x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marcel Ciolacu amenință: “PSD îi va da o lecție lui Orban pe care s-o țină minte în aceste alegeri”

Marcel Ciolacu amenință: “PSD îi va da o lecție lui Orban pe care s-o țină minte în aceste alegeri”

de Ion Alexandru    |    08 Sep 2020   •   10:19
Marcel Ciolacu amenință: “PSD îi va da o lecție lui Orban pe care s-o țină minte în aceste alegeri”

Toți candidații PSD sunt pregătiți și determinați să pună stop jafului penelist pe 27 septembrie, scrie președintele social-democrat, Marcel Ciolacu, pe contul său de socializare. Iar anunțul de război făcut a fost însoțit, ieri, de o mișcare-șoc în Camera Deputaților, unde PSD a eliminat formularea din OUG-ul privind rectificarea bugetară care indică o creștere cu doar 14 la sută a pensiilor, de la 1 septembrie, și nu cu 40 de procente, așa cum scrie în lege.

 

Marcel Ciolacu a susținut, ieri, că se aștepta ca premierul Ludovic Orban să spună că alegerile locale din 27 septembrie sunt dificile din cauza condițiilor speciale în care se desfășoară. “Pentru că, înainte de toate, sunt necesare o serie de măsuri coerente pentru ca populația să vină în siguranță la vot. Nu că sunt dificile pentru că îi este frică de forța PSD!  Guvernul PNL a dat-o deja în bară cu deschiderea școlilor. Toate datele arată că va fi un mare fiasco! Incompetenții din Guvern trebuie să iasă din logica de campanie în care au fost timp de zece luni de zile și să ia măsuri clare atât pentru desfășurarea activităților școlare, cât și pentru organizarea corectă și în siguranță a alegerilor”.

Mesajul de război făcut de liderul PSD a fost urmat, la scurt timp, de o lovitură în Parlament. Mai exact, grupul social-democrat din Camera Deputaților a eliminat, printr-un amendament la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetară în 2020, formularea care indica o creştere pensiilor cu 14%, cum a propus Executivul. Astfel majorarea va fi de 40%, cum arată Legea pensiilor. Un alt amendament al social-democraţilor indică o creştere a salariilor profesorilor în acest an, nu din 2021, cum arată varianta Guvernului.

 

Pensia, la cuantumul prevăzut de lege

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor şi Comisia pentru buget au dat aviz comun favorabil pe proiectul de lege care aprobă Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, modificarea unor acte normative şi stabilirea unor măsuri bugetare. Conform motivării amendamentului, se urmărește “menţinerea valorii punctului de pensie, aşa cum este prevăzut în lege, la valoarea de 1.775 lei, în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare, în integralitate, a Legii privind sistemul public de pensii”, arată PSD în motivarea amendamentului.

Totodată, un alt amendament al PSD a abrogat prevederile privind creşterea salariilor profesorilor. Prin urmare, schimbarea propusă de social-democraţi indică o majorare a salariilor cadrelor didactice din acest an şi nu din 2021, aşa cum propuse Guvernul în ordonanţa de urgenţă. Motivarea este aceea că trebuie respectată “majorarea salariilor de bază stabilite pentru personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ”.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 se află în procedură de urgenţă în Parlament şi urmează să fie votat într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului

 

Liderul PSD susține că Guvernul este “incompetent” și joacă numai în logica electorală

×