x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Maior, propus ambasador în Iordania, Muraru în SUA, iar Hurezeanu în Austria

Maior, propus ambasador în Iordania, Muraru în SUA, iar Hurezeanu în Austria

04 Mar 2021   •   17:34
Maior, propus ambasador în Iordania, Muraru în SUA, iar Hurezeanu în Austria

George Maior este propus pentru a fi numit ambasador în Regatul Haşemit al Iordaniei, consilierul prezidențial Andrei Muraru în Statele Unite ale Americii, iar Emil Hurezeanu în Austria, potrivit propunerilor înaintate de MAE Parlamentului, scrie Mediafax.

„Ministerul Afacerilor Externe a transmis la joi, către Comisiile pentru Politică Externă și Comisiile pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din cadrul Senatului, respectiv Camerei Deputaților din Parlamentul României, în conformitate cu reglementările și practica relevante în vigoare, solicitarea de audiere, în perioada următoare, a unui număr de 26 de candidați pentru poziția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României, în urma aprobării numirii acestora de către președintele Klaus Iohannis.

„Pentru cei 26 de candidați a fost demarată deja procedura de solicitare a agrementului statului acreditar, conform Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961. Acest demers face parte din procesul de înnoire a conducerii misiunilor diplomatice ale României, inițiat în conformitate cu practicile și prevederile instituționale, în rândul șefilor de misiuni care au îndeplinit sau au depășit mandatul uzual de 4 ani în exercitarea funcției de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României”, transmite MAE.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că în cadrul acestui proces, în urma aprobării președintelui Klaus Iohannis, au fost publicate, la 22 februarie a.c., decretele de rechemare a 23 de ambasadori extraordinari și plenipotențiari ai României, care urmează să își încheie misiunea în termen de 90 de zile de la această dată, și au fost înaintate, corelativ, 26 de propuneri de numiri – inclusiv la misiuni unde conducerea era vacantă.

„În conformitate cu prevederile legale, propunerile de rechemări și respectiv de numiri sunt aprobate de către Președintele României, fiind inițiate de către Ministerul Afacerilor Externe și avizate de către Prim-ministrul României. Ulterior audierilor în comisiile de specialitate din Parlamentul României și obținerii avizului acestora, care are caracter consultativ, respectiv ulterior primirii agrementului din partea statului acreditar, Președintele României semnează decretele de acreditare și scrisorile de acreditare. Printre criteriile avute în vedere de către conducerea MAE pentru propunerile de numiri în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României au fost urmărite profesionalismul și compatibilitatea între spațiul în care ar urma să se desfășoare mandatul și profilul persoanei propuse. În ceea ce privește parcursul profesional, au fost avute în vedere persoane cu competențele, pregătirea și abilitățile necesare pentru a performa în această calitate, pentru a apăra interesele României și ale cetățenilor săi, pentru a contribui la o reprezentare mai bună a României peste hotare și, implicit, la o imagine mai bună a țării noastre în relația cu partenerii săi externi, în conformitate cu liniile strategice promovate la nivelul politicii externe”, menționează comunicatul MAE.

Potrivit sursei citate, dintre numirile de ambasadori, mai mult de jumătate (53,8%), adică 14 persoane, vor ocupa pentru prima oară funcția de ambasador. Din punct de vedere statistic este vorba despre 8 femei (candidații propuși pentru Germania, Luxemburg, Cuba, Africa de Sud, Brazilia, Filipine, Tunisia, Kazahstan – astfel, o treime dintre numiri sunt femei, circa 30,7%) și 18 bărbați.

„Conducerea MAE are o preocupare constantă pentru numirea de femei în funcții de conducere în Serviciul Exterior și în Centrală (unde peste 50% din pozițiile de conducere sunt ocupate de femei). În ceea ce privește media de vârstă a persoanelor propuse, pentru diplomații numiți în această funcție pentru prima oară aceasta este de circa 51 de ani, în timp ce media de vârstă generală a numirilor este de 54 de ani, aspect care reflectă atât promovarea diplomaților cu experiență vastă, care au ocupat anterior posturi și poziții relevante atât în Centrala MAE, cât și în Serviciul Exterior, în alte instituții centrale din România și în organizații internaționale, cât și diplomați tineri sau cu experiență care au atins pragul de maturitate profesională din domeniul diplomatic care îi recomandă pentru această poziție și care vor ocupa pentru prima oară poziția de ambasador”, potrivit comunicatului de presă..

Lista completă cu persoanele propuse pentru a ocupa o funcție de ambasador:

1. Republica Federală Germania - Adriana-Loreta Stănescu

2. Republica Austria - Emilian-Horațiu Hurezeanu

3. Confederația Elvețiană - Bogdan Mazuru

4. Republica Polonă - Theodor-Cosmin Onisii

5. Republica Slovacă - Călin Fabian

6. Vatican - Lilian Zamfiroiu

7. Regatul Norvegiei - Marius Cristian Bădescu

8. Marele Ducat al Luxemburgului - Alexandrina-Livia Rusu

9. Irlanda - Laurențiu-Mihai Ștefan

10. Republica Azerbaidjan - Vasile Soare

11. Japonia - Ovidiu Dranga

12. Republica Algeriană Democratică - Gruia Otiliu Jacotă

13. Regatul Haşemit al Iordaniei - George Cristian Maior

14. Irak - Radu Octavian Dobre

15. Statul Kuwait - Mugurel-Ioan Stănescu

16. Republica Kenya - Dragoș Viorel Radu Țigău

17. Republica Cuba - Theodora Magdalena Mircea

18. Africa de Sud - Monica Cecilia-Sitaru

19. Republica Chile - Floricel Paul Mocanu

20. Republica Federativă a Braziliei - Monica-Mihaela Știrbu

21. Republica Filipine – Răduța-Dana Matache

22. Republica Tunisiană - Elena Șerbănescu

23. Republica Coreea - Cezar Armeanu

24. Kazahstan - Mădălina Lupu

25. Republica Estonia - Călin Stoica

26. Statele Unite ale Americii - Dan-Andrei Muraru

×
Subiecte în articol: george maior Andrei Muraru Emil Hurezeanu