x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noaptea cuțitelor lungi. Planul de a da jos conducerea din Kiseleff

Noaptea cuțitelor lungi. Planul de a da jos conducerea din Kiseleff

de Ion Alexandru    |    26 Noi 2019   •   08:10
Noaptea cuțitelor lungi. Planul de a da jos conducerea din Kiseleff

Un nucleu dur din PSD, inițiat de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-a întrunit, ieri după-amiază, pentru a bate în cuie planul de debarcare a Vioricăi Dăncilă de la conducerea partidului. Motivul acestui demers nu este, așa cum s-ar crede, în principal pierderea alegerilor prezidențiale, ci aducerea în structurile de conducere ale partidului a lui Gabriel Oprea. Ciolacu îi va cere, astăzi, în cadrul CEx, demisia Vioricăi Dăncilă și organizarea unui congres extraordinar, pentru alegerea unui nou președinte.

 

Grupul constituit în jurul lui Marcel Ciolacu ar fi compus, conform unor surse politice, din liderul PSD Gorj, Paul Stănescu, Gabriela Firea, Niculae Bădălău, Claudiu Manda, Ionel Arsene, Victor Negrescu, Marius Dunca și Marian Oprișan. Planul acestora este acela de a o determina, astăzi, în cadrul Comitetului Executiv Național, pe Viorica Dăncilă să demisioneze de la conducerea partidului și, până la organizarea congresului extraordinar, la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor, interimatul să fie asigurat de Marcel Ciolacu și de cinci vicepreședinți, fără Eugen Orlando Teodorovici, care, în acest moment, ocupă poziția de președinte executiv.

Întâlnirea de ieri, dar și mai multe negocieri care urmau să aibă loc pe parcursul nopții, se petrec în condițiile în care, duminică seară, Viorica Dăncilă a anunțat deja că nu intenționează să demisioneze de la conducerea partidului. Însă, între timp, un alt detaliu a tensionat la maximum spiritele în PSD.

 

Firea, despre Oprea: “Vreți să ieșim pe ușa din dos a istoriei?”

După închiderea urnelor, membrii importanți ai partidului au aflat că un controversat personaj, protagonist al episodului “Sufrageria”, Gabriel Oprea, le este șef. Concret, în luna mai, Gabriel Oprea a înființat asociația profesională Uniunea Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul” , formată din militari, polițiști, polițiști de frontieră, pompieri, jandarmi, atât în rezervă, cât și în activitate. În data de 14 noiembrie 2019, PSD a semnat un protocol de colaborare cu această asociație, pentru sprijinirea alegerii Vioricăi Dăncilă ca președinte al României. Ca urmare a protocolului, Viorica Dăncilă susține că Gabriel Oprea face parte din conducerea PSD, cu o poziție de vicepreședinte și drept de vot în CEx, funcție obținută ca lider sindical. Imediat ce a aflat, Gabriela Firea a anunțat că se delimitează categoric de Gabriel Oprea.”Doamne, chiar vreţi să ieşim pe uşa din dos a istoriei?”, a fost reacția primarului general.

 

Dăncilă, atacată din interior

Semnalul că zilele Vioricăi Dăncilă la conducerea PSD sunt numărate a fost tras şi de Paul Stănescu, acesta afirmând că partidul “are nevoie de un nou început”. Președintele PSD Olt, Marius Oprescu, a atacat și el conducerea partidului, precizând că strategia pentru alegerile prezidențiale “a fost greșită”. La rândul său, Niculae Bădălău a declarat că partidul “trebuie să aibă un nou început” și că cei care au condus campania electorală trebuie să aibă “bărbăția să își asume eșecul”.

De asemenea, și senatorul Șerban Nicolae este de părere că “Viorica Dăncilă este un coleg cât se poate de decent, e un coleg implicat, pe care te poți baza, dar mi-e greu să cred că este liderul pe care PSD îl poate lua ca stegar, ca voievozii de odinioară, care ridicau paloșul și duceau înainte spre victorie întreaga trupă”.

 

ULTIMA ORĂ

La închiderea ediției, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, se afla la o întâlnire confidențială cu Viorica Dăncilă, la reședința acesteia din Capitală. Discuția ar fi vizat, conform surselor PSD, încercarea lui Ciolacu de a o convinge pe Dăncilă să demisioneze, pentru a nu se mai ajunge, în CEx, cu această temă. Aceleași surse afirmă că Viorica Dăncilă ar fi acceptat și că urmează să renunțe la conducerea PSD.

×