x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Mâna dreaptă a lui Kovesi își cere, azi, pensionarea de la ÎCCJ

Mâna dreaptă a lui Kovesi își cere, azi, pensionarea de la ÎCCJ

de Ion Alexandru    |    21 Ian 2021   •   08:44
Mâna dreaptă a lui Kovesi își cere, azi, pensionarea de la ÎCCJ

Secția pentru Judecători de la Consiliul Superior al Magistraturii are, astăzi, pe ordinea de zi a ședinței, nu mai puțin de 49 de cereri de pensionare formulate de judecători de la instanța supremă, curți de apel și tribunale. Dintre aceștia, vor să iasă din sistem doi magistrați de la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar „vedeta” zilei este celebrul judecător Valentin Horia Șelaru, apropiat al cuplului Coldea-Kovesi și implicat în judecarea unor dosare cu răsunet din ultimii ani.

 

Valentin Horia Șelaru este fostul consilier al Laurei Codruța Kovesi, pe vremea când aceasta ocupa funcția de procuror general al României și cel care a clasat dosarul privind spălarea de bani, în cauza schimbului de terenuri dintre fostul președinte al României, Traian Băsescu, și omul de afaceri Costel Cășuneanu. Ieșirea din sistem a lui Șelaru reprezintă un semnal important
pentru ceea ce a însemnat, în ultimii ani, sistemul de justiție din România.

În anul 2013, cel care a beneficiat de clasarea dată de Șelaru, Traian Băsescu, l-a numit pe acesta direct judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție. În această calitate, Horia Șelaru a făcut parte din celebrele completuri de cinci judecători, catalogate, adesea, ca fiind „completuri de execuție”, fiind cel care emitea mandatele de siguranță națională.

Despre legăturile judecătorului cu SRI a vorbit fostul președinte al ANI, Horia Georgescu, acesta povestind că a participat la mai multe chermeze ale Serviciului, organizate în locațiile celebre gen „K2”, unde, aproape de fiecare dată, l-a întâlnit pe Horia Șelaru. Ulterior, Șelaru a fost judecătorul care a emis pe numele lui Georgescu un mandat de arestare preventivă.

 

A respins anchetarea “procuroarei lui Dragnea” 

Activitatea judecătorului este plină de elemente senzaționale. Horia Șelaru, pe vremea când era procuror, l-a reținut și arestat pe fostul ofițer SRI Sorin Crivăț, care și-a pierdut viața, în mod neelucidat până la acest moment, în Penitenciarul Codlea. De asemenea, la momentul referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, Șelaru a coordonat echipe de procurori care fugăreau cetățenii prin sate, pentru a-i pune să jure cu mâna pe Biblie, pe capote mașinii. 

Un alt dosar de care este legat numele lui Horia Șelaru este cel privind privatizarea ALRO Slatina. Mai mult, ca judecător,
Șelaru a dispus redeschiderea dosarului Transalpina, în care sunt vizați omul de afaceri Nelu Iordache și fostul ministru al Transporturilor, actualul președinte al PNL, Ludovic Orban. Cu o lună înainte să-și ceară oficial pensionarea, Valentin Horia Șelaru respingea, pe 17 decembrie 2020, cererea SIIJ de redeschidere a urmăririi penale într-un dosar în care erau vizați procurorul CSM Nicolae Solomon și procuroarea DNA Carmen Luminița Lăncrănjan, poreclită „Veverița” sau „procuroarea lui Dragnea”.

 

Ana Birchall, critici dure la adresa lui Stelian Ion

 

Valul de pensionări din rândul magistraților se înregistrează, ca o coincidență, după ce actualul ministru al Justiției, Stelian Ion, de la USR, a făcut mai multe declarații în care a anunțat că dorește să majoreze vârsta de pensionare pentru procurori și judecători. Într-o postare pe pagina sa de socializare, fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, care, de la instalarea noului guvern, s-a arătat drept o susținătoare a măsurilro anunțate de Stelian Ion, îl critică dur pe actualul deținător al portofoliului. Birchall este de părere că declarațiile lui Stelian Ion au condus la întocmirea și transmiterea la CSM de către 70 de judecători și procurori a unor cereri de pensionare, speriați fiind că, dacă nu o fac acum, legislația va fi schimbată.

 

×