x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ministrul neconstituțional Ana Birchall negociază, la JAI, instituirea Parchetului European

Ministrul neconstituțional Ana Birchall negociază, la JAI, instituirea Parchetului European

de Ion Alexandru    |    08 Oct 2019   •   08:48
Ministrul neconstituțional Ana Birchall negociază, la JAI, instituirea Parchetului European

A trecut mai bine de o săptămână de când motivarea deciziei Curții Constituționale, prin care președintele trebuia, de îndată, să o revoce pe Ana Birchall, la cererea primului ministru, din funcția de ministru al Justiției. Nu s-a întâmplat acest lucru, cu toate că decizia CCR este una imperativă. În acest timp, însă, Ana Birchall face, la tândul ei, abstracție de decizia Curții și, începând de ieri, participă la lucrările Consiliului JAI, pe agenda căruia se află inclusiv subiectul instituirii Parchetului European, instituție la conducerea căreia, până la finalul anului, va fi numită Laura Codruța Kovesi.

 

CCR a decis, definitiv și obligatoriu, printr-un act oficial, că președintele Klaus Iohannis trebuie să semneze, “de îndată”, decretul de revocare a Anei Birchall din funcția de ministru al Justiției. Practic, odată cu înaintarea de către primul ministru al Guvernului României a cererii de revocare, Ana Birchall este ca și demisă, de facto, din această demnitate. Însă, în lipsa atitudinii constituționale a lui Klaus Iohannis de a semna decretul, Ana Birchall participă, în aceste zile, la o reuniune crucială a Consiliului Justiție și Afaceri Interne  din UE, de la Luxemburg. Informația este făcută publică de Birchall însăși, prin intermediul unui comunicat de presă, în care anunță și temele ce sunt discutate la această reuniune, organizată sub Președinția Finlandeză a Consiulului UE.

 

Printre subiecte se află și Kovesi

Astfel, pe agenda reuniunii sunt “subiecte de maxim interen pentru consolidarea spațiului de justiție, libertate și securitate al Uniunii Europene”, miniștrii de resort prezenți urmând să abordeze teme precum “măsurile Ununii Europene împotriva corupției”, “problematica consolidării combaterii criminalității transfrontaliere prin intermediul Eurojst”, “combaterea discursurilor de incitare la ură în mediul o-line”, “aderarea UE la CEDO”, “protecția datelor cu caracter personal” sau “relația dintre democrație, stat de drept și drepturile fundamentale”.

Însă, un punct esențial al dezbaterilor îl constituie tema instituirii Parchetului European (EPPO), unde, prin vot politic, s-a decis să fie “unsă” procuror șef Laura Codruța Kovesi. Interesant este și faptul că președinția Finlandeză a Consiliului UE s-a angajat ca, în mandatul său de 6 luni, “să contribuie la instituirea în timp util a Parchetulului European și să acționeze rapid în ceea ce privește numirea procurorului-șef european și a procurorilor europeni”.

 

Surse: Guvernul pleacă, Birchall rămâne
Iată, așadar, că România este reprezentată la aceste lucrări de un ministru care, constituțional, nu mai este ministru și ale cărei poziții oficiale față de anumite aspecte ale politicii penale și ale organizării judiciare intră în coliziune cu viziunea guvernului din care face parte încă, grație refuzului președintelui de a semna decretul de revocare. Reamintim faptul că poziția oficială a Guvernului României, asumată de premier, a fost aceea de a nu susține candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia EPPO.
Surse politice afirmă că misiunea Anei Birchall la acest Consiliu JAI este tocmai aceea de a susține persoana Kovesi pentru această demnitate. Și nu este exclus ca, în cazul în care PSD va intra în opoziție, Ana Birchall să rămână ministru al Justiției
și în viitorul guvern, cu “binecuvântarea” lui Klaus Iohannis. 

 

×