x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Opoziţia lasă în ofsaid Guvernul PNL cu dublarea alocaţiilor pentru copii. „Ordonanţa 20%” va fi trântită de Parlament

Opoziţia lasă în ofsaid Guvernul PNL cu dublarea alocaţiilor pentru copii. „Ordonanţa 20%” va fi trântită de Parlament

de Ion Alexandru    |    11 Aug 2020   •   08:10
Opoziţia lasă în ofsaid Guvernul PNL cu dublarea alocaţiilor pentru copii. „Ordonanţa 20%” va fi trântită de Parlament
Sursa foto: Lucian Alecu

Ordonanța de Urgență a Guvernului, prin care dublarea alocațiilor ar urma să se facă etapizat, până în anul 2020, va fi adoptată, prin lege, de către Parlament, însă în sensul revenirii la prevederile referitoare la punerea de îndată în aplicare a majorării acestor indemnizații.

Biroul Permanent al Senatului a decis ca Ordonanța să intre, astăzi, pe ordinea de zi a Comisiei pentru Muncă, unde va fi eliminat articolul care prevede o majorare cu doar 20 la sută a alocațiilor, pentru anul în curs, după care actul normativ va fi supus votului plenului Senatului, în procedură de urgență. De aici, Ordonanța va fi transmisă Camerei Deputaților, care este și forul decizional, procesul parlamentar încheindu-se, pe acest subiect, cel mai probabil în plină campanie electorală pentru alegerile locale.

 

Planul Guvernului Orban de a ignora atât legea adoptată de Parlament și promulgată de președinte, precum și decizia CCR riscă să fie dat peste cap, chiar la debutul campaniei electorale pentru alegerile locale. Ieri, conducerea Senatului, prima cameră sesizată cu adoptarea unei legi de aprobare a OUG prin care cuantumul majorării alocațiilor, pentru anul în curs, ar urma să fie de doar 20 de procente, a înaintat proiectul Comisiei pentru Muncă. Social-democrații împreună cu parlamentarii PPUSL, ai ALDE și ai Pro România intenționează să elimine exact această prevedere din actul Guvernului și să se aplice legea. Mai exact, dublarea alocațiilor să fie făcută începând cu anul 2020, nu eșalonat până în anul 2020.


Decizia Executivului își produce deja efectele, iar majorarea propusă vine după ce Curtea Constituțională a respins sesizarea de neconstituționalitate a unei alte legi, prin care a fost respinsă Ordonanța de Urgență de prorogare a termenului dublării alocațiilor, pentru data de 1 august. Judecătorii CCR au precizat, în unanimitate, că Guvernul este obligat să pună în aplicare o lege adoptată de Parlament și promulgată de președintele României, iar, dacă nu are banii suficienți, să vină cu o inițiativă legislativă sau să opereze o rectificare bugetară prin care să asigure alocarea acestor fonduri. Conform unor surse guvernamentale, Guvernul intenționează să adopte chiar în cursul acestei săptămâni o rectificare bugetară, în care, însă, nu este prevăzută dublarea cuantumului alocațiilor de stat, ci doar acea majorare de 20 de procente.

 

Problema va fi tranșată în timpul campaniei electorale

Juridic, în acest moment operează Ordonanța Guvernului, care se aplică imediat ce este publicată în Monitorul Oficial. Aplicabilitatea încetează dacă Parlamentul emite o lege de respingere a acestei ordonanțe. PSD, ALDE, Pro România și parlamentarii PPUSL au majoritate în Senat și, fără probleme, vor modifica actul Guvernului. Chiar dacă procedura este una de urgență, legea de modificare are slabe șanse să fie adoptată și de Camera Deputaților (forul decizional) înainte de operarea rectificării bugetare. Pe de altă parte, după ce și deputații - majoritari de la PSD, ALDE, Pro România si PPUSL - ar urma să adopte legea tot în sensul dublării, de anul acesta, a alocațiilor, actul normativ poate fi contestat de către Executiv sau de către PNL la Curtea Constituțională. Și după ce ajunge la promulgare, pe masa președintelui, legea poate fi fie întoarsă la reexaminare, fie retrimisă la CCR. Acest lucru poate însemna că o tranșare finală a problemei să se suprapună peste campania electorală aferentă alegerilor locale din data de 27 septembrie. 

Deși pare că, temporar, Guvernul se află în avantaj din punct de vedere al calendarului, PNL va avea bătăi de cap nu doar cu dublarea alocațiilor, dar și cu majorarea pensiilor, cu 40 la sută. Executivul dorește să majoreze pensiile doar cu 14 la sută, iar restul drepturilor prevăzute de lege să fie acordat, eșalonat, tot până în anul 2020. Din punct de vedere juridic și constituțional, nu există nicio diferență între obligația Guvernului de a dubla alocațiile chiar de anul acesta și de a majora pensiile cu 40% începând cu 1 septembrie. Iar considerentele reținute de CCR, prin decizie definitivă și general obligatorie, pe tema alocațiilor au transpunere directă și în eventualitatea în care liberalii vor încerca să “fenteze” și legea pensiilor.

 


PSD, ALDE, Pro România și PPUSL vor ca legea dublării indemnizaților pentru copii să fie aplicată așa cum a stabilit Parlamentul

 

×