x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Moștenirea lui Bădălău pentru țară: Ziua dăruirii

Moștenirea lui Bădălău pentru țară: Ziua dăruirii

de Adrian Stoica    |    14 Apr 2021   •   07:34
Moștenirea lui Bădălău pentru țară: Ziua dăruirii

Retras din vara anului trecut din politica românească într-un loc călduț și generos remunerat la Curtea de Conturi, Niculae Bădălău a fost ani buni unul din greii PSD. Presa l-a numit „Baronul de Giurgiu”, iar colegii de partid îi știau de frică. De-a lungul celor 30 de ani de politică i s-a creat imaginea unui dur, a unui politician veros, a unui mare combinator, de aici și averea sa considerabilă. Totuși, presa a ignorat o latură importantă a firii lui Niculae Bădălău. Generozitatea, căci despre ea vreau să vorbim, este una din marile calități ale lui Bădălău, despre care domnia sa nu a făcut niciodată caz. Pe final de carieră politică, el a lăsat țării moștenire „Ziua dăruirii”. La propunerea sa, această zi este sărbătorită în fiecare an pe data de 25 septembrie. O carieră politică ghidată de citatul lui Blaise Pascal: „Plăcerea oamenilor cu adevărat mari e să facă oamenii fericiţi”, nu avea cum să se încheie altfel. 

 

Scopul promovării acestei iniţiative legislative era acela de a creşte responsabilitatea cetăţenilor de toate vârstele, de a servi toate segmentele societăţii, de a contribui la o moştenire culturală, care trebuie amplificată, de a încuraja generozitatea şi implicarea socială, se arată în expunerea de motive a actului normativ. 

 

O alegere foarte potrivită

Alegerea zilei de 25 septembrie pentru a omagia dărnicia, se pare că nu a fost aleasă întâmplător. În popor se spune că pe data de 25 septembrie trebuie să fii înțelegător cu toată lumea și să nu te cerți cu nimeni. De asemenea, o sursă de inspirație pentru alegerea acestei zile de către Niculae Bădălău ar putea fi și calendarul ortodox, care în această zi îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej. Despre acesta se spune că a împărțit, după moartea părinților săi, toată averea pe care a strâns-o o viață, retrăgându-se apoi la mănăstire. 

 

Dăruirea este, înainte de toate, un act profund şi personal, izvorât dintr-o nevoie umană, aceea de a fi bun, generos, de a oferi celuilalt, de a te simţi împlinit, de a-i contamina pe alţii de bucuria vieţii. A dărui din inimă, a participa la ceva anume, a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva poate însemna şi a simţi că faci parte dintr-o comunitate pe care vrei să o faci un loc mai bun şi mai frumos, a contribui la o activitate nobilă, valoroasă.

Niculae Bădălău, expunerea de motive

 

Ziua donațiilor de bani, alimente, sânge și ce-o mai fi

 

Potrivit inițiatorului, Ziua dăruirii trebuie să implice donații de bani și alimente, activități de voluntariat, donări de sânge. Pe scurt, în opinia lui Bădălău, această zi trebuie să insufle unele trăsături morale precum altruismul, omenia, bucuria de a dărui, dezvoltarea capacității de a empatiza cu situații diverse în care se află semenii noștri. De asemenea, de Ziua dăruirii pot fi organizate de către autorităţile publice centrale sau locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi persoane fizice şi juridice programe şi manifestări culturale, educative, artistice, de voluntariat, cu caracter social.

 

Guvernul Dăncilă a îmbrățișat rapid proiectul

Proiectul inițiat de Niculae Bădălău a fost susținut fără comentarii de guvernul condus la acea vreme de Viorica Dăncilă. Un sprijin necondiționat, deși el avea o mare hibă. Nu indica de unde vor fi atrase resursele financiare pentru organizarea manifestărilor publice, pentru că în Constituția României scrie negru pe alb: „Nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”. La fel ca și Guvernul, nici Parlamentul și nici Președinția nu au avut obiecții vizavi de această scăpare a proiectului.

 

 

Oamenii care nu au nevoie de Ziua dăruirii pentru a dona

Cu sau fără Ziua dăruirii inventată de Niculae Bădălău, în România sunt oameni pentru care a-și ajuta aproapele este un mod de viață. Un astfel de exemplu este cel al bătrânului Ion Cârstoiu, un pensionar din Aninoasa, județul Argeș, care în 2019 și-a donat toate economiile lui de o viață, 10.000 de euro, spitalului din Câmpulung, pentru cumpărarea unui incubator.

 

Așchia nu sare departe de trunchi în familia Bădălău

Urmând exemplu de altruism al tatălui său, nici Gabi Bădălău nu a vrut să se lase mai prejos. La începutul anului, presa scria că el i-a dăruit iubitei lui un Bentley de 100.000 de euro. De ce nu i l-a dăruit cu câteva luni înainte, pe data de 25 septembrie, ca să-l facă mândru și pe tatăl său, nu am reușit să aflăm, dar probabil nu avea toți banii strânși.

 

×
Subiecte în articol: Niculae Badalau Ziua dăruirii