x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Locuiești în apropierea unei unități de învățământ? Ghinion! Riști să nu ai unde lăsa mașina. Robert Sighiartău vrea parcări speciale pentru femeile gravide

Locuiești în apropierea unei unități de învățământ? Ghinion! Riști să nu ai unde lăsa mașina. Robert Sighiartău vrea parcări speciale pentru femeile gravide

de Ion Alexandru    |    07 Iun 2021   •   07:27
Locuiești în apropierea unei unități de învățământ? Ghinion! Riști să nu ai unde lăsa mașina. Robert Sighiartău vrea parcări speciale pentru femeile gravide

Parcarea mașinilor la bordura trotuarelor de lângă zidul școlilor, liceelor sau grădinițelor ar putea să fie interzisă în cursul săptămânii, între orele 7.00 și 20.00. Cel puțin asta speră să treacă, prin lege, de Parlament, o inițiativă a secretarului general al PNL Robert Sighiartău. De asemenea, inițiativa depusă, care a trecut de Senat, mai prevede obligativitatea asigurării a cel puțin două locuri într-o parcare pentru femeile gravide sau pentru mașinile care transportă copii cu vârsta mai mică de doi ani.

 

Robert Sighiartău, care este deputat PNL, propune completarea Legii privind protecția și promovarea drepturilor copilului, dar și OUG 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, în sensul că, pentru a crește siguranța transportului elevilor la școală și grădiniță, se instituie obligația administratorului drumului public care trebuie să stabilească, împreună cu administrația locală și cu avizul Poliției Rutiere, spații special amenajate și semnalizate, „pe toate laturile de acces al unităților de învățământ”, pentru îmbarcarea și debarcarea preșcolarilor și școlarilor.

În acest sens, între orele 7.00 și 20.00, în aceste spații vor putea să staționeze, pe o durată de cel mult 20 de minute, autovehiculele care servesc la îmbarcarea și la debarcarea preșcolarilor și școlarilor, fie că acestea sunt personale, ale părinților, fie că sunt autospeciale de transport al școlilor, al unităților de after-school sau microbuze ale administrațiilor private destinate acestui tip de transport.

Conform proiectului de lege, care a trecut de Senatul României și care se află în dezbaterea Camerei Deputaților, se prevede interdicția staționării vehiculelor nedestinate îmbarcării și debarcării preșcolarilor și școlarilor, pe toate laturile de acces în unitățile de învățământ, în intervalul orar 7.00 - 20.00.

Ca și când aceste prevederi nu erau suficiente, în același proiect de lege se mai intenționează ca, în spațiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică să se creeze minimum 5 la sută, dar nu mai puțin de două locuri de parcare, pentru parcarea gratuită pentru femeile gravide sau a vehiculelor care transportă copii în vârstă de până la doi ani. Surse politice au dezvăluit faptul că, inițial, ideea ar fi trebuit să fie extinsă și la parcările de reședință din spatele sau din fața blocurilor.

 

×
Subiecte în articol: Robert Sighiartău parcare