x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadorul Israelului: Derapajul primarului Constanței să rămână un incident izolat

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadorul Israelului: Derapajul primarului Constanței să rămână un incident izolat

de Alice Petrescu    |    17 Feb 2021   •   12:57
Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu ambasadorul Israelului: Derapajul primarului Constanței să rămână un incident izolat

Președintele PSD, Marcel Ciolacu i-a mărturisit ambasadorulului Israelului în România, David Saranga, că „derapajul primarului Constanței trebuie să rămână un incident izolat” care nu trebuie să afecteze relațiile dintre cele două țări. Liderul social democrat l-a asigurat pe Saranga de angajamentul ferm al României în combaterea antisemitismului, indiferent de forma sau mijloacele sale de propagare.


Președintele PSD, mai  spune pe pagina sa de Facebook, că Israelul este un model de bune practici: „Cred că autoritățile române trebuie să preia atât din măsurile de limitare și stopare a râspândirii virusului, cât și soluțiile pentru reducerea impactului acestuia asupra economiei și societății”.

Vergil Chiţac, primarul Constanţei,  a declarat pentru „Info Sud-Est” că în jurul figurii și rolului jucat de Ion Antonescu în istoria României există „evaluări diverse, chiar contradictorii, polemici și controverse” și a invocat rolul pe care mediile academice și istoricii din Constanța ar trebui să îl aibă în vederea unui verdict cu privire la schimbarea numelui străzii, pentru a evita „abordările amatoriste”. Ulterior, Vergil Chiţac a revenit asupra declarațiilor, spunând că nu ezită să schimbe numele străzii, dar are nevoie de puncte de vedere pentru începerea demersului, fiind un act strict procedural.

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a dezaprobat reacţia primarului Constanţei și a anunțat  că a trimis încă din 2014 mai multe adrese prezentând situaţia de ilegalitate în care se găseşte instituţia condusă în prezent de Vergil Chiţac.

„Este cu atât mai sfidătoare poziţionarea domnului Chiţac cu cât acesta aparţine unei formaţiuni politice care-şi preţuieşte trecutul democratic. În timpul regimului dictatorial al lui Ion Antonescu înaintaşii politici ai domnului primar au transmis conducătorului statului român că modul în care erau trataţi evreii şi romii este criminal. Din păcate, domnul primar Chiţac nu şi-a însuşit acest episod din istoria propriului partid”, se arăta în comunicatul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu david saranga