x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul Justiției, Ana Birchall, aruncă pisica în ograda lui Tudorel Toader: Raportul MCV reflectă într-o manieră obiectivă situaţia de fapt

Ministrul Justiției, Ana Birchall, aruncă pisica în ograda lui Tudorel Toader: Raportul MCV reflectă într-o manieră obiectivă situaţia de fapt

22 Oct 2019   •   18:56
Ministrul Justiției, Ana Birchall, aruncă pisica în ograda lui Tudorel Toader: Raportul MCV reflectă într-o manieră obiectivă situaţia de fapt

Ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, marţi, că Raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este unul critic, arătând că au fost îndeplinite doar două recomandări dintre cele 12 făcute în ianuarie 2017.

„Sigur că ne-am fi dorit cu toţii un raport mai bun. Am luat notă de evaluarea Comisiei Europene privind stadiul îndeplinirii celor 12 recomandări din Raportul din ianuarie 2017 şi a celor opt recomandări suplimentare din noiembrie 2018. Recunoaşte îndeplinirea doar a două recomandări din cele formulate în 2017, cea privind activitatea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate - ANABI, instituţie aflată în subordinea Ministerului Justiţiei, şi cea referitor la implementarea de către ANI a sistemului informativ PREVENT. Se recunoaşte continuarea progreselor în cadrul recomandărilor numărul 3 şi numărul 5 din 2017. După cum aţi observat, raportul este critic în ceea ce priveşte cele opt recomandări formulate cu ocazia Raportului MCV din noiembrie 2018”, a spus Birchall, în cadrul unei declaraţii de presă.

Ea a subliniat că Raportul MCV cuprinde referiri pozitive cu privire la activitatea Guvernului şi a Ministerului Justiţiei.

„Tonalitatea raportului distinge clar două perioade: noiembrie 2018 - aprilie 2019 şi aprilie 2019 – prezent  (n.r. perioada în care ministru al Justiției a fost Tudorel Toader vs. perioada în care ministru al Justiției a fost Ana Birchall). În ceea ce priveşte activitatea Guvernului, prin Ministerul Justiţiei, în cea de-a doua perioadă analizată în raport, sunt cel puţin şapte referiri pozitive explicite la adresa ministrului Justiţiei sau Ministerului Justiţiei. Cu titlu de exemplu, citez: «În iulie 2019, ministrul Justiţiei şi-a exprimat intenţia de a identifica soluţiile legislative corespunzătoare în consultare cu sistemul judiciar şi cu Parlamentul, în cadrul unui nou proces structurat de consultări»”, a precizat Birchall.

Ministrul Justiţiei consideră că Raportul Comisiei Europene reflectă „într-o manieră obiectivă” situaţia de fapt. Ea a spus că documentul o „amărăşte”.

„Apreciez că raportul din acest an reflectă, în general, într-o manieră obiectivă situaţia de fapt şi are un ton mai favorabil faţă de cel precedent în ceea ce priveşte activitatea Guvernului, prin Ministerul Justiţiei, după finalul lunii aprilie 2019. Este, de asemenea, reflectat în lumină pozitivă angajamentul prim-ministrului României, luat în cadrul întâlnirii din iunie 2019 cu preşedintele şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, de a nu continua nicio reformă judiciară controversată şi a de continua dialogul în cadrul MCV, lucrul care s-a şi întâmplat. Raportul reţine cu suficientă acurateţe modul în care fiecare instituţie sau autoritate a statului român implicate în gestionarea reformei sistemului judiciar şi a prevenirii şi combaterii corupţiei şi-a îndeplinit rolul. Deşi, pot să vă spun că personal mă amărăşte acest raport, din punct de vedere al activităţii MJ în mandatul meu se remarcă într-o manieră pozitivă demersurile pe care le-am promovat”, a precizat Birchall.

Birchall: Convoc de urgenţă Comisia MCV. Raportul CE recomandă explicit desfiinţarea SIIJ

Birchall a mai anunţat marţi că va convoca în regim de urgenţă Comisia MCV pentru a concepe un plan de acţiune în vederea implementării recomandărilor cuprinse în Raportul Comisiei Europene, arătând că una dintre acestea vizează „în mod explicit” desfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie.

„Aşa cum a dovedit-o şi în semestrul în care a deţinut Preşedinţia Consiliului UE, România este pregătită să îşi asume un rol activ în consolidarea construcţiei europene, în cadrul căreia Justiţia ocupă un loc primordial, având ca piloni centrali cooperarea judiciară bazată pe încredere reciprocă şi recunoaşterea reciprocă a hotărârilor. În acest sens, am decis ca, în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 216/2012, să convoc în regim de urgenţă Comisia MCV, în care sunt reprezentate toate instituţiile care au un cuvânt de spus în ceea ce priveşte buna funcţionare a Justiţiei din România. Fac apel să se răspundă pozitiv la invitaţia pe care o voi transmite. Va fi cea mai extinsă şi reprezentativă reuniune de până acum a Comisiei MCV. Este momentul să concepem un plan de acţiune cu termene strânse pentru implementarea recomandărilor, pe care apoi să îl discutăm cu Comisia Europeană şi de care să ne ţinem. Deşi urmează un an electoral intens, sunt de părere că interesul României este mai presus decât cel electoral şi că împreună, cu toţii, la aceeaşi masă, putem şi trebuie să stabilim ce avem de făcut”, a afirmat Birchall, în cadrul unei declaraţii de presă.

În opinia sa, sunt premise pentru finalizarea MCV şi nu se puteau face „minuni peste noapte”, în condiţiile în care în luna mai „ne-a trecut glonţul pe la ureche”.

„Să nu uităm de unde am pornit şi anume raportul din noiembrie 2018, care a fost de o duritate fără precedent. Totuşi, s-a făcut tot ce s-a putut pentru a obţine un raport mai bun. Trebuie să accentuez că raportul creează premisele finalizării acestui Mecanism, numai dacă toţi actorii implicaţi din România se vor alătura eforturilor Ministerului Justiţiei şi vor pune destinul european al României deasupra oricăror interese. Trebuie să fie însă limpede pentru toată lumea că nu se puteau face minuni peste noapte, în condiţiile în care, la momentul la care am preluat mandatul, România era în pragul activării articolului 7 din Tratatul privind Uniunea Europeană, aşa cum de altfel rezultă din textului raportului, raport care face referire la scrisoarea din luna mai 2019 a Comisiei. «Ne-a trecut glonţul pe la ureche», cum se spune”, a explicat Ana Birchall.

Ministrul Justiţiei a adăugat că Raportul MCV critică activitatea Secţiei speciale de anchetare a magistraţilor şi recomandă desfiinţarea acesteia.

Potrivit lui Birchall, activitatea CSM a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei Europene.

„În legătură cu SIIJ, după cum constataţi şi de această dată, Comisia Europeană critică înfiinţarea şi funcţionarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din Justiţie, reiterând observaţiile şi recomandările formulate atât de Comisia de la Veneţia, cât şi de GRECO, dar şi cele formulate de Comisia Europeană prin Raportul din noiembrie 2018. Raportul recomandă în mod explicit desfiinţarea acestei secţii. În calitate de ministru al Justiţiei şi de membru de drept al CSM, nu pot să îmi exprim decât regretul şi îngrijorarea profundă că activitatea din ultimul an a CSM a determinat o evaluare negativă din partea Comisiei, pornind de la afirmaţiile sau acţiunile unor membri CSM şi, mai grav, ale preşedintelui CSM, menţionat în mod expres în raport. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât reflectă un regres vădit faţă de evaluările anterioare ale Comisiei privind modul în care CSM şi-a îndeplinit menirea constituţională de garant al independenţei Justiţiei”, a afirmat Ana Birchall.

În final, ea a menţionat că, încă de la preluarea mandatului de ministru al Justiţiei, obiectivul său a fost să relanseze dialogul cu Comisia Europeană şi să reclădească încrederea dintre Bruxelles şi Bucureşti. 

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Ana Birchall MCV