x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Anunț de la Cotroceni: Președinte neputincios, caut puterea totală

Anunț de la Cotroceni: Președinte neputincios, caut puterea totală

de Ion Alexandru    |    19 Noi 2020   •   08:27
Anunț de la Cotroceni: Președinte neputincios, caut puterea totală

Încă din campania electorală prezidențială din anul 2014, Klaus Iohannis și-a devoalat dorința de a avea un guvern al lui, cu care să se simtă confortabil, constituit în jurul PNL. Timp de șase ani, acest deziderat a fost urmărit constant, președintele devenind explicit în cadrul ultimei conferințe de presă pe care a susținut-o, în urmă cu două zile, la Palatul Cotroceni. „Vom avea o nouă majoritate parlamentară, în jurul PNL, după care voi avea un guvern”, a precizat Iohannis. În 2016, președintele a afirmat că Guvernul Cioloș nu era guvernul lui, apoi, în 2017, că premierii PSD pe care i-a desemnat nu au fost propuși de el, iar în 2020, Guvernul Orban nu au fost ceea ce și-a dorit el, deoarece nu a avut susținerea parlamentară pe care o nutrește.

 

În 17 noiembrie 2020, Klaus Iohannis a dat cărțile pe față și a recunoscut, în cadrul sesiunii de întrebări ale jurnaliștilor, că dorește un guvern pe care să-l conducă personal. Iar pentru asta, are nevoie de un vot, la alegerile din 6 decembrie, care să producă un Parlament dispus să-i predea întreaga putere. Atitudinea este una fără precedent, exclude orice formă de opoziție și urmărește concentrarea întregii decizii politice în mâna unui singur om.

 

Statul sunt eu

 

„Atunci când vom avea o nouă majoritate care se va forma, după alegeri, în jurul Partidului Național Liberal, voi avea un guvern cu care voi putea lucra foarte bine și mă voi implica personal pentru reformarea, pentru modernizarea sistemului de sănătate. Acest lucru pot să îl promit românilor de pe acum. (…) Acum, speranța mea și a multor români este ca, după alegeri, să se constituie o nouă majoritate parlamentară, o majoritate parlamentară în jurul Partidului Național Liberal, care, împreună cu mine, poate să se apuce la modul cel mai serios de reformarea marilor sisteme publice, fiindcă altfel România nu poate să meargă mai departe”, a declarat, marți, Klaus Iohannis.

 

Un Executiv cu care să mă simt confortabil

 

Nu este pentru prima dată când președintele își expune acest plan, însă niciodată nu a făcut-o atât de transparent. Încă din 2015, când abia își preluase primul mandat la Cotroceni, Iohannis a cerut „guvernul lui”, în condițiile în care, la Palatul Victoria, se afla Victor Ponta. 

  • În 22 ianuarie 2015, Klaus Iohannis spunea, într-un interviu: „Este nevoie de un guvern cu care să lucrez pe aceleaşi principii, pe aceeaşi planificare. Da, eu îmi doresc un Guvern PNL. Nu fac niciun secret din asta. Cu acel guvern, veţi vedea ce înseamnă o colaborare preşedinte-guvern. Una e ce avem acum (Guvernul Ponta – n.red.), alta e dacă vom avea un Guvern cu care mă simt confortabil. Dacă merg la Bruxelles, să pot să spun: guvernul meu şi cu mine vă propun acest lucru”. 

 

Guvernul Cioloș nu e al meu

 

În toamna anului 2015, după presiunile exercitate asupra Guvernului Ponta, ca urmare a tragediei de la clubul Colectiv, premierul a demisionat, fiind instalat cabinetul tehnocrat. Iohannis a ținut să precizeze, la scurt timp, că nici acela nu e „guvernul lui”. Iar ulterior, după ce PSD a câștigat alegerile parlamentare din 2016, s-a derobat de orice responsabilitate cu privire la desemnarea premierului.

  • La 25 aprilie 2016, președintele declara: „Unii au vorbit despre acest Guvern (Cioloș - n.red.) ca și cum ar fi al meu. Nu e Guvernul meu! Acest Guvern a fost o soluție, până la alegerile din toamna acestui an, generat de o situație de criza și la care au subscris toate partidele politice”.

  • 4 iulie 2017, Klaus Iohannis, după desemnarea celui de-al doilea premier de la PSD: „La consultări, această majoritate a propus o persoană, eu am acceptat. Nu este propunerea mea. Este propunerea PSD și PSD răspunde integral de prestația domnului prim-ministru Tudose”.

Klaus Iohannis: „Trebuie o majoritate parlamentară în jurul PNL”. „Voi avea un guvern”. „Mă voi implica personal”

 

Parlamentul, cea mai mare piedică în realizarea planului

Klaus Iohannis a explicat, în conferința de presă de marți, și de ce niciunul dintre guvernele instalate la Palatul Victoria, altele decât PSD, în ultimii patru ani, nu a fost al lui. „A fost, de la sfârșitul lui 2015, un an de zile un guvern tehnic, minoritar, care, din păcate, nu a reușit să miște multe și nici nu s-a așteptat cineva să facă o reformă un guvern interimar”, a subliniat acesta. Mai mult, președintele lasă de înțeles că nici Guvernul PNL aflat în prezent în funcție nu este tocmai al lui. „Guvernul Orban este un guvern interimar până la alegeri, pe o perioadă foarte scurtă de mandat, cu minoritate în Parlament, și evident că, în aceste condiții, nu cred că s-a așteptat cineva să facă reforme”, susține Iohannis.

Președintele vine și cu soluția de rezolvare: „Reformele se fac cu o majoritate parlamentară solidă, care sprijină Guvernul și care înțelege nevoia de reformă. Noi am avut din 2016 până la sfârșitul anului trecut diverse guverne pesediste. Ba și le-au dat jos singuri, ba le-au dat jos alții, însă au avut și o majoritate parlamentară care nu le-a folosit la absolut nimic decât la irosirea banului public. Este clară nevoia de reformare a sistemului de sănătate, este la fel de clară nevoia reformării sistemului educațional, este la fel de clară nevoia îmbunătățirii arhitecturii statului și toate acestea se fac și vor putea fi făcute după alegeri, când avem o majoritate serioasă în Parlament cu care se poate lucra”.

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis