x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban, despre începutul anului școlar: Fiecare școală a avut propria organizare/ La școală, copilul este în siguranță

Orban, despre începutul anului școlar: Fiecare școală a avut propria organizare/ La școală, copilul este în siguranță

15 Sep 2020   •   14:23
Orban, despre începutul anului școlar: Fiecare școală a avut propria organizare/ La școală, copilul este în siguranță
Sursa foto: Lucian Alecu

La începutul anului școlar, fiecare unitate de învățământ a avut propria organizare, iar profesorii au comunicat cu părinții alături de care au stabilit anumite reguli, a afirmat premierul Ludovic Orban, marți, la sediul PNL.

„Fiecare şcoală a avut propria organizare. Şcoala nu poate să controleze ce se întâmplă în afara şcolii. Fiecare director de şcoală, fiecare diriginte de clasă, fiecare învăţător a comunicat cu părinţii şi au stabilit anumite reguli. Regulile respective nu au fost standard. Noi am impus nişte reguli care au fost respectate şi sălile au fost pregătite, dezinfectate, au existat măşti, copiii au purtat mască, există distanţarea fizică, atât cât este posibil, în structura şcolilor, aşa cum este ea. Noi am luat toate măsurile care puteau fi luate şi pentru a sprijini autorităţile locale, pe lângă alocările pe care le-am făcut din Fondul de rezervă, sumele de echilibrare. Încă de acum o lună de zile am dezbătut şi am aprobat OUG prin care am alocat 175 de milioane. Autorităţile locale ştiu foarte bine că au posibilitatea să deconteze orice cheltuială cu tablete", a spus Orban.

De asemnea, Orban a menționat că la școală copiii sunt în siguranță, iar rezultatele pregătirilor vor fi văzute peste două săptămâni.

„În ceea ce priveşte deschiderea şcolii, vreau să spun doar atât, trei săptămâni a fost ceva, o nebunie parcă era prezentată o deschidere de an şcolar, toată lumea a fost speriată. Nu s-a întâmplat aşa cum au fost prezentate evenimentele. Vom vedea rezultatele peste două săptămâni. La şcoală, copilul este în siguranţă şi le transmit părinţilor acest mesaj. La şcoală, copiii poartă mască, la şcoală, copiii sunt sub supravegherea cadrelor didactice. Riscul de îmbolnăvire a unui copil la şcoală este minim. La şcoală, copiii sunt mai în siguranţă decât când sunt liberi, când nu sunt sub supravegherea părinţilor, poate mulţi care nu au fost luaţi de părinţi de la şcoală sau s-au dus ei împreună, fără mască, în diferite locuri, dar la şcoală, copiii sunt în siguranţă. Şi cadrele didactice, managementul şcolilor iau toate măsurile astfel încât riscul de răspândire a virusului la şcoală să fie minim", a mai afirmat șeful Executivului.

În ceea ce privește tabletele pentru copii, Orban a menționat că sunt două tipuri - cele care pot fi achiziţionate de autorităţile locale sau de unităţile şcolare, pentru care se decontează, în limita a 100 de milioane de euro, din fonduri europene puse la dispoziţie de Guvernul României, precum şi tabletele care au fost achiziţionate de ONAC, prin sistem centralizat, pentru care s-a semnat contractul pentru 82.000 de bucăţi.

„Sigur că ele vor fi direcţionate în regiuni, astfel încât să ajungă la şcoală, în cursul acestei săptămâni este prevăzut în contract. Unde nu au ajuns tabletele, încă o dată repet, şcolile sunt în proprietatea localităţilor, cheltuielile de investiţii, cheltuielile cu materiale, servicii sunt făcute de cel care administrează proprietatea, adică de autoritatea locală. Achiziţia de măşti, achiziţia de tablete, achiziţia de echipamente trebuie făcută de autorităţile locale. Noi am făcut această licitaţie pentru a pune la dispoziţia autorităţilor locale tabletele pe care am putut să le achiziţionăm în sistem centralizat, care sunt mai mult nişte tablete de intervenţie care trebuie să suplimenteze locurile în care nu s-au achiziţionat suficiente tablete, dar, mai mult decât să alocăm 100 de milioane de euro, gândiţi-vă 100 de milioane de euro înseamnă, dacă tableta este cam 200 de euro, înseamnă 500.000 de tablete care pot fi achiziţionate de autorităţile locale pentru care (...) este mult mai uşor să facă achiziţii, pentru că nu trebuie să facă procedurile de licitaţie conform legislaţiei în vigoare, pot să facă o procedură simplificată", a mai spus acesta.

×