x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Ocolirea Parlamentului cu prelungirea stării de alerta, planul „B” al Guvernului. PSD va depune moțiune de cenzură

Ocolirea Parlamentului cu prelungirea stării de alerta, planul „B” al Guvernului. PSD va depune moțiune de cenzură

de Ion Alexandru    |    18 Iun 2020   •   07:22
Ocolirea Parlamentului cu prelungirea stării de alerta, planul „B” al Guvernului. PSD va depune moțiune de cenzură
Sursa foto: RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

Evoluție fără precedent în criza generată de epidemia de coronavirus. Guvernul Orban nu a solicitat, așa cum prevede Legea nr. 55/2020, încuviințarea Parlamentului cu privire la prelungirea stării de alertă, forul legslativ fiind doar informat că această măsută a fost decisă, unilateral, de către Executiv. Surse politice declară că decizia a fost luată după ce PSD a anunțat că nu va vota decât o prelungire cu 15 zile, iar ALDE și Pro România nu vor încuviința această măsură. Aceleași surse arată că, pe ultima sută de metri, a fost aleasă această variantă de ocolire a Parlamentului, după ce, anterior, pe masa guvernanților s-ar fi aflat planul instituirii, prin decret, a stării de urgență. Liderul PSD, Marcel Ciolacu, îl acuză pe premierul Orban de abuz de putere și anunță că, în prima zi după expirarea stării de alertă, va fi depusă o moțiune de cenzură.

Comisiile reunite ale Camerei Deputaților și Senatului ar fi trebuit, ieri dimineață, să se întrunească pentru a examina Hotărârea de Guvern prin care Excutivul dorea să fi e prelungită starea de alertă, cu 30 de zile, precum și măsurile aplicabile pentru această perioadă, după care Plenul reunit al celor două Camere ar fi trebuit să supună la vot, cu eventuale modificări, acest act normativ. Lucrurile s-au blocat, însă, după ce, marți seară, Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial, iar, ieri dimineață, președintele Camerei Deputaților a luat, oficial, act de maniera în care Guvernul Orban ocolește Parlamentul în această chestiune.

Concret, prim-ministrul Ludovic Orban a expediat Parlamentului o adresă, în care scrie: „Stimate domnule președinte, în condițiile articolului 4, alineat 1, din Legea nr. 55/2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vă transmitem spre informare Hotărârea Guvernului nr. 476/16.06.2020, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe toată durata acesteiea pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”. În urma acestei adrese, lucrările Parlamentului cu privire la acest obiect au fost suspendate.

Legea: propunerea trebuie aprobată

Partidele parlamentare, în special PSD, Pro România și ALDE, acuză acest demers al Executivului ca fi ind un abuz de putere și o încălcare gravă a legii. Conform articolului 4, din Legea nr 55/2020, la alineatul 1, „Starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alertă poate fi prelungită, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne”. Pentru ca la alineatul al treilea al aceluiași articol să se prevadă faptul că, atunci „când starea de alertă se instituie pe cel puțin jumătate din unitățile administrativ-teritoriale de pe teritoriul țării, măsura se supune încuviințării Parlamentului.

Parlamentul se pronunță în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviințare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviințare, starea de alertă încetează de îndată”, iar la alineatul al patrulea se prevede că „Parlamentul poate încuviința măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări”.

 

Scrisoare către premier

PSD, care are cel mai numeros grup în cele două Camere ale Parlamentului, a anunțat că dorea să modifice Hotărârea de Guvern, în sensul ca prelungirea stării de alertă să fi e făcută pentru o perioadă de maximum 15 zile, timp în care, pe lângă alte relaxări, să fie dispusă deschiderea restaurantelor și a spitalelor pentru bolnavii cronici.

Măsuri care nu sunt prevăzute în HG-ul emis de Guvernul Orban și adus la cunoștința Parlamentului. Marcel Ciolacu și Robert Cazanciuc, în calitate de președinți ai Senatului și Camerei Deputaților, i-au transmis, ieri, o scrisoare premierului Orban, prin care îi cer să retransmită documentele către Parlament, cu respectarea legii, în vederea aprobării actului normativ. În formula transmisă ieri, Parlamentul nu o va supune la vot.

Se strâng semnături pentru înlăturarea Guvernului

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, că „am asistat la cel mai mare abuz de putere din România. Ocolirea Parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertăți”. „Restrângerea de drepturi nu se poate face fără lege în Parlament. Vom face o trimitere la CCR, vom face o sesizare. Începând de astăzi PSD începe munca pentru moțiunea de cenzură, vom strânge semnături și vom depune moțiune la adresa guvernului a doua zi după ce starea de alertă se va încheia”, a adăugat președintele Camerei Deputaților. Anterior, surse parlamentare vorbeau chiar despre emiterea unui nou act normativ sau modificarea Legii nr. 55/2020 și, inclusiv, de depunerea unei plângeri penale împotriva lui Ludovic Orban, pentru abuz în serviciu.

 

Acum câteva zile, Orban spunea că, fără votul Parlamentului, nu vom mai avea stare de alertă

Hotărârea Guvernului prin care a fost prelungită, începând de ieri, cu 30 de zile, starea de alertă la nivel naţional, a început să-și producă efectele juridice, în ciuda faptului că Parlamentul nu a supus-o votului aprobării sau respingerii. „Jurnalul” a dezvăluit, la începutul acestei săptămâni, faptul că puterea a căutat mai multe variante prin care să ocolească votul Parlamentului. Una dintre variantele de lucru despre care se vorbește că se afl au pe masa PNL ar fi fost aceea ca întregul conţinut al HG-ului privind prelungirea stării de alertă să fie inserat într-un nou decret prezidenţial privind instituirea stării de urgenţă. Însă, și acest document ar fi trebuit să fie aprobat de Legislativ.

Tot la începutul acestei săptămâni, premierul Ludovic Orban preciza, la întrebarea unui jurnalist, că, în cazul în care Parlamentul va respinge prelungirea stării de alertă, „nu vom mai avea stare de alertă”, recunoscând, practi c, în mod contrar acţiunii de ieri, că Parlamentul este suveran în această chestiune. Tot din surse politi ce mai aflăm că, în fapt, guvernanţii au căutat o metodă de a insti tui starea de alertă pentru 30 de zile, cu ocolirea Parlamentului, deoarece, pe data de 9 iulie, la Curtea Constituţională va fi analizată sesizarea Avocatului Poporului cu privire la excepţia de neconsti tuţionalitate a mai multor arti cole din Legea 55/2020.

Unul dintre subiectele dezbătute se referă exact la o încălcare a principiului separaţiei puterilor în stat, în sensul că Hotărârile de Guvern nu fac parte din actele supuse validării de către Parlament. Însă, o eventuală decizie de neconstituţionalitate a acestei legi și-ar produce efectele juridice odată sau chiar după expirarea prelungirii stării de alertă. Existând, totodată, și riscul ca, odată picată legea, singurul instrument prin care poate fi instituită starea de alertă să rămână OUG 21/2004, prin care, însă, nu pot fi restrânse drepturi și libertăţi fundamentale.

×