctul de vedere”, a explicat baronul PSD Paul Stănescu. Liberalii nu s-au lăsat nici ei mai prejos şi au pus-o pe liste pe Viorica Cherecheş, mama edilului suspendat din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, trimis în judecată pentru luare de mită în formă continuată. Viorica Cherecheş va deschide lista PNL Maramureş pentru Camera Deputaţilor, iar liberalii nu văd o problemă de imagine în acuzaţiile aduse fiului. „Consider că suntem în secolul 21 şi nu în perioada nazistă, când toată familia era deportată sau dusă în lagăr pentru că a greşit cineva din familie. Doamna Cherecheş e o personalitate în județ, manager de spital, cel mai performant spital din România.”, a motivat Mircea Dolha, liderul PNL Baia Mare.

Dacă oamenii noi sunt fata lui..., fratele lui..., nepoata lui..., mama lui..., consiliera lui..., secretara lui..., prietenul lui..., protejatul lui... etc., nu am făcut mare brânză. Înainte de a te gândi la înnoire, trebuie să te lupţi să păstrezi ce ai valoros. Ludovic Orban, deputat PNL

Misoginismul PSD şi soţia

O situaţie mai puţin obişnuită s-a petrecut săptămâna trecută în organizaţia PSD Caraş-Severin. Listele cu candidaţii pentru alege-rile parlamentare au fost depuse cu o zi mai târziu decât era stabilit pentru că pe lista pentru Senat nu se afla nicio femeie, aşa cum ar fi trebuit după o regulă impusă de la centru. În aceste condiţii, unul dintre candidaţii de la Senat a fost înlocuit în ultima clipă cu soţia sa, antreprenorul Luisiana Stoicu. „Misoginismul din noi a făcut ca în locul Luisianei Stoicu să-l trecem pe soţul ei, aşa că am făcut rectificările de rigoare şi am venit cu doamna Luisiana Stoicu pe locul trei la Senat”, a explicat deputatul Ion Mocioalcă, şeful PSD Caraş-Severin.

Alegerile, şansa consilierelor

Pe listele PSD Bucureşti va candida anul acesta şi Beatrice Tudor, consiliera lui Liviu Drag- nea şi noul purtător de cuvânt al partidului după trecerea Ga- brielei Firea la Primăria Capi-talei. Mâna dreaptă a şefului cel mare, „Betty”, aşa cum o ştiu jurnaliştii, se regăseşte pe poziţia a opta pe lista pentru Camera Deputaţilor. Liberalii o propun şi ei pe Mara Calista (28 de ani), fosta consilieră personală a premierului Dacian Cioloş. Calista, care a fost şi consilier parlamentar la cabinetul Alinei Gorghiu, se va afla în capul listei PNL Teleorman pentru Camera Deputaţilor şi îl va avea ca ad- versar direct pe Liviu Dragnea. De altfel, Calista este cea care asigură legătura dintre premierul Cioloş şi Alina Gorghiu.

E o onoare şi o mare responsabilitate , pentru care le sunt datoare colegilor mei din Teleorman, alături de care sunt convinsă că putem scoate judeţul de sub feuda PSD. Mara Calista, candidat PNL Teleorman

×