x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Nestle retrage mai multe produse de pe pieţele din Franţa, Portugalia, Spania, Italia, din cauza scandalului cărnii de cal

Nestle retrage mai multe produse de pe pieţele din Franţa, Portugalia, Spania, Italia, din cauza scandalului cărnii de cal

de Istvan Deak    |    19 Feb 2013   •   22:40
În Marea Britanie se vor face teste ADN o dată la trei luni
Giganţii mondiali în domeniul agro-alimentar, cum ar fi elveţienii de la Nestle sau brazilienii de la JBS, au anunţat retragerea mai multor produse din cauza scandalului cărnii de cal fals etichetate ca fiind carne de vită, punând sub semnul întrebării un număr mare de furnizori din Europa.
Franţa, Portugalia, Spania, Italia: Nestle a anunţat în mai puţin de 24 de ore că va retrage de la vânzare meniuri semipreparate suspecte din cele patru ţări din sudul Europei, relatează AFP. Iniţial, Nestle a anunţat că va retrage de pe piaţele din Portugalia şi Franţa lasagna conţinând urme de carne de cal.

Şi meniuri din restaurante şi cafenele
Pentru prima oară de la începutul crizei cărnii de cal, aceste produse retrase de pe piaţă nu sunt doar semipreparate vândute în magazine, ci şi meniuri distribuite în hoteluri, restaurante sau cafenele, potrivit unui purtător de cuvânt al Nestle din Portugalia.
Nestle a decis luni seara să retragă imediat de la vânzare din Spania şi din Italia şi ravioli şi tortellini vândute sub apelativul Buitoni Beef Ravioli şi Beef Tortellini.
Firma elveţiana a arătat cu degetul spre o companie germană, H.J. Schypke, subcontractor al furnizorului JBS Toledo. Această firmă germană, care are 80 de angajaţi în apropiere de Bremen, a respins acuzaţiile privind prezenţa cărnii de cal în produsele care ar fi trebuit să conţină vită.
JBS, lider mondial în procesarea vitei, a subliniat că Schypke,  pe care îl prezintă drept un “fabricant tradiţional de produse pe bază de carne procesată”,”nu face în niciun fel parte din grupul său”. JBS a anunţat că va înceta deocamdată comercializarea de carne europeană, după ce numele său a fost menţionat în acest scandal.

Nu există risc pentru sănătatea umană
Până acum, autorităţile au dat asigurări că nu există niciun risc pentru sănătatea umană în urma acestui scandal care afectează cel puţin zece ţări europene.
În Marea Britanie, comercianţii de carne au căzut de acord sa efectueze teste ADN o dată la trei luni şi să facă publice rezultatele obţinute. Măsura de a testa carnea odată la trei luni face parte din planul companiilor de recâştigare a încrederii consumatorilor, transmite de la Londra corespondentul Radio România Actualităţi.

Responsabilitate faţă de consumatori
Comercianţii din industria cărnii au declarat că iau în serios responsabilităţile pe care le au faţă de consumatori şi că fac tot posibilul pentru a-i convinge pe aceştia că produsele pe care le cumpără corespund cu etichetele pe care le au în fiecare supermarket.
Angajaţii au primit indicaţii cum să reacţioneze la temerea clienţilor de a mai cumpăra carne şi în acelaşi timp, s-a anunţat că toate marile companii vor efectua teste periodice, pentru a fi înlăturate orice suspiciuni.
"Aceste teste trebuie să continue şi responsabilitatea lor revine companiilor care trebuie să le ofere garanţii consumatorilor. Este inacceptabil ca publicul să cumpere un produs despre care crede că este din carnea de vită, dar, de fapt, conţine cal. Din acest motiv, este vital ca testele efectuate de companii să continue, pentru ca publicul să îşi recapete încrederea", a declarat ministrul mediului, Owen Paterson.

Valorificarea produselor retrase de pe piaţă?
În Franţa, asociaţiile de sprijinire a persoanelor sărace doresc valorificarea produselor retrase de pe piaţă în urma scandalului cărnii de cal.
Asociaţiile arată că deşi etichetarea a însemnat înşelarea celor care credeau că e vorba despre carne de vită, produsele sunt de calitate.
Compania franceză Spanghero a fost identificată drept principal responsabil în acest caz, care implică mai multe ţări europene.
Suspendarea activităţii acestei companii a fost ridicată luni parţial, după ce timp de mai multe zile, cei peste 300 de salariaţi ai companiei s-au aflat în şomaj tehnic.
Ministerul francez al Agriculturii a decis că autorizaţia sanitară rămâne suspendată doar pentru activităţile de stocare a materiei prime congelate.

×
Subiecte în articol: carne cal