x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Noua conducere aleasă a PSD se distanțează de epoca Dragnea

Noua conducere aleasă a PSD se distanțează de epoca Dragnea

de Ion Alexandru    |    24 Aug 2020   •   09:10
Noua conducere aleasă a PSD se distanțează de epoca Dragnea

Congresul de sâmbătă al social-democraților a stabilit noua echipă de conducere a PSD, prin alegerea, cu funcții depline, a lui Marcel Ciolacu drept președinte. Acesta va fi secondat de Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluţă, Vasile Dâncu, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Claudiu Manda, Titus Corlăţean, Laurenţiu Nistor. Mesajele noii echipe sunt clare: distanțare totală față de epoca Dragnea, în ciuda faptului că, în acea perioadă, partidul a înregistrat, la alegerile generale din anul 2016, cel mai mare scor din istoria sa postdecembristă.

Cel mai optimist dintre noii aleși la conducerea PSD se dovedește a fi ex-premierul Sorin Grindeanu, recent întors în partid, care a declarat că formațiunea pe care o conduce, din funcția de prim-vicepreședinte, va oferi o alternativă benefică la guvernare, după moţiunea de cenzură, şi a criticat furtul de primari. „E timpul să arătăm că PSD nu şi-a pierdut prestigiul, că are cei mai buni oameni care să conducă România, să arătăm că PSD este cel mai bine pregătit partid să conducă ţara, deopotrivă în administraţia locală, cât şi în administraţia centrală. Urmează alegerile locale, avem cei mai buni primari, altfel nu s-ar chinui atât să-i fure de la noi. Cine pleacă acum, că e parlamentar sau ales local, niciodată nu va mai fi un om politic respectat. Laşii nu au ce căuta în viaţa publică şi în mod clar nu au ce căuta în PSD. Aici sunt oameni care au rezistat şi în perioade grele, sunt oameni care nu se apleacă la mâna de arginţi din bugetul statului, aruncaţi de Ludovic Orban”, a afirmat Grindeanu.

 

Teodorovici, votat minoritar în lipsă

 

Congresul PSD a avut loc online, în 39 de centre regionale, votul fiind secret, cu buletine, iar procesele-verbale au fost transmise la centru. Pentru prima funcție în partid a candidat fostul președinte interimar, Marcel Ciolacu, și fostul președinte executiv al PSD Eugen Orlando Teodorovici. 
Primul a primit voturile a 1.310 delegați, în timp ce Teodorovici a fost ales de doar 91 de social-democrați. Acesta nici măcar nu a participat la lucrările congresului. De asemenea, 49 de buletine de vot au fost declarate nule. 

Ciolacu: PSD, folosit ca o cheie la ușile justiției

Din poziția de nou lider al partidului, Marcel Ciolacu și-a anunțat colegii că a sosit momentul ca PSD să se desprindă de trecut. „Sunteţi mulţi care aţi muncit enorm în partid. Aţi avut, la fel ca şi mine, rezultate bune. Aţi construit, la fel ca şi mine, organizaţii puternice. Dar au fost cazuri când munca noastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la uşile justiţiei. Nu ei sunt PSD! Ei aparţin trecutului”, a precizat Ciolacu. Acesta a adăugat că „trebuie să ne rupem de acest trecut. Avem oameni extraordinari, bine pregătiţi, profesionişti, care şi-au demonstrat competenţa fiecare în domeniul său, dar care nu au fost lăsaţi să vină în faţă. PSD s-a bazat, de-a lungul timpului, pe tătuci. Şi, în mod evident, acest lucru nu a făcut bine partidului, şi nici României. Vremea tătucilor a apus”.

 


Schimbare de optică la PSD, odată cu alegerea lui Marcel Ciolacu drept președinte cu drepturi depline

 

 


 

×