x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Orban vrea consultări politice pentru amânarea alegerilor locale

Orban vrea consultări politice pentru amânarea alegerilor locale

de Ion Alexandru    |    24 Mar 2020   •   09:12
Orban vrea consultări politice pentru amânarea alegerilor locale
Pandemia de COVID-19 a dat peste cap toate planurile, proiectele și acțiunile politice în România, într-un an electoral care se anunța a fi unul mai mult decât aglomerat. Dacă până în urmă cu o lună lucrurile păreau să fi fost tranșate, în sensul organizării alegerilor parlamentare anticipate la sfârșitul lunii iunie, împreună cu alegerile locale, de această dată liberalii vor să obțină un acord politic pentru amânarea scrutinului aferent alegerii primmarilor, consilierilor și președinților de consilii județene. Totuși, surse politice afirmă că agenda PNL nu a renunțat la alegeri anticipate parlamentare, dar acestea să fie organizate odată cu cele locale, în prima parte a lunii septembrie.
 
Ludovic Orban urmează ca, imediat după ce va ieși din autoizolarea de la Vila Lac 1, să-i recheme la consultări, la Palatul Victoria, pe liderii partidelor politice parlamentare, pentru a tranșa chestiunea alegerilor care urmează să aibă loc în acest an, în contextul pandemiei de coronavirus. Fiind instalat ca un Guvern de criză, Cabinetul Orban are, de altfel, trecut ca principală prioritate în Programul de Guvernare organizarea alegerilor locale și parlamentare, program care, odată validat de Parlament, a devenit obligatoriu pentru Executiv. Pe de altă parte însă, criza din sănătate, urmată de declanșarea stării de urgență la nivel național, a dat efectiv peste cap întregul calendar electoral, atât pe cel oficial, cât și pe cel neoficial.

Astfel, dacă înainte de instalarea, pentru a doua oară, la Palatul Victoria a Guvernului Orban, premierul invitase la consultări liderii partidelor politice parlamentare pentru a „bate în cuie” un calendar care să vizeze dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor legislative anticipate, odată cu cele locale, de această dată discuțiile vizează amânarea. Concret, Orban vrea să amâne alegerile locale cu trei luni și organizarea acestora după vacanța parlamentară, în cursul lunii septembrie. Însă ar dori să obțină un acord politic pentru comasarea acestor alegeri cu cele parlamentare anticipate. În condițiile în care alegerile legislative la termen urmează să aibă loc în cursul lunii noiembrie.
 
Dacă planul este acceptat, urmează și o criză politică
Din punct de vedere legal și constituțional, o asemenea amânare a alegerilor locale nu poate fi făcută decât printr-o lege adoptată de Parlament. Fiind vorba despre o lege organică, este nevoie de voința Legislativului, fiind, conform surselor citate, exclusă emiterea unei Ordonanțe de Urgență în acest sens sau a unei asumări a răspunderii Guvernului. De altfel, posibila prelungire a crizei sanitare ar face improbabilă organizarea alegerilor locale în luna iunie a acestui an și, ulterior, pe perioada vacanței de vară.
În altă ordine de idei, comasarea alegerilor din septembrie cu cele generale ar însemna, la rândul ei, parcurgerea unor etape constituționale prealabile, dar și a suprapunerii a trei crize: cea sanitară, cea economică, rezultată din prima, și cea politică. Deoarece, pentru a se organiza alegeri parlamentare anticipate, Guvernul Orban trebuie să demisioneze, două propuneri de premier formulate de președinte să fie respinse de Parlament, iar, la 60 de zile de la acel moment, Legislativul să fie dizolvat. Această perspectivă este una mai mult decât sumbră.
Rămâne de văzut dacă, în noile condiții socio-economice, partidele politice vor achiesa la un asemenea scenariu.
 

 

×