x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică O singură femeie și 19 bărbați în componența Guvern. Avocatul Poporului: Este o decizie eminamente politică

O singură femeie și 19 bărbați în componența Guvern. Avocatul Poporului: Este o decizie eminamente politică

23 Dec 2020   •   13:18
O singură femeie și 19 bărbați în componența Guvern. Avocatul Poporului: Este o decizie eminamente politică

Decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare, arată Avocatul Poporului, care a fost sesizat cu privire la componența Guvernului, din perspectiva egalității de șanse între femei și bărbați.

Instituția a început să primească sesizări referitoare la faptul că în componența Guvernului propus de coaliția de guvernare se află o singură femeie și nouăsprezece bărbați, solicitându-i-se în acest sens sesizarea Curţii Constituţionale.

Potrivit dispozițiilor art. 16 alin. (3) din Constituție, funcțiile și demnitățile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condițiile legii, de persoanele care au cetățenia română și domiciliul în țara. Statul român garantează egalitatea de șanse între femei și bărbați pentru ocuparea acestor funcții și demnități, explică Avocatul Poporului.

De asemenea, art. 21 alin. (1) din Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, prevede că instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, civile şi militare, unităţile economice şi sociale, precum şi partidele politice, organizaţiile patronale şi sindicale şi alte entităţi nonprofit, care îşi desfăşoară activitatea în baza unor statute proprii, promovează şi susţin participarea echilibrată a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi la decizie şi adoptă măsurile necesare pentru asigurarea participării echilibrate a femeilor şi bărbaţilor la conducere şi decizie.

„Astfel, opinăm că în domeniul egalității de șanse între femei și bărbați, România a armonizat legislația specifică, în acord cu reglementările internaționale și comunitare în materie, realizând astfel premisele respectării acesteia. Totuși, chiar dacă realizarea egalității de șanse între femei și bărbați este un element important în prevenirea și eliminarea inechităților sociale manifestate la nivelul societății, Avocatul Poporului apreciază că decizia de desemnare a membrilor Cabinetului este una eminamente politică, care aparține exclusiv partidelor din coaliția de guvernare, aceasta urmând a fi confirmată printr-un vot de încredere al Parlamentului. Reamintim faptul că Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituțională doar cu privire la conținutul legilor și ordonanțelor, celelalte acte ale Parlamentului excedând competențelor instituției”, încheie comunicatul.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: avocatul poporului guvern