x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Oprea vede invers

Oprea vede invers

19 Ian 2011   •   14:10
Oprea vede invers

Ministrul Apărării, Gabriel Oprea, a ieşit ieri la contraatac, ca răspuns la protestul pensionarilor militari. Într-o conferinţă de presă, ministrul a ţinut să prezinte personal situaţia procesului de recalculare "pentru a lămuri anumite aspecte care sunt insuficient înţelese şi pentru a demonta punct cu punct minciunile care s-au spus în această săptămână". Oprea a susţinut că "s-a minţit cu cifrele oficiale pe masă, s-a făcut abstracţie în mod voit de tot ceea ce au comunicat reprezentanţii ministerului, s-au prezentat date incomplete, s-au făcut confuzii deliberate între cei care au lucrat în Ministerul Apărării Naţionale şi cei care au lucrat în alte instituţii, s-au lansat atacuri împotriva celor care au vorbit în numele MApN" .

Ministrul Apărării a reafirmat că toate pensiile celor cu stagiul militar complet care primeau sub 3.000 de lei au crescut prin recalculare. "Acest lu­cru îl poate verifica oricine în­ce­pând de acum", a precizat Gabriel Oprea. Începând de ieri, pe site-ul mi­nisterului (www.mapn.ro), cei interesaţi pot găsi toate pensiile rezultate în urma procesului de recalculare.

Pensionarii militari pot suna de acum la numărul de telefon  0800.808.880 (apel gratuit în reţeaua Romtelecom), între orele 8:00 şi 20:00, şi pot cere detalii despre procesul de recalculare sau despre situaţia propriului dosar.

Pe site-ul MApN "va fi prezentată situaţia oficială şi la zi a acestui proces, iar cei interesaţi vor găsi toate pensiile recalculate şi detaliile afe­rente fiecărui caz în parte. Evident nu vor fi afişate numele, pentru că legea interzice acest lucru, dar vor fi prezentate pe fiecare caz în parte gradul, stagiul militar complet sau incomplet, pensia medie, pensia recalculată şi creşterea sau scăderea rezultată", a mai precizat ministrul Oprea. Potrivit acestuia, nici cei cu stagiul militar incomplet n-ar trebui să se plângă, pentru că din dosarele procesate până acum ale celor cu pensii sub 3.000 de lei reiese că apro­ximativ 80% din pensii au crescut.

"Zilnic, circa 1.000 de dosare de recalculare sunt procesate zilnic de 5.000 de oameni. Munca acestor oameni este hulită de cei care încearcă să târască armata în dispute politice. Am asistat în ultimele zile la un atac sistematic la adresa instituţiei militare. O spun foarte clar şi răspicat: să le fie ruşine! Celor care îşi bat joc de munca acestor mii de oameni. Militarii implcaţi în procesul de recalculare nu fac decât să aplice legea, nu sunt obligaţi să suporte injuriile unor indivizi care nu ştiu ce înseamnă armata şi, în general, ce înseamnă apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (…) Îi somez pe toţi cei care vor să facă jocuri politicianiste pe seama armatei să lase această instituţie fundamentală a sta­tului român în pace şi să nu o târască în mocirla lor. Pentru mine este evident că miza acestei campanii furibunde pe care o susţin anumite partide, acest linşaj mediatic, este opera celor care vor cu orice preţ să câştige voturi pe spinarea militarilor. Mă refer la politicieni iresponsabili, care mint şi manipulează doar de dragul procentelor din sondaje. Scopul lor este să-i întoarcă pe militari împotriva militarilor şi pe toţi împotriva propriei ţări. Asta este politica pe care vor unii să o facă", a susţinut mi­nistrul Apărării.  

Potrivit declaraţiilor de presă făcute ieri, situaţia procesului de recalculare din acest moment este următoarea:  66.389, adică circa 82% din totalul beneficiarilor, au mers la centrele militare pentru obţinerea adeverinţelor de venit. La Direcţia Financiar-Contabilă au sosit 52 de mii de dosare, iar dintre acestea au fost procesate 25.798. Din cele procesate, 3.272 se referă la pensionari mi­litari cu carieră completă şi 22.526, la cei cu stagiul incomplet.

Astfel, pentru 1.913 pensionari cu stagiul militar complet, pensiile cresc, iar în cazul pensiilor peste 3.000 de lei, pentru 717 cresc, iar pentru 642 scad. În cazul pensio­na­rilor cu carieră militară incompletă,  din cele 19.262 de pensii sub 3.000 de lei, în cazul a 15.104 este vorba despre o majorare, iar pentru 4.158, despre o reducere. De asemenea, din cele 3.264 de pensii peste 3.000 de lei, din categoria pensionarilor cu carieră militară incompletă, 559 pensii vor fi majorate, iar 2.705 scad.

Ministrul Apărării a mai precizat că pensionarii militari ale căror dosare nu au fost încă procesate şi care, potrivit legii, au primit o pensie recalculată la nivelul salariului mediu pe economie vor primi retroactiv pensiile care li se cuvin de la 1 ianua­rie anul acesta. Gabriel Oprea a făcut referiri şi la situaţia celor care au fost trecuţi în rezervă înainte de în­che­ierea carierei militare: "Aceştia au beneficiat pe bună dreptate de măsuri de protecţie, primind plăţi compensatorii şi ajutoare stabilite de lege în funcţie de vechime. De exemplu, ca studiu de caz, a existat situaţia în care un ofiţer, ma­ior, care a ieşit anticipat la pensie la 40 de ani şi a primit plăţi compensatorii şi ajutoare în sumă totală netă de peste un miliard de lei vechi, pensie anticipată aferentă şi posibilitatea de a practica în conti­nua­re alte profesii. Nu spun că această măsură a fost greşită, dimpotrivă. România trebuia să-şi re­for­meze armata, iar aceasta a fost soluţia cea mai bună şi cea care a garantat militarilor respectul cuvenit".

Ministrul Apărării a replicat celor care au atacat procedura de derulare a procesului de recalculare susţinând "ideea că militarii au fost puşi pe drumuri sau că au fost forţaţi să aducă adeverinţele este o pur şi simplu minciună neruşinată. Singurul drum pe care militarii l-au avut de făcut a fost la centrul militar de care aparţin pentru a completa un formular. Mai departe exclusiv a fost responsabilitatea asumată de minister".

Gabriel Oprea a ţinut să transmi­tă pensionarilor militari să nu se lase manipulaţi, să nu devină instrumente sau victime ale dezinformării şi să nu se lase influenţaţi de comentariile tendenţioase.




Situaţia pensiilor recalculate: din 25.798, cresc 18.293


MApN a postat pe site-ul instituţiei situaţia recalculării pensiilor militare, pe baza adeverinţelor de venit, din care reiese că numărul dosarelor procesate este de 25.798, iar în 18.293 de cazuri pensiile cresc.

Astfel, din cele 3.272 de dosare ale pensionarilor cu carieră militară completă, toate pensiile de până în 3.000 de lei cresc, adică pentru 1.913 pensionari militari, iar, în cazul pensiilor peste 3.000 lei, pentru 717 cresc, iar 642 scad.

În cazul pensionarilor cu carieră militară incompletă, din totalul de 22.526 de dosare analizate, din cele 19.262 de pensii sub 3.000 de lei, în cazul a 15.104 este vorba despre o majorare, iar pentru 4.158 despre o reducere.

De asemenea, din cele 3.264 de pensii peste 3.000 de lei, din categoria pensionarilor cu carieră militară incompletă, 559 pensii vor fi majorate, iar 2.705 scad.

Gabriel Oprea a anunţat că pensionarii militari au la dispoziţie un număr de telefon la care pot suna gratuit pentru a afla detalii despre acest proces şi despre propriul dosar.

"Pensionarii militari au la dispoziţie şi un număr de telefon ce poate fi apelat gratuit din reţeaua Romtelecom, de luni până vineri, de la ora 08.00 la ora 20.00. Numărul de telefon este 0800.808.880 şi este deservit de mai mulţi operatori", a mai spus Gabriel Oprea.


×