x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică PDL deschide umbrela Ioanei Băsescu

PDL deschide umbrela Ioanei Băsescu

de Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea-Ovedenie    |    07 Sep 2011   •   21:00
PDL deschide umbrela  Ioanei Băsescu

In august anul trecut consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu posta pe un blog un basm politic care le punea la un loc pe Alba ca Zapada, Fetita cu chibrituri, Scufita Rosie si chiar Mos Craciun, in previziunile electorale ale anului viitor. S-au facut speculatii in identificarea for­ma­tiu­nilor politice ascunse dupa perso­najele de poveste, Alba ca Zapada fiind indentificata cel mai des cu PDL. Recent, chiar presedintele Basescu a aratat cu degetul catre PDL.

La un an de la postarea originala, sociologul Lazaroiu revine cu explicatii si, in interviuri repetate, reia ideea aparitiei partidului Alba ca Zapada, care trebuie sa se formeze pana la alegerile de anul viitor si care s-ar vrea a fi o platforma de centru-dreapta, care sa capteze nu numai partide, ci si miscari civice. 'Alba ca Zapada n-a fost o fantezie. Se vede ca se poate coagula o platforma de centru-dreapta in Romania. Peste 50% din romani au convingeri de centru-dreapta, iar PDL nu e capabil sa capteze acest bazin. Nu cred ca alt partid ar reusi. Trebuie o constructie mult mai larga. (...) Poate fi o coalitie intre miscari civice si partide, nu o CDR. Trebuie altfel omogenizate', a prezentat pe larg ideea Sebastian Lazaroiu marti seara, la B1TV. Noua formula a primit si un nume, 'Miscarea Populara', si, la bursa zvonurilor, ea ar urma sa cuprinda, pe langa PDL, si UNPR, partid de centru-stanga insa, dar si Partidul Eco­logist Roman si diverse institute de casa ale puterii, precum Institutul de Studii Populare al lui Valeriu Stoica sau Fundatia lui Teodor Baconschi.

Ideea enuntata de sociologul de serviciu Sebastian Lazaroiu le este pe plac liderilor PDL, care, oficial, prin declaratii publice, acrediteaza ideea necesitatii infiintarii acestei Miscari Populare, desi neaga vehement ca ar fi existat vreo discutie la nivel de partid. Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor, a explicat pentru Jurnalul National ca demersul construirii unei platforme de centru-dreapta este unul 'firesc', avand in vedere coalizarea opozitiei in formula USL, iar PDL, partidul cel mai mare de centru-dreapta, poate deveni initiatorul acestei miscari. Anastase spune ca 'este nevoie' de acest proiect si ca ar sprijini infiintarea sa, dar la nivel de partid nu s-a discutat deocamdata acest subiect. Cat priveste numele acreditat public de 'Miscarea Populara', Anastase il explica prin apartenenta PDL la Partidul Popular European.

Prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde a declarat Mediafax ca ar trebui sa aiba loc o discutie in forul de conducere al partidului in aceasta toamna pe acest subiect, purtatorul de cuvant Sever Voinescu spune ca aceasta constructie trebuia facuta 'de ieri', iar liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, spune ca ideea 'e de bun augur' si aceasta miscare va trebui sa functioneze ca un partid.

In schimb, europarlamentarul Cristian Preda, care se exprimase si impotriva schimbarii denumirii partidului din PDL in Partidul Popular, spune pentru Jurnalul National ca deocamdata este vorba despre 'fumigene politice', nu idei serioase, care vin din partea unei persoane ce nici macar nu este membru PDL, Sebastian Lazaroiu. Preda a explicat ca, desi exista un mare potential pentru formarea unei astfel de miscari, in opinia sa ar fi mai interesanta acum infiintarea unui partid care sa repre­zinte un anumit tip de electori, nu a unui alt partid de tip catch-all, cum este de altfel si PDL. 'Ar fi o provocare sa faci un astfel de partid, pentru un anume tip de electori, decat un partid care sa marite toate fetele nemaritate', spune Preda.

Ioana Basescu tace malc, UNPR si PER refuza
Intamplator sau nu, lansarea temei unei platforme de centru-dreapta coalizata in jurul PDL coincide cu tendintele de rebranduire a partidului, dar mai ales cu posibilitatea dizolvarii PDL ca urmare a 'greselii' facute de secretarul gene­ral, care nu a depus la timp, la tribunal, actele necesare modificarii statutului partidului, dosarul judecandu-se chiar azi. De asemenea, miscarea se suprapune cu demersurile fiicei presedintelui Basescu, Ioana Basescu, care inca din aprilie a cerut OSIM inregistrarea marcii 'Miscarea Populara'. Fiica cea mare a presedintelui nu a suflat la acel moment o vorba despre intentiile pe care le are, insa analistii au interpretat ca ar fi vorba de o viitoare miscare civica sau chiar un partid politic.

Acum, cand in PDL se discuta intens despre crearea Miscarii, Ioana Basescu adopta aceeasi tactica: tace. Contactata de Jurnalul National, 'proprietara' Miscarii Populare nici nu a asteptat sa terminam intrebarea ca ne-a trantit telefonul in nas, spunandu-ne sec 'La revedere!'.

Cert este ca solicitarea sa de inre­gistrare a marcii este aproape de finalizare. 'Cererea este in procedura, se va finaliza curand, pentru ca se implineste termenul legal de 6 luni. Cum nu s-a depus nici o opozitie, se poate anticipa o inregistrare', a precizat pentru Jurnalul National purtatorul de cuvant al OSIM, Ovi­diu Manoel Dinescu. In lipsa oricarei clarificari din partea domnisoarei Basescu, oficialul OSIM a precizat, la solicitarea noastra, ca proprietarul poate folosi marca oricum doreste si ca acesta dicteaza daca permite sau nu utilizarea ei in plan politic.

Pana va lamuri Ioana Basescu daca va ceda Miscarea, democrat-liberalii au o problema cu cine vor face megastructura de dreapta, alternativa la USL. Dat la bursa zvo­nurilor, UNPR nu are de gand sa intre sub umbrela Miscarii Populare. 'Suntem si ramanem de centru-stanga. Nu este posibila o apropiere de ideologia de centru-dreapta. Intre UNPR si PDL exista o asociere la guvernare, pentru stabilitatea tarii, insa noi ramanem de centru-stanga', a declarat pentru Jurnalul National presedintele UNPR, Cristian Diaconescu. Presedintele PER, Danut Pop, a exclus la randul sau o aliere cu PDL. 'Suntem independenti. Nu vom intra in nici o alianta pana dupa alegeri', ne-a precizat Pop.

×