x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noii comuniști români, încurcați de legea capitalistă a partidelor

Noii comuniști români, încurcați de legea capitalistă a partidelor

de Ion Alexandru    |    27 Iul 2020   •   15:45
Noii comuniști români, încurcați de legea capitalistă a partidelor

Autoritatea Electorală Permanentă acuză, într-un raport privind rezultatul controlului efectuat la partidele politice în anul 2020, că formațiunea denumită „Partidul Comunist Român - Secolul XXI” a încălcat legea privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, întrucât nu a publicat informațiile financiare în termenul legal. PCR Secolul XXI este un partid înregistrat la Curtea de Apel București în 2016 și este condus, în calitate de președinte, de Constantin Crețu.

 

Conform AEP, în temeiul prevederilor Legii nr. 334/2006, privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a fost efectuat, în perioada 6 iulie – 7 iulie 2020, un control referitor la verificarea respectării dispozițiilor legale privind îndeplinirea obligațiilor referitoare la transmitrerea de către Partidul Comunist Român - Secolul XXI a raportărilor obligatorii instituite de lege.

Ca urmare a acestor verificări, care au vizat documentele puse la dispoziție de mandatarul formațiunii politice, echipa de control a constatat că Partidul Comunist Român - Secolul XXI a transmis Autorității Electorale Permanente raportul detaliat al veniturilor și cheltuielilor din anul precedent în data de 1 iulie 2020, cu depășirea termenului de 30 aprilie 2020, încălcând dispozițiile legale.

Conform AEP, formațiunea PCR Secolul - XXI nu a transmis instituției, în format electronic, raportările prevăzute de Legea finanțării partidelor politice și a campaniilor electorale, încălcând două prevederi ale acestui act normativ.

 

Aceleași nereguli, constatate și anul trecut

 

Conform legii, partidele politice au obligația de a publica în Monitorul Oficial al României, Partea I, cuantumul total al sumelor mai mari de 500 de salarii de bază minime pe țară realizate ca venituri într-un an fiscal. Publicarea trebuie făcută până la data de 30 aprilie a anului următor. Tot până la această dată, anual, partidele politice au obligația de a depune la Autoritatea Electorală Permanentă un raport detaliat al veniturilor și cheltuielilor realizate în anul precedent, în caz contrar legea aplicând sancțiuni contravenționale cuprinse între 15.000 de lei și 50.000 de lei amendă.

Nu este pentru prima dată când AEP constată încălcarea prevederilor legale de către Partidul Comunist Român Secolul - XXI, același lucru întâmplându-se și în urma controlului efectuat anul trecut, referitor la situațiile financiare ale formațiunii din anul 2018.

 

Înființat în vara anului 2016

 

Partidul Comunist Român - Secolul XXI a luat ființă în data de 27 iunie 2016, prin hotărâre definitivă a Curții de Apel București, fiind înregistrat și în Registrul Partidelor Politice. Conform datelor publicate chiar pe pagina WEB a partidului, formațiunea este condusă, în calitate de președinte, de Constantin Crețu.

Potrivit statutului, Partidul Comunist Român – Secolul XXI este un partid de stânga, „care se adresează întregii societăți civile românești: muncitori, țărani, intelectuali, funcționari, întreprinzători particulari, liber profesioniști, elevi, studenți, pensionari etc. fără deosebire de sex, vârsta, origine etnică, convingeri filozofice sau religioase”. Formațiunea arată că recunoaște și respectă Constituția României, susține separația puterilor în stat și respectă Declarația Universală a Drepturilor Omului.

În cadrul PCR Secolul XXI funcționează, Asociația Femeilor Comuniste - Secolul XXI, Uniunea Tineretului Comunist – Secolul XXI Organizația Pensionarilor și Rezerviștilor Partidului Comunist Român – Secolul XXI.

 

Comuniștii anului 2020, verificați de AEP și găsiți că nu respectă legea „capitalistă”

×